De motion co-processor in de iPhones en iPads is een extra chip die je beweging vastlegt, zonder dat dit belastend is voor de batterij. Deze chip wordt onder andere gebruikt om te bepalen of je iPhone omgekeerd op tafel ligt, zodat meldingen automatisch uitgeschakeld kunnen worden. De chip kan ook bepalen of je stil zit of in beweging bent. De Apple M-serie heeft als doel om sensordata te verzamelen van de ingebouwde versnellingsmeters, gyroscopen en kompas. Ook zorgt de M-processor voor de verwerking van data, zodat de CPU minder belast wordt. Sinds de iPhone XS lijkt de motion processor te zijn verdwenen, maar dat is toch niet helemaal het geval. Hoe zit dat? Je leest het hier!
Motion processor: een Nederlands product
Er zijn meerdere generaties van de M-serie motion processor verschenen, te beginnen met de M7 met codenaam Oscar in de iPhone 5s (2013). Deze is net als zijn opvolger M8 ontworpen door het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors. Ze zijn respectievelijk gebaseerd op de LPC18A1 en LPC18B1 van NXP. De productie is uitbesteed aan Samsung en TSMC.
Deze generaties zijn verschenen:
- M7 (2013): iPhone 5s
- M8 (2014): iPhone 6 (Plus)
- M9 (2015): iPhone 6s (Plus), iPhone SE 2016
- M10 (2016): iPhone 7 (Plus)
- M11 (2016): iPhone 8 (Plus), iPhone X
- M12 (2017) en verder: geïntegreerd in de A-processor.
Vanaf de iPhone XS is Apple gestopt met het apart benoemen van de motion processor, omdat de chip nu volledig is geïntegreerd in de hoofdprocessor (A-serie), te beginnen met de A12 Bionic. Bij deze toestellen en hun opvolgers wordt geen M-naamgeving meer gebruikt.
Dit heeft ermee te maken dat Apple in 2020 is beginnen met een compleet andere reeks M-processoren, bedoeld voor de Mac en Apple Silicon. Deze hebben echter niets te maken met de motion processors uit eerdere iPhones.
De M-serie processors is ook te vinden in de iPads en iPod touch, maar voor de overzichtelijkheid hebben we dit weggelaten. Op Wikipedia vind je een volledige tabel.
De M-serie loopt gelijk op met de A-serie processoren van Apple. Je vindt de M7 motion processor dan ook in combinatie met de A7-processor, enzovoort.
Wat doet de motion processor met bewegingsdata?
Het grote voordeel van de motion processor is dat deze chip op een energiezuinige manier data kan verzamelen, waardoor niet elke app dat afzonderlijk hoeft te doen. Door deze dataverzameling centraal te laten plaatsvinden voorkomt Apple dat diverse apps continu je locatie en beweging hoeven te tracken. Je hoeft dus niet meerdere sport- en bewegingsapps op de achtergrond te laten draaien.
Alle informatie die de motion processor verzamelt is toegankelijk voor geïnstalleerde apps, maar alleen als je daar toestemming voor geeft. De meeste data zal via HealthKit in de Gezondheid-app verschijnen, waarna andere apps er gebruik van kunnen maken.
Daardoor is het mogelijk dat je bij het installeren van een nieuwe stappenteller-app meteen de bewegingsdata van de afgelopen maanden te zien krijgt, ook al had je op dat moment de app nog niet.
Uiteraard waren al langer iPhone-apps zoals Human en Moves, die je dagelijkse beweging al in de gaten hielden. Maar die moesten continu je locatie volgen en omdat Moves is overgenomen door Facebook vonden mensen dat niet meer zo’n prettige gedachte. Apps zoals Move maakten gebruik van het GPS-signaal om te bepalen hoe snel je van A naar B bewoog, om bijvoorbeeld te kunnen bepalen of je liep, fietste of in een voertuig zat. De motion processor neemt dit werk uit handen, zodat apps zoals Moves zelf geen metingen meer hoeven doen. Moves is overgenomen door Facebook en bestaat sinds 2018 niet meer.
Motion processor concurreert met Fitbit, Garmin en meer
De functionaliteit van de motion processor lijkt erg op de mogelijkheden van activiteitentrackers zoals die van Fitbit, Garmin en andere fabrikanten. Deze armbanden houden ook bewegingsactiviteit bij en synchroniseren deze informatie met bijbehorende apps. Er is echter wel een verschil: dergelijke fitnessarmbanden draag je op je lichaam en meten dus ook je beweging als je op kantoor even van je bureau wegloopt. Als je je beweging met alleen de iPhone zou willen meten, zou je elk moment dat je opstaat de iPhone in je broekzak moeten stoppen. De motion processor kan daarom minder compleet zijn bij het verzamelen van bewegingsdata.
Motion processor uitschakelen
Wil je de werking van de motion processor uitschakelen, zodat niet meer op de achtergrond je beweging wordt vastgelegd. dan kan dat. Je doet dit via de instellingen voor beweging en conditie.
Zo kun je de motion processor uitschakelen:
- Open de Instellingen-app op je iPhone.
- Ga naar Privacy en beveiliging > Beweging en conditie.
- Zet de schakelaar uit bij Houd conditie bij.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Activiteit
Ontdek alles wat je kunt doen met de Activiteit-app op de Apple Watch. Daarmee kun je je drie activiteitsringen volgen, medailles bekijken en meer. Trainingen die je doet met de Workout-app of andere apps die werken met de Gezondheid-app op de iPhone, tellen mee voor de activiteitringen in de Activiteit-app. Op de iPhone heet het de Conditie-app. Bekijk je workouts, check welke routes je hebt gelopen en kijk of je voldoende beweging hebt gehad.
- Activiteitenringen op de Apple Watch
- Activiteit-app voor beginners
- Conditie-app op de iPhone gebruiken
- Activiteitstrends op de Apple Watch
- Weekoverzicht van activititeiten bekijken
- Wedstrijden in de Activiteit-app
- Apple Watch sportmetingen kalibreren
- Doelen voor Activiteit-app wijzigen
- Persoonlijke uitdagingen in de Activiteit-app
- Apple Watch activiteiten delen
- Activiteitenringen op de wijzerplaat zetten
- 5 manieren om met de Apple Watch beter te sporten
- Cardioconditie op de Apple Watch
- Workout-app op de Apple Watch gebruiken