Apple neemt maatregelen tegen misbruik 14 dagen-garantie App Store

Apple heeft maatregelen genomen tegen misbruik van de 14 dagen-garantie in de App Store. Heb je heel vaak geld teruggevraagd, dan moet je wellicht afzien van je garantierecht.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

De afgelopen dagen circuleerden er berichten op internet dat er een ‘gigantische fout’ in Apple’s 14 dagen-garantie zou zitten. Na geld te hebben teruggevraagd voor een app, kon je hem namelijk gewoon op je iPhone of iPad blijven gebruiken. Het leek een makkelijke manier om een betaalde apps gratis op je iDevice te installeren, maar Apple neemt nu maatregelen. Gebruikers die veelvuldig geld hebben teruggevraagd, mogen namelijk pas nieuwe apps installeren als ze afzien van hun garantierecht voor nieuwe aankopen.


Gebruikers die de afgelopen tijd vaak hun geld hebben teruggevraagd voor apps, muziek, boeken, films en tv-series krijgen bij een volgende aankoop onderstaande notificatie te zien.

14 dagen Garantie

Door akkoord te gaan met de waarschuwing, zien gebruikers af van hun recht op de 14 dagen-garantie in iTunes en de App Store. Hiermee hanteert Apple de nieuwe EU-wetgeving: bedrijven mogen afzien van het garantierecht voor digitale producten, zolang klanten hier expliciet van op de hoogte worden gesteld. Je moet bij het bericht op Buy drukken om de aankoop te maken. Druk je op Cancel, dan koop je de app niet.

Op het moment is het bericht alleen te zien door gebruikers die mogelijk het garantiesysteem van iTunes en de App Store mogelijk hebben misbruikt. Dit betekent dat alleen deze gebruikers afzien van hun garantie bij toekomstige aankopen, en dat andere App Store-bezoekers nog steeds gebruik mogen maken van de 14-dagen garantie.

Geld terugvragen, hoe werkt dat dan?

We hebben een apart uitlegartikel waarin je leest hoe je geld terugvraagt als een app toch een miskoop blijkt te zijn. Je leest het hier:

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 5 reacties

  1. Ik ben benieuwd wat de drempel is voor ‘misbruik’.

    Ik koop regelmatig apps en af en toe (zo’n 3 a 4x per jaar) vraag ik geld terug omdat de app gewoon niet voldoet aan verwachting/niet functioneel is. Ik doe dit al een aantal jaar.

    Zal ik door de (voor Apple) hoge refund aanvragen een misbruiker zijn?

    *aanvulling, ik verwijder de app wel voor refund*

  2. Waarom heeft Apple niet gewoon een systeem zoals Google play store ? Daar kun je binnen een bepaalde tijd je geld terug krijgen zonder gedoe… Gaat gewoon automatisch zonder toetsing van Google zelf. Zo hoort het. Gewoon een druk op een knop. :/ Apple doet zo omslachtig. Ik vind het echt een nadeel van de App store, zekere met dure apps zoals navigatie bijv.

  3. Origineel geplaatst door zakovermijnhoofd
    Waarom heeft Apple niet gewoon een systeem zoals Google play store ? Daar kun je binnen een bepaalde tijd je geld terug krijgen zonder gedoe… Gaat gewoon automatisch zonder toetsing van Google zelf. Zo hoort het. Gewoon een druk op een knop. :/ Apple doet zo omslachtig. Ik vind het echt een nadeel van de App store, zekere met dure apps zoals navigatie bijv.

    Apple doet het juist helemaal niet omslachtig. Je krijgt als je dat wil direct je geld terug als je binnen 14 aangeeft dat je dat wil. Geen vragen, geen gezeur.

    Het “lek” was juist, dat dit wel heel makkelijk misbruikt kan worden: de app (of boek, of film, of muziek) wordt niet verwijderd, en kan je gewoon blijven gebruiken. Om nu misbruik daarvan te voorkopen wordt kennelijk voor personen die vaak gebruik maken van deze functie een barriere opgeworpen.

  4. Er klopt hier iets niet.
    Ik snap dat Apple graag onderscheid wil maken tussen echte klanten en “inruilboeven”, maar vrees dat ze zich daarmee (weer eens) boven de wet stelt.
    Zo simpel is het nl. niet.
    Want de EU wetgeving maakt dit onderscheid niet – hetgeen betekent dat Apple ook grove garantieclaimers het retourrecht moet blijven geven, omdat dit nu eenmaal zo geregeld is.
    In de getoonde dialoog worden die gewongen daarvan afstand te doen, wat dus onrechtmatig is.
    Daarbij is onduidelijk wat de rechten zijn als je de download NA 14 dagen verricht (als dat kan tenminste) na deze dialoog
    Dit verhaal rammelt aan alle kanten (…)

  5. @Peter: Zoals terecht in het artikel wordt aangegeven handelt Apple wel degelijk conform de EU-richtlijn
    Citaat uit de richtlijn:

    De lidstaten voorzien niet in het in de artikelen 9 tot en met 15 bedoelde herroepingsrecht voor overeenkomsten op afstand en buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten betreffende: […]
    m.) de levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd, als de uitvoering is begonnen met uit­ drukkelijke voorafgaande toestemming van de consument en mits de consument heeft erkend dat hij zijn herroepings­ recht daarmee verliest.

    In Nederland is dit geimplementeerd in artikel 6:230p onder g. van het Burgerlijk Wetboek.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.