Hebben Mac-gebruikersgroepen nog toekomst?

Mac User Groups waren ooit de spil van de Apple-community. Nu worden de groepen steeds kleiner, omdat er nauwelijks nieuwe leden bij komen. Maar het enthousiasme voor Apple is nog steeds erg groot.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Mac User GroupOoit vormden ze de spil van de Apple-community: Mac-gebruikersgroepen. Tegenwoordig zijn er steeds minder van dit soort clubjes enthousiastelingen, constateerde de New York Times. Ze dateren uit een tijd dat er nog geen internet was en je naar zaaltjes afreisde om floppy disks met elkaar uit te wisselen. Ook in Nederland en België vind je Mac-gebruikersgroepen (MUG’s). De twee bekendste zijn Stichting Klokhuis in Nederland en MacLimburg in België.


‘Genius Bar van de vorige eeuw’
In Nederland heb je nog een paar kleinere groepjes in Alkmaar, Limburg en Eindhoven, in België kun je onder andere nog terecht in Knokke-Heist en Antwerpen. Geloof het of niet: de meeste MUG’s komen nog regelmatig bij elkaar, al hebben de websites wel dringend een opknapbeurt nodig en richten sommige clubs (zoals die in Brugge) zich nadrukkelijk op senioren – de groep die in de jaren 70 er al bij was, toen de eerste Mac-gebruikersgroepen werden opgericht. Nieuwerwetse Apple-gebruikers worden geen lid meer van een MUG; zij weten dat ze op elk moment van de dag support kunnen krijgen via gebruikersforums, het Apple-supportforum of desnoods via de Apple Store. Ze waren de Genius Bar van de vorige eeuw. De groepen ontmoetten elkaar op MacWorld, de gigantische beurs waar Apple jarenlang nieuwe producten aankondigde (waaronder de originele iPhone, zie hieronder).

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Rebelse Apple-gebruikers in een Windows-wereld
Midden jaren negentig beleefden ze hun hoogtepunt. Toen waren er duizenden MUG’s, nu zijn het nog een paar honderd. Ze zijn nog steeds gebaseerd op het idee dat je elkaar onderling kunt helpen bij computerproblemen, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Vooral in de periode dat Windows in opkomst was en de Mac-gebruikers het gevoel hadden dat ze als laatste der Mohikanen de Apple-erfenis levend hielden. Apple stond in die periode op de rand van een faillissement, Jobs was nog niet teruggekeerd van zijn verbanning en Microsoft was in rap tempo bezig om de desktop te veroveren. Ondertussen zijn de rollen omgedraaid: Microsoft zit in het verdomhoekje en Apple is uitgegroeid tot het rijkste techbedrijf ter wereld. Probeer dan maar het gevoel te houden dat je rebels bezig bent, door voor Apple te kiezen.

Groepen sterven langzaam uit
De Mac-gebruikersgroepen blijven enthousiast doorgaan, maar ze hebben bijna allemaal te maken met hetzelfde probleem: er komen geen nieuwe leden bij. De groepen die nog niet zijn opgedoekt, bestaan nu grotendeels uit ouderen. Om een idee te geven van de terugval in leden: bij de Mac-gebruikersgroep in Arizona kwamen ooit 2.700 leden naar de bijeenkomsten, nu zijn het er nog maar 70.

Het artikel in de New York Times gaat dieper in op de situatie bij de Amerikaanse Mac-gebruikersgroepen.

Heb jij ervaringen met een Mac-gebruikersgroep? We zijn benieuwd!

Reacties: 7 reacties

  1. Mijn eerste stappen online zette ik bij SpiderNet, feitelijk ook een MUG.
    Helaas stopte de ondersteuning van de TeleFinder-software en ging SN ter ziele.
    Nu is er enkel nog een site en beperkte hosting van sommige emailadressen.
    Via SN ook Klokhuis leren kennen.
    Maar met forums op internet en sites als iCulture is het allemaal wat achterhaald inmiddels…

  2. Nou ja, blijk al jaren vlakbij eentje te wonen, nooit geweten😳. En ook al jaren Mac gebruiker notabene!

    Toch maar ’s kijken hoe actief deze (M)UG nog is…

  3. Ik weet het nog wel. Stamt nog uit de tijd dat het een hit was van Vader Abraham: ‘Uche uche uche uche uche, het stikt hier van de MUGgen’. Maar da’s lang geleden. wist niet dat het nog bestond.

  4. 1984 1e Macintosh (en dus MUG)
    1973 uche uche uche

  5. Ik was lid van SpiderNet. En ben twee keer bij een Klokhuisdag geweest. Was op zich wel leuk. Alleen verbinden met SpiderNet via m’n Teleport Platinum modem kon af en toe wel ’s in de papieren lopen. We deden dat immers via een gewone PTT-telefoonlijn 🙂 Software uitwisselen deed je met mensen die je ontmoette op SpiderNet en dan, na een afspraak, middels ZIP-drives 😀

    Via een Mac SE, een Performa 630, een PowerMac 7500 nu nog steeds een MacBook Pro mid 2009. Een zeer gering aantal computers voor zo’n lange periode. Zegt toch ook wel weer iets over de kwaliteit.

  6. Binnen hcc is er een Apple interessegroep die niet in aantal afneemt maar groeit door ondersteuning en kennisuitwisseling in tientallen plaatsen en via tiplijsten.nl elke maand meer dan 8000 iPhone, iPad en Mac tiplijsten versturen waarin ze de meest praktische tips op een rijtje zetten. Hier kun je online de laatste iPhone tiplijst inzien met alle komende activiteiten.
    In den Bosch en op de MegaCompUfair computerbeurs de Bilt wordt bijv. in september een presentatie gegeven over het onderwerp “Gemakkelijk je foto’s en films bewaren en bekijken” (link naar recent artikel over dit onderwerp).

  7. Origineel geplaatst door ikke
    1984 1e Macintosh (en dus MUG)
    1973 uche uche uche

    1980 Apple ][ (en dus AUG)
    1984 1e Macintosh (en dus MUG)
    1973 DEC PDP-11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.