Mac desktop vergelijken in 2024

Mac handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw iMac bekijken en downloaden

Ben je op zoek naar een Mac handleiding? Apple levert standaard geen gebruiksaanwijzing voor de iMac in de doos mee, maar je kunt deze wel online vinden. Daarnaast hebben we een stappenplan voor het instellen van je iMac, Mac mini of andere desktop Mac.

Prijs (vanaf €719,-)

In de Mac-handleiding van Apple vind je alle uitleg over het in gebruik nemen van je iMac of andere Mac. Hieronder lees je waar je het online Mac-handboek kunt vinden en hoe je de beknopte handleiding in PDF-formaat kunt downloaden. Ook leggen we enkele basishandelingen voor de Mac uit voor beginners die nog niet zoveel ervaring met macOS hebben:

Mac-handleiding downloaden

Heb je een iMac of andere Mac, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Op iCulture vind je allerlei Mac-tips, ook voor beginnende gebruikers. Als je voor het eerst op een Mac gaat werken, kunnen sommige dingen nog niet helemaal duidelijk zijn. Je weet bijvoorbeeld nog niet goed hoe je je iMac kunt herstarten, hoe je apps installeert en hoe onderdelen zoals de menubalk en het Dock werken. Geen probleem: dat leggen we hieronder allemaal uit.

Daarnaast kun je ook de Mac-handleiding van Apple bekijken. Apple heeft er meerdere: je kunt een online gebruikershandleiding erop naslaan of een beknopte handleiding in PDF-formaat downloaden.

De handleiding is te vinden op deze pagina bij Apple. Hier vind je de belangrijkste modellen:

Zoek je een goede MacBook-handleiding? Dan hebben een apart artikel over de MacBook-gebruiksaanwijzing:

Bekijk ook
MacBook handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw MacBook bekijken en downloaden

MacBook handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw MacBook bekijken en downloaden

Ben je op zoek naar een MacBook handleiding? Apple levert standaard geen gebruiksaanwijzing voor de MacBook in de doos mee, maar je kunt deze wel online vinden of ons stappenplan voor het instellen van je MacBook volgen. Hier lees je er alles over!

Mac voor beginners: je iMac in gebruik nemen

Je hebt een desktop Mac gekocht en nu sta je op het punt om je nieuwe computer in gebruik te nemen. Wat kun je het beste als eerste doen, hoe installeer je apps, hoe pas je de instellingen aan? We geven hieronder een basishandleiding van alle belangrijke onderdelen van de Mac en macOS. macOS is gemakkelijk in gebruik, dus je zult meteen aan de slag kunnen.

iMac 2023 M3 gezin

We bespreken hieronder de volgende onderwerpen:

Mac uitpakken

Als je de Mac uit de doos hebt gehaald zul je als eerste de stroomkabel en eventuele andere moeten aansluiten, zoals een muis en toetsenbord. Druk daarna op de aan/uitknop. Het instellen van je nieuwe Mac duurt ongeveer 20 minuten. Je ziet het Apple-logo op het scherm en krijgt daarbij instructies om allerlei instellingen te doorlopen.

Je moet bijvoorbeeld je Wi-Fi-wachtwoord, tijdzone, toetsenbordindeling en meer instellen. Ook kun je aangeven of je gebruikersdata anoniem met Apple wilt delen. Je hebt een Apple ID nodig voor iCloud, de Mac App Store, iTunes en andere diensten. Heb je al een Apple ID voor je iPhone of iPad, dan kun je die ook hiervoor gebruiken.

De Mac zal na het uitvoeren van alle instellingen herstarten en je krijgt vervolgens het bureaublad te zien, met onderaan een rijtje iconen (het Dock).

De basisonderdelen van macOS

De belangrijkste drie onderdelen van de gebruikersinterface van de Mac zijn het bureaublad, met bovenin de menubalk en onderin het Dock. Op het bureaublad zie icoontjes voor harde schijven en aangesloten externe opslagmedia. Je kunt op het bureaublad ook documenten en andere bestanden opslaan, al wordt dit al snel rommelig. Je kunt met de rechtermuis klikken om mappen te maken en met de muis items er naartoe slepen.

De menubalk is contextafhankelijk en verandert als je een bepaalde app opent. Via het Apple-icoontje in de menubalk kun je belangrijke onderdelen zoals Systeemvoorkeuren bereiken, je Mac herstarten, uitschakelen en in sluimerstand zetten. Bij het onderdeel Over deze Mac vind je meer details over de hard- en software op je Mac. Rechts in de menubalk vind je iconen voor Bluetooth, speaker, datum, tijdstip en meer.

Je kunt de Mac-menubalk aanpassen naar eigen voorkeuren.

Mac App Store

Mac Dock

Het Dock op de Mac is vergelijkbaar met het startmenu van Windows. Het bestaat uit snelkoppelingen naar apps, mappen en vensters die je hebt geminimaliseerd. Je kunt de volgorde van de icoontjes in het Dock naar eigen inzicht aanpassen. Ook kun je icoontjes uit het Dock slepen als je ze wilt verwijderen. Verder kun je bestanden naar het appicoon slepen om het bestand te openen in de betreffende app. Dit werkt uiteraard alleen als de app daarvoor geschikt is.

In het Dock vind je ook de prullenbak, die je regelmatig kunt legen. Wil je een aangesloten externe schijf verwijderen, dan sleep je deze ook naar de prullenbak.

Hieronder zetten we enkele tips voor het macOS Dock op een rijtje:

Finder

Finder is bedoeld voor het beheren van documenten en andere bestanden. Het is vergelijkbaar met Windows Explorer. Je kunt door bestanden en mappen bladeren, maar ook door content op aangesloten schijven.

In de Finder vind je een zijbalk met een lijst van je favoriete en meest gebruikte locaties. Je kunt dit helemaal naar smaak aanpassen door te klikken en te slepen. Met knoppen bovenin kun je wisselen tussen de weergave van de items: iconen, lijsten, kolommen of een preview in Cover Flow-weergave. Er is ook een zoekbalk om snel een bepaald bestand te kunnen terugvinden.

Haal meer uit de macOS Finder met onderstaande tips!

macOS Spotlight

Spotlight is de zoekfunctie van macOS. Je kunt het zoekvak openen door Cmd+Space in te drukken op je toetsenbord of door op het vergrootglas-icoon rechtsboven in de menubalk te klikken. Vul je zoekbegrip in en je krijgt een lijstje met context-afhankelijke resultaten. Je kunt het gebruiken voor het zoeken van bestanden of om apps te starten. Het werkt met notities, e-mail, berichten en meer. Ook kun je er simpele rekensommen mee maken en definities mee opzoeken.

Meer tips over macOS Spotlight:

Zoeken op bestandstype Spotlight Mac
Zoeken op bestandstype Spotlight Mac

Apps installeren op de Mac

De standaard manier om Mac-software te installeren is via de Mac App Store. Deze regelt alles voor je, van het installeren tot het updaten van apps. Je hebt hiervoor je Apple ID nodig. Heb je een leuke app gevonden, dan hoef je alleen op Download te drukken om de app te installeren. Als de app geld kost betaal je via de betaalmethode die je aan je Apple ID hebt gekoppeld, bijvoorbeeld een creditcard of iTunes-tegoed.

De meeste macOS-apps die je downloadt van internet zullen als disk image (.dmg) in de Finder verschijnen. Je dubbelklikt op een DMG om te installeren. Daarna sleep je de app (.app) naar de map Programma’s. Verwijder je de app uit deze map, dan zal deze van je Mac verdwijnen.

Sommige apps worden geleverd als packaged installer (.pkg). Dit is vergelijkbaar met een exe-bestand op Windows. Je klikt erop en volgt de aanwijzingen op het scherm. De meeste PKG-installers ruimen na de installatie alle overbodige ballast op.

Apps die je via websites van derden installeert worden extra streng gecontroleerd. Je kunt hierbij te maken krijgen met Gatekeeper, de antivirussoftware van de Mac.

Meer tips over Mac-apps installeren:

Apple iMac M3 in roze met Adobe Photoshop

Systeeminstellingen op de Mac

Via de Systeeminstellingen regel je bijna alle belangrijke voorkeuren. Wil je iets aan de instellingen van je Mac veranderen, zoals de gevoeligheid van je trackpad, het toevoegen van een nieuw gebruikersaccount of het aanpassen van de bureaubladachtergrond, dan vind je dit vrijwel altijd op deze vaste plek. Je kunt met de zoekfunctie snel terugvinden waar je bepaalde instellingen kunt regelen.

Backups maken van je Mac

Het is belangrijk om regelmatig een backup te maken van je iMac, Mac mini of andere Mac, zodat je niets kwijtraakt. In macOS vind je hiervoor standaard de functie Time Machine, maar je zou ook gebruik kunnen maken van software van derden, zoals SuperDuper of Carbon Copy Cloner.

Ontdek meer mogelijkheden van je Mac

Er zijn nog veel meer dingen die je met je Mac kunt doen, zoals het instellen van de notificaties, gebruik van Siri en het instellen van je trackpad. Hieronder geven we enkele suggesties om verder te lezen:

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2023