MacBook Air met maar één usb-poort. Is Apple gek geworden?
Geruchten over een compleet vernieuwde MacBook Air maken duidelijk dat het nieuwe model waarschijnlijk nauwelijks poorten krijgt. De nieuwe MacBook Air heeft geen volledige usb-poorten en sd-kaartslots meer. Zelfs de MagSafe-connector moest het veld ruimen. Als de geruchten kloppen heb je straks een superdunne laptop met slechts één aansluiting: een USB Type-C poort. Als bonus zit er nog wel een aansluiging voor de oordopjes op, maar dat is alles. Wij vroegen ons af: hoe erg is dat?
We weten natuurlijk niet zeker of Apple ervoor gaat kiezen om de meeste toegangspoorten achterwege te laten. Maar stel dat dat het geval is – dat Apple de volgende generatie MacBook Air alleen een Type-C USB-poort uitrust, hoe onhandig of vervelend is dat dan? Het stelt Apple in ieder geval in staat om een veel dunnere MacBook Air te maken. Aan de ene zijkant (links) hoeft slechts een opening voor de headset te worden aangebracht, aan de andere kant een smalle usb-poort van het nieuwste type, dat veel compacter is. Veel meer ruimte is er daarna niet meer over, als je bovenstaande foto bekijkt. Als Apple dan ook nog overstapt naar 2,5mm-headsets kan zowel de MacBook als de iPhone nog platter worden uitgevoerd.
Je kon het zien aankomen
Eigenlijk hoeven we niet verbaasd te zijn: Apple heeft de afgelopen jaren steeds meer functies bedacht, waarmee je zonder kabels data tussen apparaten kan uitwisselen. Eén van de eerste onderdelen die sneuvelde, was de ingebouwde dvd-speler. Software installeren hoeft niet meer vanaf een schijfje, maar je haalt het uit de Mac App Store. Recent zijn iCloud Drive, AirDrop en Handoff erbij gekomen, als nieuwe manieren om data tussen Macs en iOS-apparaten uit te wisselen. Die maken het gebruik van kabeltjes grotendeels overbodig. Misschien werken we straks wel met computers zonder toegangspoorten.
De Type-C USB-poort in de renders is niet alleen bedoeld voor bestandsuitwisseling, maar is ook geschikt om de computer op te laden en schermen aan te sturen. Moet je een apparaat aansluiten, bijvoorbeeld om je iPhone via iTunes te updaten, dan haal je het stroomsnoer even los. Voor updates installeren is er natuurlijk ook al lang een draadloos alternatief: over-the-air updates. Wil je een usb-stick gebruiken, dan kun je ook even niet opladen. Maar dat is niet erg: je hoeft een MacBook niet voortdurend aan het stopcontact te koppelen. Het wordt lastiger als je een zware operatie moet uitvoeren, bijvoorbeeld converteren van films die op een extern schijfje staan, waardoor je de Type-C USB-poort langere tijd niet kunt gebruiken om op te laden.
Rommelige clouddiensten
Er is nog wel één levensgroot bezwaar tegen het weghalen van zoveel toegangspoorten: de alternatieven die Apple er tegenover stelt, werken nog niet zo goed. iCloud (en voorganger MobileMe) begonnen moeizaam en met iCloud Drive zijn bepaalde problemen nog steeds niet opgelost. AirDrop lijkt een stap vooruit te hebben gemaakt, maar als we op de redactie bestanden willen uitwisselen met een collega, is het altijd afwachten of de gewenste Mac of iPad in beeld verschijnt. En Handoff werkte aan het begin maar moeizaam. De introductie van OS X Yosemite en iOS 8 verliep rommelig: sommige functies moesten op het laatste moment worden teruggedraaid (bijvoorbeeld HealthKit-apps), andere komen pas in 2015 beschikbaar (bijvoorbeeld een iPhoto-vervanger voor de Mac). Stapel daar bovenop de recente kritiek van Marco Arment dat Apple te snel nieuwe functies uitrolt en je snapt: het kan knap onhandig worden als je straks maar met één usb-poort moet doen. Maar goed, die ene usb-poort kan in het geval van problemen ook weer de enige reddingsboei zijn die je in feite nodig hebt. Eigenlijk verwachten we bij dit soort ontwikkelingen wel dat Apple het voortouw neemt en het minimalisme van één usb-poortje past ook wel bij Apple’s imago. Alles zo strak mogelijk, zonder gedoe.
Wordt de MacBook Air daarmee een soort iPad met toetsenbordje? Ja en nee. Het gaat inderdaad wel steeds meer op elkaar lijken. Maar een MacBook is door z’n fysieke toetsenbord en de andere werking van apps nog steeds handiger voor het intensieve typewerk. Op een MacBook kan ik een hele dag werken aan iCulture.nl, met software die geoptimaliseerd is voor stevig doorwerken en veel typen. Op een iPad zou ik al snel tegen de beperkte mogelijkheden van de WordPress-app aanlopen en de hele dag op een schermtoetsenbordje teksten intypen is geen doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
MacBook Air
De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.
- Alles over de MacBook Air M3
- Review MacBook Air M3
- Prijzen M3 MacBook Air 2024
- M3 MacBook Air vs M2 MacBook Air
- Review 15-inch MacBook Air M2
- Review 13-inch MacBook Air M2 2022
- MacBook vergelijken
- MacBook kopen
- Alles over de MacBook line-up
- MacBook handleiding
- Refurbished MacBook
- Tweedehands MacBook
- MacBook garantie
- MacBook Air hoezen
- Beste MacBook voor studenten
Reacties: 40 reacties