Apple gaat MacBook Pro’s met videoprobleem gratis repareren
Apple heeft aangekondigd dat ze MacBook Pro’s die te maken hebben met video- en systeemproblemen, gratis gaan repareren. Het gaat om MacBooks uit de periode 2011 tot 2013 waarover al langer werd geklaagd. Heb je een dergelijke MacBook Pro in huis, dan kun je via een website bij Apple kijken of je in aanmerking komt voor reparatie.

Volgens Apple heeft een klein percentage van de MacBook Pro’s uit die periode last van vervormd beeld, geen beeld of het onverwacht opnieuw opstarten van het systeem. De MacBooks zijn verkocht tussen februari 2011 en december 2013. Apple of een erkende Apple-serviceprovider zal de MacBook Pro gratis repareren vanaf 27 februari 2015.
Update 19 februari 2016: Apple heeft het reparatieprogramma voor MacBook Pro’s met dit specifieke probleem verlengd. Je kunt nog tot 31 december 2016 (of tot vier jaar na de aanschafdatum) beroep doen op een gratis reparatie van de getroffen MacBook Pro-modellen. Oorspronkelijk zou dit programma op 27 februari 2016 ten einde lopen.
Kijk op de Apple-website of jouw MacBook Pro in aanmerking komt voor het reparatieprogramma. Het gaat om de volgende modellen:
- MacBook Pro (15-inch, begin 2011)
- MacBook Pro (15-inch, eind 2011)
- MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2012)
- MacBook Pro (17-inch, begin 2011)
- MacBook Pro (17-inch, eind 2011)
- MacBook Pro (Retina, 15 inch, begin 2013)
Het loont dus de moeite om even te kijken of je nog zo’n MacBook Pro met 15-inch of 17-inch scherm thuis hebt liggen, of misschien wel dagelijks gebruikt. Symptomen zijn onder andere:
- Een vervormd of een verdraaid beeld op het computerscherm
- Geen beeld op het computerscherm (of extern beeldscherm), zelfs wanneer de computer is ingeschakeld
- De computer start onverwacht opnieuw op
Er kunnen ook nog andere symptomen optreden; zo had iCulture-redacteur Michel niet alleen te maken met problemen met zijn videokaart, maar ook met opstarten:
De problemen met de videokaarten van de MacBook Pro’s zijn de afgelopen jaren regelmatig besproken op de supportforums van Apple, maar het leidde niet tot een oplossing. Nu Apple toegeeft dat er inderdaad problemen zijn met de videokaart van deze MacBooks zal dat voelen als eindelijk erkenning. Klanten die eerder al voor een reparatie hebben betaald kunnen ook contact opnemen met Apple of een geautoriseerd serviceprovider, om te kijken of ze geld terug kunnen krijgen.
Er liep overigens al een class action lawsuit in de VS, aangespannen door inwoners van Californië en Florida. Zij hadden tussen februari 2011 en mei 2012 een MacBook Pro gekocht, waarmee problemen waren. Uit documenten van de rechtbank bleek dat de technische problemen waren ontstaan door het gebruik van loodvrij soldeermateriaal, waardoor kortsluiting ontstond. In 2008 was er een soortgelijk probleem met de MacBook Pro’s uit die tijd, waarna Apple een terugroepactie moest doen. Bij de MacBooks uit 2011 heeft Apple geprobeerd om de problemen op te lossen met software-updates, maar dat bood geen soelaas.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Eindelijk! Had 2 jaar geleden al gedaan moeten worden…
Hoe zit het dan met Mac mini’s. Die van mij uit 2011 heeft hetzelfde probleem. Potverdriedubbeltjes.
Over welke MacBook Pro’s hebben jullie het? Die van mij is een 13 inch Retina eind 2012, maar uit jullie artikel blijkt niet dat die in aanmerking zou komen. Welke komen wel in aanmerking en welke niet?
@Sjef: We hebben een lijst van de MacBooks die in aanmerking komen toegevoegd aan het artikel.
Lekker weer..
Die van mij is uit 2010 die ook constant opnieuw opstart door videokaart problemen..waarom word deze dan niet meegenomen?
Heb een Macbook Pro uit eind 2011. Gratis vervanging MacBook Apple? Haha
@vink: Daar werd indertijd ook een programma voor gemaakt maar dat is helaas afgelopen.
Goed dat Apple dit doet, al geven ze deze fabricagefout wel erg laat toe!
Ik heb zelf een MacBook Pro van eind 2011 (met verhoogde resolutie) maar heb nog geen problemen gehad. Is het ook op één of andere manier te testen of er een zwak punt zit op dit gebied? Waarschijnlijk niet, denk ik.
Mijn 24″ iMac uit 2006 had het zelfde probleem, maar dat is toen in de garantieperiode door Apple gerepareerd.
Aha! Dit is goed nieuws. Kreeg de afgelopen tijd geen beeld op mijn externe beeldscherm. Dat verklaart dan een hoop! Thanks iCulture, voor het bericht! straks even testen of het nog zo is en dan contact opnemen. 🙂
Goed om te horen dat dit nu officieel is.
Toevallig heb ik mijn mbp 15 inch uit 2011 vorige week laten repareren voor dit exacte probleem. Zij (apple service center in Zwolle) gaven toen al aan dat dit waarschijnlijk gratis kon gebeuren omdat er het een en ander speelde bij Apple. Die van mij is al gratis gerepareerd. Dus datum vanaf 27-02 is niet helemaal van toepassing.
Hahaha ” geen beeld, zelfs als de computer is ingeschakeld ”
Geeft een MacBook pro echt beeld als uit staat dan?
Want dan is de mijne zeker stuk, die geeft nl alleen zwart beeld als ie uitstaan.
Dat probleem heeft mijn iMac ook, die geeft ook geen beeld als hij uitstaat.
Is er iets bekend over een reparatieactie voor iMacs die dit hebben?
Mijn Macbook pro retina early 2013 valt hierbinnen, maar wat betekent repareren? Ben zelf erg zuinig op de MBP dus geknoei eraan wil ik liever niet.
Daarnaast heb ik inderdaad het plots opnieuw opstarten een paar keer ervaren. Ik kwam van een MS laptop en vond het eigenlijk wel meevallen in verhouding…;)LOL
DRIE MAANDEN bezig geweest bij Apple om dit probleem uit te leggen. Nee hoor meneer, niets van bekend. De verwijzing naar vele klachten ten spijt. Nu, na aanschaf van een nieuwe PC *geen apple meer voor mij* komen ze hier mee. Een laptop van bijna 2000 euro die na 1,5 jaar onbruikbaar is!
Plus 1 🙁
@bart: Daar was al een reparatieprogramma voor.
Maar helaas is dat alweer afgelopen.