Het reviewen van een nieuwe generatie MacBook is niet altijd even spannend. Er zit vaak een iets nieuwere Intel-chip in en er zijn wat kleine tweaks toegepast, maar verder is alles bij het oude gebleven. Grote ontwikkelingen hoefde je de afgelopen jaren niet te verwachten bij Apple. Totdat Apple Silicon werd aangekondigd.
Er is een nieuw tijdperk voor de Mac aangebroken. De MacBook Air is een van de eerste producten die al voorzien is van de M1-chip en we stonden dan ook te trappelen om ermee aan de slag te gaan. Dit belooft grootse veranderingen. De Mac zal in de toekomst op Apple Silicon draaien en met deze MacBook krijg je nu alvast een voorproefje. De eerste ervaringen zijn veelbelovend, ook bij ons!
Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). De geteste MacBook is een 13,3-inch MacBook Air 2020 met M1-chip in goudkleur, voorzien van 8-core CPU, 7-core GPU, 256GB opslag en 8GB RAM (kortom, het instapmodel). Deze is voor de review twee weken beschikbaar gesteld door Apple, in afwachting van een exemplaar die we zelf hebben aangeschaft. De test is uitgevoerd eind november/begin december 2020.
Introductie
Het is voor de tweede keer dit jaar dat Apple de MacBook Air vernieuwt. Het exemplaar van voorjaar 2020 kreeg een verbeterd toetsenbord en de allernieuwste 10e generatie Intel-processor. Maar de echte vernieuwing komt dit najaar, want dat is de gloednieuwe MacBook Air met M1-chip, die in een opvallende goudkleur op ons bureau staat te blinken.
Apple is jaren geleden al begonnen met plannen om de overstap naar Apple Silicon te maken en nu is het zover. Wil je nu al deel uitmaken van deze ‘revolutie’ dan is de MacBook Air een prima keuze om mee te beginnen.
Design van de MacBook Air M1: precies hetzelfde
- Aluminium behuizing
- Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud
- Fullsize Magic Keyboard met achtergrondverlichting
- 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting
- 2 Thunderbolt-poorten voor USB 4
- Touch ID, geen Touch Bar
- Groot trackpad
Voor het design hoef je deze MacBook Air met M1 niet te kopen. Dat is namelijk precies hetzelfde als voorgaande jaren. Apple heeft de binnenkant vernieuwd, maar totaal niets gewijzigd aan de buitenkant, zelfs de poorten zitten nog op dezelfde plek. Je zult dan ook moeite hebben om het verschil te zien tussen een MacBook Air met M1-chip en het model van dit voorjaar, dat nog op Intel draaide.
Wat ons betreft kan het design nog wel een tijdje mee. Vergeleken met laptops van andere merken zijn de MacBooks nog steeds iconisch mooi. Maar het was natuurlijk fijn geweest als Apple de bezels wat smaller had gemaakt en wat andere kleine verbeteringen had doorgevoerd. Misschien komt dat volgend jaar, als Apple ook overstapt op een andere schermtechniek.
Je krijgt bij deze Air hetzelfde 13-inch scherm in een volledig aluminium behuizing. Het toetsenbord is een Magic Keyboard, zoals geïntroduceerd in het voorjaar. Deze is minder gevoelig voor defecten dan het gewraakte toetsenbord van eerdere modellen. Trackpad, Touch ID en 720p webcam (boehoe!), het is allemaal hetzelfde.
Apple heeft op één punt zelfs een stapje terug gedaan: je kunt niet meer een model met 4 usb-c-poorten bestellen, ook niet bij de MacBook Pro met M1. In zowel het instapmodel als de upgrade krijg je twee usb-c-poorten aan en een koptelefoonaansluiting aan de andere kant. De poorten zijn geschikt voor opladen, DisplayPort, Thunderbolt 3 (tot 40 Gb/s) en USB 3.1, 2e gen. (tot 10 Gb/s). Ik had liever gezien dat de poorten niet allebei aan dezelfde kant zaten, zodat je wat flexibeler bent met het neerzetten van randapparaten, docks en usb-hubs. Dat er maar twee poorten in zitten is mogelijk een beperking van de huidige M1-chip. Wie meer nodig heeft, kan beter nog even wachten op de M1-opvolger.
Dat er gekozen is voor een 720p webcam is wel erg jammer, zeker als je bedenkt dat veel mensen zijn gaan videobellen. Apple heeft beeldbewerkingstrucs van de iPhone gebruikt om de beeldkwaliteit wat te verbeteren. Maar mijn losse webcam (een 1080p Full HD Logitech Streamcam) levert toch echt betere beelden en licht je gezicht op, zodat je ook in schemering nog goed in beeld bent zonder een felle lamp nodig te hebben.
Voor mensen die moeite hebben om de M1 MacBook Air te onderscheiden van zijn voorganger, hebben we nog wel een trucje achter de hand: op het toetsenbord vind je nu speciale knoppen voor Spotlight, Niet Storen en Dictafoon. Niet dat we die nieuwe toetsen veel hebben gebruikt tijdens de test. Maar alle andere veranderingen vind je binnenin.
Scherm van de MacBook Air M1
- 13,3-inch LED-scherm met achtergrondverlichting
- Maximale helderheid 400 nits
- Resolutie 2560 x 1600 pixels
- Nu met P3 ondersteuning
Op schermgebied lijkt alles bij hetzelfde zijn gebleven. Toch is er iets vernieuwd: Apple heeft nu ondersteuning voor P3-kleurbereik en dat levert levendiger kleuren op. Het scherm is met 400 nits misschien nét iets minder helder dan die van de MacBook Pro (500 nits) maar toont net zoveel detail en is een feest voor het oog. Ook buitenhuis is het scherm goed af te lezen. Dit is echter vergelijkbaar met het vorige model.
Door de komst van Apple Silicon en de grotere overlap met iOS en iPadOS doemt de vraag weer op wanneer Apple een touchscreen gaat inbouwen. Zeker nu je iOS-apps op de Mac kunt installeren, die zijn gebouwd met touchscreen-interactie in het achterhoofd, zou het handig zijn als Apple de sprong maakt. Je kunt natuurlijk ook bedienen met een trackpad, maar vegen is vaak net iets makkelijker, vooral bij games. Misschien komt het er volgend jaar van, al wil Apple er nog niets over loslaten.
Hardware
- 8-core CPU (M1)
- 7-core GPU (ook verkrijgbaar met 8-core GPU)
- 16-core Neural Engine
- 8GB RAM standaard, te upgraden naar 16GB (ca. 200 euro)
- Verbeterde image signal processing, o.a. voor betere webcambeelden
- 11ax Wi-Fi 6 draadloos netwerken, 802.11a/b/g/n/ac compatibel
- Fanless en daardoor fluisterstil
Niemand zal ontgaan zijn dat deze MacBook Air is voorzien van een compleet nieuwe processor. Dat is immers ook de belangrijkste vernieuwing van dit model en dé reden waarom je nu zou willen overstappen. In plaats van processor moeten we eigenlijk spreken van een System on a Chip (Soc) waarbij de CPU, GPU, Neural Engine, systeemgeheugen en andere cruciale onderdelen in één pakket zijn samengevoegd. Maar voor het gemak zul je ook vaak processor en chip horen, omdat mensen daar nou eenmaal aan gewend zijn.
Het is bij Apple niet meer mogelijk om de MacBook Air met Intel-processor te bestellen. Wil je nog wel bij Intel blijven hangen, dan kun je terecht bij diverse andere winkels die nog MacBook Airs met Intel op voorraad hebben en ze regelmatig in de aanbieding doen. Maar waarom zou je? Als je de doelgroep bent voor de MacBook Air en niet echt zware toepassingen gebruikt (anders had je wel voor een Pro gekozen), presteert deze M1 zoveel beter. Dat blijkt niet alleen uit benchmarks, maar we hebben het ook gemerkt tijdens het testen.
En het mooie is: hij wordt ook bij wat zwaardere belasting niet gloeiend heet op je schoot als je bijvoorbeeld Photoshop, Premiere en Chrome met meerdere tabbladen opent. Dat komt omdat Apple de thermische belasting in de gaten houdt en op tijd terugschroeft.
De M1 is gebaseerd op dezelfde chip-architectuur die je ook al jarenlang in de iPhones en iPads vindt. Apple heeft daar al behoorlijk wat ervaring mee, waardoor het niet eens zo’n grote gok is om nu op de Apple Silicon-trein te springen.
Dankzij de M1 is een fanless MacBook Air mogelijk geworden en dat betekent dat je niet meer het blazende geluid hebt, dat je bij de MacBook Air van voorjaar 2020 wel regelmatig hoort. Staan er iets te veel tabbladen open, dan begint de Intel-Air al te blazen. Bij deze nieuwe MacBook Air is dat ideaal: je hebt prima performance terwijl het apparaat zelf fluisterstil blijft. Je hoeft hiervoor geen zware toepassing te draaien; je merkt het de vlotheid ook bij het wakker worden uit slaapstand.
De Air voert taken niet alleen sneller en stiller uit, maar verliest ook minder batterijduur tijdens de klus. Terwijl onze Air van voorjaar 2020 bij een zware videotaak 30% batterijduur verloor, was dat bij de Air M1 maar 10%.
Software
- Geschikt voor universele apps
- Veel Intel-apps kun je gebruiken dankzij Rosetta 2
- Je kan ook iPhone- en iPad-apps installeren
Toen Apple Silicon werd aangekondigd, hielden we ons hart vast of de software er wel klaar voor zou zijn. Uiteraard zou Apple’s eigen software wel grotendeels aangepast zijn, maar hoe zit het met apps van derden? Dat bleek onnodige bezorgdheid. Het is de eerste generatie van een compleet nieuwe processor maar de meeste apps blijken probleemloos in Rosetta 2 te werken en vaak zijn ze zelfs al aangepast. Er zijn een paar uitzonderingen, maar als je gangbare apps gebruikt kun je meestal gewoon aan de slag als je je nieuwe M1 Mac openklapt.
Apple heeft met drie oplossingen ervoor gezorgd dat je genoeg apps beschikbaar hebt: met universele apps die al voor de M1 zijn aangepast, met Rosetta 2 voor het gebruiken van Intel-only apps en door iOS-apps nu ook beschikbaar te stellen op de Mac. De beste performance krijg je natuurlijk als je universele apps installeert, die speciaal voor M1 zijn geoptimaliseerd. Ze werken snel en probleemloos en de lijst met geschikte apps wordt gaandeweg steeds langer.
Rosetta 2 vertaalt de Intel-code naar instructies die de ARM-processor kan verwerken en ook dat werkt prima voor apps als Skype, Zoom en bijvoorbeeld Photoshop. Dat je bij de eerste keer opstarten een app een seconde of twintig moet wachten op de vertaling van de code, is een opoffering die ik er wel voor over heb. Daarna werkt het namelijk supersnel. Dit is een betere oplossing dan emulatie, waarbij elke instructie per stuk moet worden vertaald, waardoor de software trager reageert.
Mocht je er helemaal niet uitkomen, dan is er nog een andere uitweg: je installeert de iOS-app. Dit werkt minder mooi, omdat de interface vaak niet optimaal is en bij iPhone-apps kun je de grootte van het venster niet aanpassen. Maar voor incidentele taken waarvoor je echt die ene app nodig hebt, is het goed te doen. Apps die totaal ongeschikt zijn omdat ze bepaalde iPhone-hardware nodig hebben, zul je niet in de Mac App Store aantreffen. Dit zijn bijvoorbeeld apps die een touchscreen, camera aan de achterkant of GPS vereisen. Ook bieden sommige ontwikkelaars hun iOS-apps bewust niet in de Mac App Store aan, bijvoorbeeld ING Bankieren en Instagram.
Tijdens het testen van de MacBook Air met verschillende apps werkte alles moeiteloos. Waar je zelf nog wel wat moeite voor moet doen is het op zoek gaan naar beta’s van apps die voor M1 zijn aangepast en die je nu alvast kunt proberen in afwachting van de definitieve versie.
Rosetta 2 werkt ongemerkt op de achtergrond en vangt bijna alle uitzonderingen op. Rosetta 2 werkt zo goed dat je vaak niet eens merkt welke versie je gebruikt. Door met je rechtermuisknop in Finder op de app te klikken en info op te vragen kun je zien of je de universele versie of de Intel-versie hebt.
Vaak kun je een eerste generatie beter even overslaan, maar bij de M1-chip zit je als doorsnee gebruiker helemaal goed. Heb je heel specifieke wensen, dan moet je vooraf even goed checken of jouw software al is aangepast.
De MacBook Air draait op Big Sur, dat universeel is en dus ook op Intel-Macs te installeren is. Hierin vind je een snellere Safari-browser, een verbeterde iMessage-app en een nieuw uiterlijk. Maar op de M1 is je ervaring niet radicaal anders dan op een Intel-Mac. Het loopt alleen net even wat vlotter. Wel zul je vanwege de extra privacyfuncties wat vaker toestemming moeten geven aan specifieke apps. Dat kan in het begin even wat vervelend zijn, maar het is gelukkig eenmalig.
De kleur van de gouden MacBook Air is bijna gelijk aan de gouden Apple Watch, maar neigt toch iets meer naar roségoud. Spacegrijs en zilver zijn zoals verwacht.
Batterijduur
- Tot 15 uur draadloos internetten
- Tot 18 uur films kijken in de Apple TV‑app
Vroeger moest je de MacBook Air kopen vanwege de lange batterijduur. Hij was minder krachtig, maar voor mensen die lange dagen op hun laptop wilden werken, was het de beste optie. Met de M1-chip maakt het niet meer uit. Beide modellen (Air en Pro) hebben nu een geweldige accuduur. Was je gewend om 10 uur met je MacBook te doen, dan is dat bij deze nieuwe modellen een stuk langer (zie hierboven).
De MacBook Pro met M1 gaat zelfs 20 uur mee op een batterij. In ons geval ging de MacBook Air ongeveer anderhalve dag mee op een batterijlading, dus mocht je een keer de oplader vergeten zijn tijdens een weekendje weg: je hoeft niet in de stress te zitten, zelfs als je onderweg nog wat series gaat kijken. En mocht je je toch zorgen maken: in stand-by is het verbruik vrijwel nul.
Je neemt deze M1 MacBooks dan ook niet alleen vanwege de veel betere prestaties van de processor, maar ook omdat ze extreem energiezuinig zijn. Apple doet daarbij geen loze beloften: de Air gaat inderdaad heel erg lang mee.
Voor wie is de MacBook Air M1 geschikt?
Er is niet echt een reden om de ontwikkelingen nog even aan te kijken. Ben je dringend toe aan een nieuwe MacBook Air en gebruik je gangbare software, dan kun je zonder aarzelen de overstap naar M1 maken. Kun je het met je huidige MacBook Air nog even uitzingen of heb je heel specifieke software nodig, dan raden we aan om nog even tot volgend jaar te wachten. Wellicht pakt Apple dan ook het design en het scherm aan, zodat je écht een spectaculair vernieuwde MacBook Air op je bureau hebt staan.
De MacBook Air met M1 is ideaal voor mensen die gangbare werkzaamheden doen, zoals e-mailen, studeren, internetten, een film kijken, tekstverwerken en spreadsheets vullen. Heb je geavanceerde eisen omdat je bijvoorbeeld professioneel filmmaker bent, dan weet je van jezelf al dat je beter de MacBook Pro kunt nemen.
Twijfel je tussen de nieuwe Air en de Pro met M1-chip? De verschillen zijn dit jaar niet zo heel duidelijk. In beide zit dezelfde M1-processor, waarbij het grootste verschil in performance ontstaat door de koeling. De Pro heeft actieve koeling en kan daardoor bij topprestaties wat langer doorgaan, terwijl de Air wat eerder een tandje terug moet doen, om de temperatuur binnen acceptabele grenzen te houden.
Hier vind je de belangrijkste verschillen tussen Air (met tussen haakjes de Pro).
- Geen Touch Bar (Pro: wel)
- Geen ventilator (Pro: wel)
- Batterijduur 18 uur (Pro: 20 uur)
- Maximale helderheid 400 nits (Pro: 500 nits)
- Microfoon: 3-microfoons (Pro: idem, maar studiokwaliteit)
- Stereo speakers (Pro: idem, maar met high dynamic range)
Meer verschillen lees je in onze vergelijking MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1. Wat de performance betreft is vooral de aanwezigheid van actieve koeling belangrijk op de Pro. De fanless MacBook Air is fluisterstil maar kan wat minder lang presteren bij hoge belasting.
Koop de M1 MacBook Air als je:
- Nu aan een nieuwe MacBook toe bent.
- Genoeg hebt aan twee poorten.
- Genoeg hebt aan een 13-inch scherm.
- Een fluisterstille MacBook wilt.
- De best mogelijke performance wilt hebben.
- Een lange batterijduur wilt.
- Een goedkope MacBook Air zoekt – de M1 presteert zo goed dat je waarschijnlijk genoeg hebt aan het instapmodel.
- Haast hebt – de ervaringen met deze MacBooks zijn zo goed dat je eigenlijk geen miskoop kunt begaan.
Minder geschikt is de MacBook Air M1 als:
- Alleen ‘Pro’ voor jou goed genoeg is.
- Je vaak zware toepassingen wilt gaan draaien.
- Een aparte GPU nodig hebt – de M1 ondersteunt nog geen externe eGPU’s.
- Zit te wachten op een nieuw design met smallere schermranden.
- Liever een groter scherm van 14- of 16-inch hebt.
- Een touchscreen wilt hebben – misschien komt dat nog.
- Later nog wilt upgraden – dit is bij de M1 niet mogelijk
- Bang bent dat er in 2021 nog meer moois uitkomt, zoals 5G-connectiviteit, een touchscreen, Face ID en meer functies die dankzij Apple Silicon mogelijk worden
Alternatieven voor de MacBook Air M1
Alternatieven? Die zijn er eigenlijk niet. Apple bevindt zich met deze processor in zo’n aparte klasse, dat je bij de Windows-laptops eigenlijk geen gelijke vindt. Je zou een 12,9-inch iPad Pro kunnen overwegen, maar voor hetzelfde geld koop je een MacBook en als je accessoires zoals een Magic Keyboard erbij moet aanschaffen ben je uiteindelijk duurder uit. De MacBook heeft al een ingebouwd keyboard.
Je zou ook kunnen kiezen voor de Surface Pro X, die eveneens op een ARM-processor draait en fanless is. De Qualcomm-processor (8cx) is niet zo krachtig als de M1 en de batterijduur is minder goed.
De belangrijkste concurrent van de MacBook Air is misschien wel de MacBook Pro, ook voorzien van M1-chip. Het basismodel kost €1.129 en de upgrade is €1.399. Denk je na over de upgrade, dan kom je misschien in de verleiding om voor €50 de MacBook Pro met M1 te nemen want dan heb je betere microfoons en speakers, een zwaardere batterij en een Touch Bar. Maar let op: je krijgt dan maar 256GB opslag en dat is voor professioneel gebruik wat aan de krappe kant.
De droomconfiguratie voor als je toch wilt upgraden is wat ons betreft de MacBook Air M1 met 16GB RAM en 512GB opslag. Dat kost je €1.629,-. Een MacBook Pro met dezelfde specs ligt voor €1.909,- in de winkel. Wil je geld besparen, dan kun je beter kiezen voor de Air, dan voor een Pro met mindere specs.
Voordelen +
- Uitstekende performance
- Intel-gebaseerde apps werken vrijwel altijd
- Extreem verbeterde batterijduur
- Probleemloze overstap van Intel naar Apple Silicon
- Alle gangbare software kun je gewoon gebruiken, eventueel met Rosetta 2
Nadelen -
- Slechts 2 poorten
- Hetzelfde design met brede schermranden
- Geen hardware-upgrades achteraf mogelijk
- Nog steeds een 720p webcam
- Weinig verdere verbeteringen, behalve de nieuwe processor
Conclusie MacBook Air M1 2020
Misschien was je bezorgd dat de eerste MacBooks met M1-chip nog compatibiliteitsproblemen en kinderziektes zouden hebben. Die angst is ongegrond. Apple heeft ervoor gezorgd dat je precies dezelfde ervaring hebt als op een Intel-Mac, alleen dan net iets vlotter en met een langere accuduur. Dat belooft veel voor de tweede generatie M-processor.
Wij zijn tijdens het testen eigenlijk nauwelijks tegen problemen aangelopen en dat is knap voor een eerste generatie product. Het is te merken dat Apple lange tijd aan de overstap van Intel naar ARM heeft gewerkt. We zijn vooral enthousiast over het feit dat die uitstekende performance samengaat met een fanless design, terwijl de batterijduur bijna is verdubbeld. Het laat zien hoe Intel heeft stilgestaan (of hoe knap Apple’s chipteam is, al wisten we dat natuurlijk al van de A-serie processoren).
Het instapmodel vinden we op zich al een aanrader. Wil je toch zekerheid, dan kun je voor €250 de upgrade aanschaffen, zeker als je bedenkt dat je het geheugen en andere componenten niet meer kunt upgraden. Voor de gemiddelde Mac-gebruiker die standaard kantoortaken wil uitvoeren is de MacBook Air M1 een aankoop waar je niet lang over na hoeft de denken. Doen! Je krijgt er geen spijt van. Deze MacBook heeft ons in het dagelijks gebruik geen moment in de steek gelaten en onze verwachtingen zelfs behoorlijk overtroffen.
Voor mensen die hun zinnen hebben gezet op een MacBook Pro is het beter om nog even te wachten: de echte power komt pas volgend jaar.
MacBook Air M1 kopen
Je kunt kiezen uit onderstaande twee uitvoeringen.
Instapmodel:
- Apple M1‑chip met 8‑core CPU en 7‑core GPU
- 256 GB opslag
- Apple M1‑chip met 8‑core CPU, 7‑core GPU en 16‑core Neural Engine
- 8 GB centraal geheugen
- 256 GB SSD‑opslag
- Retina‑display met True Tone
- Magic Keyboard
- Touch ID
- Force Touch-trackpad
- Twee Thunderbolt-/USB 4-poorten
- Prijs: €1.129
Upgrademodel:
Beide modellen zijn per direct te bestellen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!