Heb je een MacBook-verzekering nodig voor het risico van diefstal, vallen en andere ongelukjes? En wat is dan de beste MacBook-verzekering? Op deze pagina lees je alles over MacBook-verzekeringen en staan we stil bij de vraag of het eigenlijk wel nodig is om laptops zoals de MacBook te verzekeren. Goed om te weten: je MacBook verzekeren hoeft niet direct bij aankoop, want je kunt ook achteraf een MacBook-verzekering afsluiten. Dit is mogelijk met speciale laptopverzekeringen of je kunt je MacBook verzekeren via een bestaande kostbaarheden- of inboedelverzekering. Voor een iPhone verzekering lees je ons aparte artikel iPhone verzekeren en ook als je een iPad verzekering zoekt hebben we daarover een apart artikel.
Hieronder lees je alles over MacBook verzekeren:
- MacBook verzekeren nuttig?
- Checklist
- Vergelijk polissen
- AppleCare of MacBook-verzekering?
- MacBook garantie
- Inboedelverzekering
- Kostbaarhedenverzekering
- Reisverzekering
- iCare: MacBook verzekeren bij AMac en APR’s
Moet ik mijn MacBook verzekeren?
Er zijn meerdere redenen waarom je je MacBook zou willen verzekeren. Misschien ben je bezorgd over diefstal, verlies of beschadiging van je laptop buiten de deur en wil je graag zekerheid dat schade in dat geval gedekt is? Dan zou je kunnen kiezen voor een verzekering, bijvoorbeeld een kostbaarheden buitenshuisverzekering. Het kan ook zijn dat je bij hardwareproblemen zoals een versleten batterij of flikkerend scherm zekerheid wilt dat het gerepareerd wordt. In dat geval heb je vooral behoefte aan verlengde garantie en ben je beter af met AppleCare+.
Al deze opties bespreken we in onderstaand artikel. Of het nodig is je MacBook te verzekeren is afhankelijk van je persoonlijke situatie, de eventuele financiële buffer en de leeftijd van je MacBook.
Dit zijn factoren die meespelen:
- Gebruik je de MacBook vaak buitenshuis? Dan is een verzekering met buitenshuisdekking aan te raden. Als de MacBook meestal thuis op de bank ligt is de kans veel kleiner dat je MacBook op de grond valt of wordt gestolen.
- In welke omgeving gebruik je de MacBook? Thuis in de woonkamer, waar een dik tapijt ligt? Of neem je de MacBook regelmatig mee naar de garage om aan je auto te sleutelen?
- Hoe goed is je MacBook beschermd? Stop je je MacBook in een beschermende hoes, of zit ‘ie los in je rugzak?
- Wie gebruikt de MacBook? Heb je kinderen die graag ravotten en ruzie maken om de MacBook, dan is de kans op schade groter dan wanneer je een oudere Mac-gebruiker bent, die zuinig op zijn spullen is.
Checklist MacBook-verzekeringen
Een checklist waar je op moet letten bij het verzekeren van je MacBook:
- Wat is de premie per maand?
- Zijn er bijkomende kosten, zoals assurantiebelasting en afsluitkosten?
- Geldt er een hogere premie voor dure laptops zoals de Macbook?
- Wat is de opzegtermijn?
- Zijn persoonlijke ongelukjes zoals laten vallen gedekt?
- Is cosmetische schade zoals deukjes en krassen gedekt?
- Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde uitgekeerd bij verlies of diefstal? Of keert de verzekeraar alleen in natura uit (in dat geval kun je een ouder toestel krijgen dat je niet wilt, bijvoorbeeld van een ander merk)?
- Moet je schadeformulieren, politierapporten en dergelijke opsturen in geval van schade?
- Krijg je bij schade een nieuw toestel, of krijg je een bedrag uitgekeerd waarmee je zelf een nieuw toestel moet kopen?
- Regelt de verzekeraar de MacBook reparatie, of krijg je een vergoeding waarmee je zelf de reparatie kunt laten uitvoeren?
- Wat is de verwerkingstijd bij het afhandelen van schade? Actua hanteert bijvoorbeeld een wachttijd van 30 dagen in verband met het mogelijk terugvinden van het toestel, maar dan zit je wel een maand zonder toestel.
- Wat is het eigen risico bij schade?
- Moet je de verzekering meteen bij aankoop van de MacBook afsluiten of kan het ook achteraf, na bepaalde tijd?
- Is het mogelijk om een leentoestel te krijgen?
- Wat is er geregeld bij het vervangende toestel of leentoestel? Krijg je een vervangende MacBook in dezelfde prijsklasse, of kun je ook worden opgescheept met een goedkope Windows-laptop?
- Informeer in de winkel of er nog meer verzekeringen zijn. Soms prijst de verkoper alleen de meeste lucratieve variant aan, terwijl er ook goedkopere varianten zijn die beter bij jouw situatie passen.
MacBook- en laptopverzekeringen: vergelijken loont
Kies je ervoor om een speciale MacBook-verzekering af te sluiten, dan is er heel veel keuze. Het loont dan ook de moeite om laptopverzekeringen goed te vergelijken. De premies zijn vrij laag: tussen de 5 en 10 euro per maand. Het voordeel is dat je een tabletverzekering los kunt afsluiten en dat de kosten zakelijk aftrekbaar zijn. Nadeel is dat de verzekering alleen geldt voor het verzekerde apparaat en dat het niet overdraagbaar is. Meerdere verzekeraars bieden het aan.
MacBook-verzekering van CentraalBeheer
Bij CentraalBeheer is de laptoptverzekering onderdeel van de bundel Kostbaarheden buitenshuis. Je kunt je MacBook (maar ook een iPhone of tablet) verzekeren tegen alle veelvoorkomende gevaren buitenshuis en de verzekering uiteraard direct online afsluiten. Er geldt een vast eigen risico van €100,- per gebeurtenis. Omdat dit een meer algemene verzekering is, zijn ook geld, sieraden en andere waardevolle spullen buitenshuis in Nederland verzekerd. Voor binnenshuis kun je bij CentraalBeheer de standaard inboedelverzekering afsluiten, ook onderdeel van de Woonverzekering.
Meer info: CentraalBeheer
MacBook-verzekering van SmartphonePolis.nl
SmartphonePolis biedt naast smartphoneverzekeringen en tabletverzekeringen ook een laptopverzekering aan. Je kunt je MacBook tot een jaar na aankoop verzekeringen en kunt daarbij direct online afsluiten. Je kiest zelf of je een eigen risico van €50 wilt en of diefstaldekking moet worden meegenomen. Pluspunt van SmartphonePolis is dat je tegen bijna alle vormen van onverwachte schade bent verzekerd en dat je ook je huidige MacBook nog kan verzekeren, tot een jaar na aanschaf.
Meer info: SmartphonePolis
Waar moet ik aan denken bij een MacBook verzekeren?
Als je twijfelt of je een MacBook-verzekering nodig hebt, is het goed om na te denken hoe belangrijk het apparaat voor jou is en of je een financiële buffer hebt als er iets misgaat. Heb je de MacBook dagelijks nodig en heb je geen andere computer (bijvoorbeeld een iPad Pro) om op terug te vallen in geval van schade, dan kan het verstandig zijn om je MacBook te verzekeren. Ook goed om te overwegen: heb je voldoende spaargeld om een nieuw exemplaar aan te schaffen, als je MacBook kapot gaat? Heb je geen financiële buffer, dan kan het verstandiger zijn om een paar euro per maand je MacBook te verzekeren, in plaats van een eenmalige grote uitgave.
MacBook-verzekering of AppleCare?
AppleCare+ voor iPad is in feite ook een soort verzekering. Het is een verlengde garantie voor Apple-producten, waarmee ook ongelukjes zijn gedekt die je zelf hebt veroorzaakt.
Je kunt AppleCare tot 60 dagen na aanschaf van je nieuwe Mac afsluiten en hebt daarmee tot drie jaar recht op telefonische ondersteuning en reparaties op het gebied van batterij, lichtnetadapter, geheugen en andere functies. De kosten van AppleCare+ zijn afhankelijk van het type MacBook en loopt op tot enkele honderden euro’s. Dat lijkt vrij veel, maar als je wel eens je MacBook hebt laten repareren weet je dat je qua onderdelen en arbeidsloon al snel op een paar honderd euro zit. De dekking geldt ook voor het buitenland.
Wordt mijn MacBook vergoed op de inboedelverzekering?
Een laptop zoals de MacBook kan soms al verzekerd zijn via de inboedelverzekering. Check daarom je polisvoorwaarden om te kijken of computerapparatuur zoals MacBooks gedenkt zijn. Sommige verzekeraars bieden alleen dekking als de schade binnenshuis ontstaat, anderen hebben speciale buitenshuisverzekeringen die je naast je normale inboedelverzekering moet afsluiten. Let op dat je niet altijd de nieuwwaarde krijgt, waardoor de uitkering bij schade vaak niet voldoende is om weer een gloednieuwe MacBook van hetzelfde type aan te schaffen. Vaak geeft een inboedelverzekering alleen dekking bij bepaalde oorzaken, bijvoorbeeld brand of diefstal. Alleen als je een All Risk-dekking hebt afgesloten zijn ongelukjes meeverzekerd.
Steeds meer verzekeraars bieden een buitenshuisdekking voor kostbaarheden aan, die je apart moet afsluiten. Daarmee is de MacBook ook verzekerd als je onderweg bent. In zo’n geval heb je vaak geen aparte reisverzekering nodig hebt, maar controleer wel even of er ook dekking voor schade in het buitenland is. De kosten en dekkingsvoorwaarden verschillen per verzekeraar.
Voordeel van de inboedel- of kostbaarhedenverzekering is dat je deze ook later kunt afsluiten en dat het geldt voor alle apparaten die je in bezit hebt. Gespecialiseerde laptopverzekeringen gelden alleen voor één specifiek apparaat. Wel is het nadeel dat je niet zo snel wisselt van inboedelverzekering, waardoor je er langere tijd aan vastzit. Omdat een inboedelverzekering bedoeld is voor particulieren kun je de kosten ervan niet zakelijk aftrekken. Ben je ondernemer, dan kan de bedrijfsverzekering ook dekking bieden voor je MacBook.
Kan ik de MacBook verzekeren op een kostbaarhedenverzekering?
Dat kan inderdaad. Veel verzekeraars bieden de hierboven genoemde buitenshuisverzekering voor kostbaarheden. Daarmee verzeker je je waardevolle spullen ook buitenshuis tegen diefstal en schade. Het is een uitbreiding op de inboedelverzekering en geldt in heel Nederland. De dekking geldt voor het hele gezin en ook voor spullen die je leent.
Lees in de voorwaarden in hoeverre de MacBook is gedekt en wat de verzekerde waarde is. Een bedrag van 1.000 euro schiet natuurlijk al snel tekort als je een MacBook hebt: in dat geval komt 2.000 of 3.000 euro dichter in de buurt.
Is mijn MacBook gedekt op de reisverzekering?
Als je een MacBook meeneemt op vakantie is het prettig als de laptop ook verzekerd is. Bij je reisverzekering kun je vaak een extra module voor elektronica zoals laptops en tablets afsluiten. Let goed op de voorwaarden en de verzekerde waarde, want veel verzekeraars keren geen volledige vergoeding uit als je je MacBook kwijtraakt door verlies of diefstal. Bovendien schiet de maximale vergoeding vaak tekort, als je bedenkt dat een MacBook een vrij duur apparaat is.
Bij diefstal van je MacBook moet je vaak kunnen aantonen dat je op reis was, bijvoorbeeld door een hotelboeking of tickets als bewijs te sturen. Ook moet je aangifte hebben gedaan bij de politie en wordt soms verwacht dat er sporen van inbraak zijn, bijvoorbeeld als je de MacBook in de auto had laten liggen. Je kunt voor een reisverzekering terecht bij ABN AMRO, Aegon, ANWB, Avéro, Centraal Beheer, De Europeesche, ING, Interpolis, OHRA, Intergarant en andere verzekeraars.
Sommige verzekeringen zoals AppleCare+, iCare en speciale MacBook-verzekeringen bieden wereldwijd dekking, dus dan heb je geen extra laptop- of elektronica-module voor je reisverzekering nodig.
iCare: MacBook verzekeren via AMac en APR’s
Bij sommige APR’s kun je ook een MacBook-verzekering afsluiten, die vergelijkbaar is met AppleCare+. Bij AMac heet dit iCare en biedt het een basisdekking voor technische defecten, valschade, stoten en water- of vochtschade. Daarnaast kun je iCare Plus afsluiten, waarmee je ook gedekt bent tegen diefstal, beroving en hoge kosten bij misbruik van je bundel na diefstal. Er geldt een eigen risico per schade, om te voorkomen dat mensen er misbruik van maken.
Je betaalt voor deze verzekering een vast bedrag per maand en het is maandelijks opzegbaar, met een minimale contractduur van 3 maanden. iCare geldt wereldwijd, dus ook op vakantie. Het maandbedrag is afhankelijk van de verkoopwaarde van je product.
Wil je ook een iPhone verzekeren? Bekijk dan onze tips voor een iPhone-verzekering. We hebben ook een aparte pagina over je iPad verzekeren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!