Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
macOS Big Sur

macOS Big Sur: alles over de grote Mac-update van 2020

macOS Big Sur is de grote update voor je Mac van 2020. Er zitten heel wat nieuwe functies in, die we hier met je langslopen. Alles over de verbeteringen, opvallende functies en nog veel meer lees je hier!

macOS 11 Big Sur review

macOS Big Sur: dé macOS-update van 2020

macOS Big Sur 11 brengt diverse verbeteringen en vernieuwingen met zich mee en in dit overzichtsartikel vind je ze allemaal op een rijtje. Het eerste wat opvalt is dat Big Sur een nieuw design heeft gekregen, maar er zitten nog talloze diverse handige functies in. Alles wat je moet weten over de grote Big Sur-update voor je Mac lees je hier!

Inmiddels is macOS Big Sur opgevolgd door macOS Ventura. Bekijk ons overzicht van macOS-versies welke update momenteel actueel is voor jouw Mac.

macOS Big Sur 11 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over macOS 11:

  • Opvolger van macOS Catalina
  • Opgevolgd door macOS Ventura
  • Aangekondigd op 22 juni 2020 tijdens WWDC 2020
  • Verschenen op 12 november 2020
  • Gloednieuw design voor de Mac
  • Veel nieuwe functies, zoals een Bedieningspaneel, nieuwe widgets, vernieuwde apps en ondersteuning voor Apple Silicon
  • Gratis update voor iedereen met een geschikte Mac

macOS Big Sur geschikte apparaten

Bijna ieder jaar vallen er wel een aantal Macs af die niet te updaten zijn. Dat was bij macOS 11 Big Sur helaas ook het geval. Alleen deze modellen kregen de update.

Dat betekent dus dat er meerdere Macs afvallen, waaronder enkele modellen uit 2012 en 2013. Lees ook ons overzicht met de geschikte Macs voor macOS Big Sur.

Bekijk ook
Deze Macs zijn geschikt voor macOS Big Sur

Deze Macs zijn geschikt voor macOS Big Sur

macOS Big Sur komt eraan, maar helaas niet voor alle Macs. Een paar modellen blijven helaas achter op macOS Catalina. Benieuwd hoe het met jouw Mac zit? Lees hier welke Macs geschikt zijn voor macOS Big Sur.

Belangrijkste functies in macOS Big Sur

Alles waar het bij de update om draait, zijn de nieuwe functies. Het is teveel om op te noemen en daarom focussen we hier op de belangrijkste nieuwe functies in de update. Wil je alle kleinere functies ook bekijken? Check dan ons overzicht met alle macOS Big Sur functies.

  1. Design
  2. Safari
  3. Berichten
  4. Widgets
  5. Bedieningspaneel
  6. Notificaties
Bekijk ook
Deze 20+ macOS Big Sur-functies zijn onze favorieten

Deze 20+ macOS Big Sur-functies zijn onze favorieten

macOS Big Sur is één van de grotere updates in jaren. Er zijn dan ook veel functies in macOS Big Sur waar je van kan profiteren (of waar je misschien wel even aan moet wennen). Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen van macOS Big Sur.

#1 Design: nieuwe icoontjes, menubalken, knoppen en meer

De grootste verandering vind je door het hele systeem heen. Apple heeft in de nieuwe macOS-update voor nagenoeg iedere app een nieuw icoontje ontworpen die meer in lijn is met de huidige designtrends. Ook sluiten de kleuren van bijvoorbeeld de Berichten-app beter aan bij die op iOS. Icoontjes zitten nu ook allemaal in een vierkant met afgeronde hoeken, net als op de iPhone en iPad. Meer over de icoontjes in macOS Big Sur lees je in een apart artikel.

macOS Big Sur Dock met icoontjes iMac
Bekijk ook
Dit zijn de nieuwe app-icoontjes van macOS Big Sur [poll]

Dit zijn de nieuwe app-icoontjes van macOS Big Sur [poll]

Vanaf macOS Big Sur zal de interface van je Mac er behoorlijk anders uitzien. In dit artikel lichten we één van de meest opvallende veranderingen toe: de nieuwe app-icoontjes. Wat gaat er veranderen en kijk jij er naar uit? Laat in de poll weten wat jij vindt!

Verder zijn ook menubalken aangepast. Wat voorheen grijs was is nu wit en doorzichtig. Dit geeft meer een gevoel van diepte en maakt de Mac ook wat speelser. Je vindt dit automatisch terug in allerlei apps, hoewel ontwikkelaars met een beetje moeite hun app helemaal kunnen optimaliseren. Het design lijkt op veel plekken op iOS en iPadOS, waardoor duidelijker is wat Apple van plan is in de toekomst. Meer over het macOS Big Sur design lees je in ons afzonderlijke stuk.

macOS Big Sur MacBook Pro
Bekijk ook
Het nieuwe design van macOS Big Sur: dit gaat er veranderen

Het nieuwe design van macOS Big Sur: dit gaat er veranderen

Vanaf macOS Big Sur krijgt de Mac een ander uiterlijk. Het design is anders en de apps krijgen een nieuwe zij- en menubalk. Gaat er veel veranderen en is het nog wel gebruiksvriendelijk? Dat lees je in dit overzicht van alle designveranderingen.

#2 Safari: verbeterde privacy, persoonlijkere tint

Om te beginnen krijgt Safari meer privacyopties. Zo word je beter beschermd tegen allerlei trackers en kun je in een privacyrapport zien welke sites jou proberen te volgen. Ook kun je per tracker kijken welke site hier gebruik van maakt. Verder krijg je een melding wanneer jouw wachtwoord gelekt is bij één van de sites waarvan jij je gegevens hebt opgeslagen in iCloud Sleutelhanger.

Bekijk ook
Zo maakt Safari in iOS 14 en macOS Big Sur browsen makkelijker en veiliger

Zo maakt Safari in iOS 14 en macOS Big Sur browsen makkelijker en veiliger

Safari krijgt in iOS 14 en macOS Big Sur een aantal verbeteringen die je privacy verbeteren én er komen nieuwe functies waar iedereen wat aan heeft. Dit zijn alle verbeteringen van Safari 14 in macOS Big Sur, iOS 14 en iPadOS 14.

macOS Big Sur Safari

Je kunt ook zelf een wallpaper instellen in Safari. Deze wordt getoond op de startpagina en geeft de browser een persoonlijke tint. Dit kan een standaardafbeelding zijn, maar ook een zelfgekozen foto. Nog één verbetering: extensies worden nu apart getoond in de Mac App Store.

Bekijk ook
Zo stel je een Safari wallpaper in op je Mac

Zo stel je een Safari wallpaper in op je Mac

Lees hier hoe je een wallpaper instelt voor de Startpagina van Safari op de Mac. Ook lees je hoe je deze weer verwijdert als je er genoeg van hebt.

#3 Berichten: eindelijk alle iOS-functies op de Mac

Naast alle nieuwe functies voor Berichten in iOS 14 krijgt de Mac ook andere ‘nieuwe’ functies. Zo worden schermvullende effecten nu wel afgespeeld in plaats van dat je slechts ‘verstuurd met confetti’ ziet. De nieuwe iOS 14 functies komen naar de Mac, zoals antwoorden op berichten, favoriete gesprekken en meer.

macOS Big Sur Berichten overzicht
Bekijk ook
Op deze manieren maakt iOS 14 iMessage-groepen overzichtelijker

Op deze manieren maakt iOS 14 iMessage-groepen overzichtelijker

De standaard Berichten-app wordt vanaf iOS 14 wat volwassener. Eén onderdeel daarvan is de uitgebreidere mogelijkheid om groepsinstellingen aan te passen. Lees hier iOS 14 nog meer voor iMessage-groepen verbetert.

#4 Widgets: kleine stukjes informatie snel bij de hand

Met Widgets voor Mac voeg je eenvoudig stukjes informatie toe aan je Berichtencentrum. Dit lijkt op de nieuwe Widgets in iOS 14, maar het is iets beperkter. Zo kun je geen Widgets stapelen en hebben minder apps een eigen Widget. Ontwikkelaars kunnen ook hun eigen Widgets maken.

Widgets in macOS Big Sur
Bekijk ook
Zo kun je de nieuwe widgets in macOS Sonoma gebruiken

Zo kun je de nieuwe widgets in macOS Sonoma gebruiken

Met widgets kun je snel bepaalde informatie in beeld hebben. Ze tonen in een oogopslag hoe laat het is en wat voor weer het wordt. Vanaf macOS Sonoma kun je ze ook op je bureaublad zetten. Deze tip vertelt hoe het werkt.

#5 Bedieningspaneel: snel systeemfuncties bedienen

Met het Bedieningspaneel op de Mac kun je snel systeemfuncties bedienen. Het lijkt op het Bedieningspaneel in iOS, maar dan met iets minder opties. Je vindt hier onder meer de opties voor wifi, Bluetooth, AirPlay en je volume. Hieraan kun je ook een batterij-symbool toevoegen waar je kunt zien hoe vol de batterij nog is. Dit alles maakt het ook mogelijk om de betreffende icoontjes uit de menubalk te verwijderen.

Bedieningspaneel macOS Big Sur
Bekijk ook
Zo werkt het Bedieningspaneel op de Mac

Zo werkt het Bedieningspaneel op de Mac

Ook op de Mac heb je een Bedieningspaneel, met snelle toegang tot allerlei functies. Lees hier wat je ermee kunt en hoe je het aanpast.

#6 Notificaties: gegroepeerd en gesorteerd per app

De laatste vernieuwing die we hier bespreken zijn de vernieuwde notificaties. Het is een kleinere, maar wel handige verbetering, namelijk dat meldingen nu per app worden gesorteerd en gegroepeerd. Dit geeft meer overzicht in je meldingen. Je vindt dit nieuwe menu door op de datum en tijd te klikken. Voorheen was er een apart icoon voor, maar die zou vanwege de Widgets ook niet meer kloppen.

macOS Big Sur notificaties

macOS Big Sur review

Lees onze macOS Big Sur review als je meer wilt weten over deze update voor je Mac.

Als je gaat upgraden van macOS Catalina naar macOS Big Sur krijg je een nieuw design, Bedieningspaneel en verbeteringen in het Berichtencentrum en de Berichten-app. Dat zijn ook meteen de vier meest zichtbare veranderingen. De werkelijke vernieuwingen zijn echter niet op het eerste gezicht te zien: het feit dat dit de eerste macOS-versie is die de overstap naar Apple Silicon mogelijk maakt. Het is knap dat Apple zoveel vernieuwingen in Big Sur heeft kunnen doorvoeren en het tegelijk geschikt heeft gemaakt voor Intel-Macs en ARM-gebaseerde Macs.

macOS 11 is een giant leap voor Apple, maar voor een leek valt alleen het nieuwe design op. Pas over een tijdje ga je ervan profiteren als je je eerste Apple Silicon-aangedreven Mac gaat gebruiken en we bijvoorbeeld iPhone-apps native op de Mac kunnen draaien.

Bekijk ook
macOS Big Sur review: de grootste vernieuwing zie je niet

macOS Big Sur review: de grootste vernieuwing zie je niet

macOS 11 Big Sur komt eraan en dat betekent dat er heel wat vernieuwingen aan zitten te komen. Hoe bevalt het nieuwe design, wat vinden we van de nieuwe functies? In onze macOS Big Sur review lees je het!

macOS Big Sur FAQ

In deze macOS Big Sur FAQ geven we antwoorden op veelgestelde vragen.

macOS Big Sur is de grote 2020-update van macOS, het besturingssysteem van de Mac. macOS Big Sur is als update gratis beschikbaar voor geschikte toestellen. Er zitten talloze nieuwe functies in, zoals vernieuwde apps, maar het grootste verschil zit in het design. De update heeft een geheel nieuw uiterlijk, waarbij alle icoontjes, apps en menu’s opnieuw ontworpen zijn.

macOS Big Sur verscheen op 12 november 2020. De releasedatum van macOS Big Sur viel iets later dan voorgaande jaren. Dat had voornamelijk te maken met het november 2020-event, waar Apple nieuwe MacBooks en meer aangekondigde.

Bekijk ook
Dit is de releasedatum van macOS Big Sur

Dit is de releasedatum van macOS Big Sur

Apple heeft de releasedatum van macOS Big Sur bekendgemaakt. Het zal niet lang meer duren voordat je met deze grote update aan de slag kan!

macOS Big Sur verscheen voor een grote verscheidenheid aan Macs. Op deze modellen kon je de update installeren:

Weet je niet welke MacBook je hebt? Of twijfel je aan het model Mac dat op je bureau staat? In onze aparte pagina’s lees je hoe je de modellen kan herkennen. Lees ook meer in ons artikel over alle geschikte Macs voor macOS Big Sur.

Bekijk ook
Deze Macs zijn geschikt voor macOS Big Sur

Deze Macs zijn geschikt voor macOS Big Sur

macOS Big Sur komt eraan, maar helaas niet voor alle Macs. Een paar modellen blijven helaas achter op macOS Catalina. Benieuwd hoe het met jouw Mac zit? Lees hier welke Macs geschikt zijn voor macOS Big Sur.

Er zit heel wat nieuwe functies in macOS Big Sur. Dit zijn de vijf belangrijkste verbeteringen:

  • Nieuw design: nieuwe icoontjes, menubalken knoppen en meer
  • Bedieningspaneel: snel wifi, bluetooth en meer regelen, vergelijkbaar met het Bedieningspaneel op je iPhone en iPad
  • Vernieuwde notificaties: meldingen zijn gegroepeerd per app
  • Widgets: het design van de widgets lijkt nu op die in iOS 14 en vind je in het Berichtencentrum
  • Vernieuwde apps: onder andere Berichten en Kaarten zijn opnieuw ontworpen en lijken nu meer op de iOS-versies

Lees ook ons artikel met onze favoriete nieuwe functies van macOS Big Sur.

Zoals gezegd is het uiterlijk van macOS Big Sur op nagenoeg alle vlakken veranderd. Je moest in het begin flink wennen aan het nieuwe design. Ook werkten sommige dingen net iets anders dan voorheen.

Dat heeft vooral te maken met de notificaties en de widgets. In macOS Big Sur ondersteunt de Mac alleen de widgets in de nieuwe stijl. Gebruikte je een app met een widget van macOS Catalina of ouder die nog niet was bijgewerkt, dan kon je die widget niet meer gebruiken. Apple voegde geen aparte sectie voor widgets in oude stijl toe, zoals op de iPhone en iPad wel het geval is.

Wat betreft meldingen veranderde er ook iets. In het Berichtencentrum zie je nu alleen meldingen van drie recente apps. Waar je in macOS Catalina en ouder kan scrollen door een lange lijst tot zeven dagen terug, is dit in macOS Big Sur beperkt tot meldingen van drie apps. Wel worden meldingen van dezelfde app gestapeld, dus je kan alsnog meerdere meldingen bekijken.

macOS Big Sur Control Center

Als je eenmaal over bent naar macOS Big Sur, zijn er veranderingen waar je niet omheen kan. Het nieuwe design kun je niet aanpassen, dus je zult moeten wennen aan de nieuwe vormgeving. Kun je maar niet wennen aan de nieuwe appicoontjes? Dan kun je eventueel je eigen Mac-appicoontjes instellen.

Functies als het Bedieningspaneel zijn niet verplicht. Er zijn nog steeds knoppen in de menubalk om snel wifi of Bluetooth in- en uit te schakelen, dus je hoeft dat niet per se via het nieuwe Bedieningspaneel te doen.

Functies zoals vernieuwde apps kom je helaas niet omheen: er is geen mogelijkheid om de vorige versies van de apps te gebruiken als je eenmaal over bent naar macOS Big Sur. Bevalt de update echt niet, dan kun je eventueel nog macOS Big Sur downgraden.

Als je overstapt van macOS Catalina naar macOS Big Sur, hoef je in de meeste gevallen niet bang te zijn dat apps niet meer werken. Alle standaardapps zijn geüpdatet voor de nieuwste versie en werken meteen na het installeren van macOS Big Sur. Voor veel apps van derden geldt dat ze ook blijven werken, al kunnen er soms nog wat bugs zijn. Sommige ontwikkelaars hadden al updates voor macOS Big Sur uitgebracht, of deden dat vlak na de release. Op deze pagina vind je een lijst van apps die door gebruikers getest zijn, zodat je kan zien of jouw favoriete apps goed werken.

Controleer na het installeren van de update ook altijd of er nog appupdates klaar staan in de Mac App Store of via de website van de ontwikkelaar. Misschien loop je een paar versies achter, dus zorg er altijd voor dat je de nieuwste appversies hebt.

VMware Fusion met Big Sur

Virtualisatiesoftware zoals Boot Camp en Parallels, waarmee je Windows op je Mac kan draaien, werken ook nog gewoon in macOS Big Sur. Je kan na het updaten van macOS Big Sur nog steeds Windows gebruiken, zolang je Mac is voorzien van een Intel-chip. Boot Camp en Parallels werken niet op Macs met Apple Silicon.

Zolang je op je huidige Mac de upgrade maakt van een eerdere versie van macOS naar macOS Big Sur, blijven Boot Camp en andere virtualisatiesoftware gewoon werken.

Apple heeft de macOS Big Sur-update uitvoerig getest. Diverse ontwikkelaars en publieke betatesters hebben de update gedraaid op een breed scala aan modellen. De algemene ervaringen is dat macOS Big Sur prima draait op veel verschillende Macs. De update zorgt niet voor aanzienlijk betere prestaties, maar over het algemeen wordt je Mac er ook niet trager van.

Toch kun je op oudere Macs last krijgen van wat haperingen, vooral als jouw Mac nog maar nét ondersteund wordt.

Onze ervaringen met macOS Big Sur zijn goed, zo kun je lezen in onze macOS Big Sur review. Dergelijke grote updates brengen altijd veel veranderingen met zich mee en dat kan verschillende ervaringen opleveren, afhankelijk van jouw Mac en configuratie.

Feit is wel dat Apple al snel na de release een bugfix-update uitbracht: op 12 november 2020 verscheen macOS 11.0.1 waarin enkele fouten waren opgelost.

macOS Big Sur apps geopend MacBook Pro

Meer info over de Mac-update van 2020

Wil je nog meer lezen over de update? We hebben nog een reeks artikelen voor je klaar staan waar je meer te weten komt over de update voor de Mac.

macOS Big Sur versies

Er zijn in de loop van de tijd meerdere updates voor macOS Big Sur verschenen:

VersieDatumChangelog
macOS Big Sur2021-11-17Eerste versie met de hierboven genoemde functies. Stond voorgeïnstalleerd op de M1 Macs.
11.0.12021-11-12Uiteindelijke publieke release.
11.12021-12-14Releasenotes, o.a. support voor AirPods Max en ProRAW bewerken in de Foto’s-app.
11.22021-02-01Releasenotes, o.a. verbeterde Bluetooth-betrouwbaarheid.
11.2.12021-02-09Beveiligingsupdate.
11.2.22021-02-25Bugfixes.
11.2.32021-03-08Beveiligingsupdate.
11.32021-04-26Releasenotes, grote update met o.a. ondersteuning voor AirTag en Find My.
11.3.12021-05-03Beveiligingsupdate.
11.42021-05-24Releasenotes, o.a. betaalde podcast-abonnementen.
11.52021-07-21Releasenotes, o.a. verbeterde tabbladen in Podcasts-app.
11.5.12021-07-26Beveiligingsupdate.
11.5.22021-08-11Bugfixes.
11.62021-09-13Beveiligingsupdate.
11.6.12021-10-25Beveiligingsupdate, verscheen tegelijk met de officiële release van macOS Monterey.