Yosemite-logo

OS X Yosemite: het complete overzicht

Alles over OS X Yosemite 10.10 voor de Mac, de software-update die in 2014 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de Yosemite functies, release en meer.

Yosemite verscheen in 2014 als update voor Apple’s Mac-besturingssysteem. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies in Mac OS X 10.10 Yosemite, nieuws, release en andere belangrijke wetenswaardigheden.

Yosemite in het kort

De belangrijkste feiten op een rijtje:

  • Geïntroduceerd in 2014.
  • Aangekondigd op 2 juni 2014 tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie.
  • Verscheen op 16 oktober 2014 voor geschikte Macs.
  • Yosemite is vernoemd naar een nationaal park in de VS.
  • De laatste update was OS X 10.10.5, dat op 13 augustus 2015 verscheen.
  • Wordt sinds augustus 2017 niet meer ondersteund.

Yosemite: belangrijkste functies

Hieronder zie je de belangrijkste Yosemite functies:

  • Nieuw strak design net als in iOS 7.
  • Handoff en Continuity voor het naadlozer samenwerken tussen Mac en iOS-apparaten.
  • Meldingen in het Berichtencentrum met widgets en Vandaag-tabblad.
  • Nieuwe Foto’s-app, als vervanger van iPhoto.
  • Ondersteuning voor iCloud Drive, de online opslagruimte van Apple.

yosemite preview

Yosemite releasedatum

Apple bracht OS X Yosemite uit op 16 oktober 2014, meteen na afloop van een media-event waar ook de iPad Air 2 en iPad mini 3 werden aangekondigd. De releasedatum lag in lijn met eerdere geruchten.

Yosemite: geschikte Macs

Yosemite was geschikt voor alle Macs waarop voorgangers OS X 10.8 Mountain Lion en 10.9 Mavericks geïnstalleerd konden worden. Er vielen dus geen modellen af. Wel werkten functies zoals Handoff alleen op nieuwere Mac-modellen voorzien van Bluetooth LE. Net als bij Mountain Lion en Mavericks heb je minimaal een Mac nodig met 2GB RAM en 8GB vrije opslagruimte.

Yosemite werkt op de volgende Macs:

Nieuw design voor Yosemite

In Yosemite voerde Apple een redesign door. De realistische elementen werden vervangen door flat design met transparante effecten. Dit sloot aan op het eveneens vernieuwde uiterlijk van iOS 7. De naam ‘OS X’ bleef nog wel gehandhaafd en zou pas twee jaar later vervangen worden door macOS. Yosemite bevatte nieuwe icoontjes, lichtere en donkere kleurenschema’s en een vernieuwde transparante Dock. Ook moet het lettertype Lucinda Grande plaats maken voor Helvetica Neue.

Handoff en Continuity in Yosemite

Handoff maakt het makkelijker om activiteiten afwisselend op je iPhone, iPad en Mac uit te voeren. Zo kun je verder werken aan een e-mail op de Mac, nadat je eerder op de iPhone eraan had gewerkt. Handoff is beschikbaar in de standaard-apps Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda en Contacten. Ontwikkelaars kunnen ook ondersteuning voor Handoff integreren in hun eigen apps. De functie werkt alleen op de nieuwere modellen van de Mac.

Een functie die hiermee samenhangt is Continuity. Dit zorgt ervoor dat de iPhone telefoongesprekken en sms-berichten kan doorsturen naar de Mac. In de Berichten-app kun je reageren op alle binnengekomen berichten. Telefoongesprekken voer je via de luidspreker en microfoon van de Mac. Je hoeft de iPhone hierdoor niet meer uit je zak te halen. Continuity werkt op nieuwere Mac-modellen in combinatie met een iPhone 5 of nieuwer.

Berichtencentrum in Yosemite

In Yosemite kun je voor het eerst meldingen ontvangen, net zoals je op de iPhone gewend bent. Deze zijn te vinden in het Berichtencentrum op de Mac, die onder andere voorzien is van een apart Vandaag-tabblad. Je ziet hierin de widgets zoals weerbericht en agenda. Ook kun je andere widgets toevoegen, zoals een klok of herinneringen. Ontwikkelaars mogen bovendien eigen widgets maken voor het Berichtencentrum.

Nieuwe Foto’s-app in Yosemite

Eigenlijk zou Yosemite meteen al bij de release de nieuwe Foto’s-app bevatten, maar deze arriveerde een paar maanden later in het voorjaar van 2015. De Foto’s-app vervangt iPhoto en bevat een aantal nieuwe functies. Zo kun je foto’s bewerken met multitouch-bewegingen op het trackpad van je Mac. Omdat de app alla foto’s synchroniseert met iCloud, heb je automatisch ook toegang tot alle foto’s die op de iPhone en iPad staan. Bewerkingen worden automatisch in iCloud verwerkt zodat je ze op de iPhone bij de hand hebt.

Yosemite en iCloud Drive

Apple introduceerde in Yosemite de nieuwe dienst iCloud Drive. Dit is in feite een map in de Finder, waarin je bestanden kunt plaatsen die vervolgens op al je gekoppelde Macs en iDevices te raadplegen zijn. iCloud Drive is vergelijkbaar met cloud-diensten zoals Dropbox, die ook een soortgelijke online map aanbieden. De iCloud Drive-app voor iOS verscheen pas later.

Yosemite en Apple Music

In OS X 10.10.4 werd de muziekdienst https://www.iculture.nl/uitleg/apple-music/” title=”Apple Music uitleg”>Apple Music toegevoegd. Daarmee heb je voor een vast bedrag per maand toegang tot miljoenen muzieknummers waar je onbeperkt naar kunt luisteren. Dit is vergelijkbaar met Spotify. Apple Music is op de desktop te vinden in iTunes; er is dus geen aparte Muziek-app zoals op de iPhone en iPad.

AirDrop tussen Yosemite en iDevices

Met AirDrop is het mogelijk om bestanden draadloos tussen Apple-apparaten te versturen. AirDrop zat al in een eerdere versie van OS X, maar werkte met een ander protocol waardoor het niet mogelijk was om bestanden met iPhones en iPads uit te wisselen. In Yosemite is bestandsuitwisseling voor het eerst wel mogelijk tussen Mac en iOS.

yosemite apps

Vernieuwde Spotlight in Yosemite

De Spotlight-zoekfunctie is compleet vernieuwd en wordt voortaan als witte balk middenin het scherm getoond. De functie lijkt hierdoor meer dan ooit op de Mac-tool Alfred. Daarnaast is de Spotlight een stuk slimmer geworden: je krijgt ook contextgevoelige resultaten van internet, waaronder informatie van Wikipedia. De Spotlight moet dé plek worden die je raadpleegt als je iets wil weten.

MailDrop in Yosemite

Met de Mail-app kun je voortaan grotere bestanden versturen, dankzij de introductie van MailDrop. Hiermee kun je bestanden van maximaal 5GB grootte versturen. MailDrop gebruikt iCloud om je bestand te splitsen in kleinere blokken. De Mac van de ontvanger plakt deze blokken weer aan zodat het weer één volledig bestand is. Daarnaast kun je op foto’s in de Mail-app voortaan tekenen, zodat je snel kunt aanwijzen wat er in een afbeelding belangrijk is.

safari-apps

Vernieuwde Safari in Yosemite

Safari heeft een compleet vernieuwd uiterlijk waarbij de favorietenbalk niet meer standaard zichtbaar is. In de zijbalk van Safari staat voortaan een RSS-feed en je kunt ook makkelijker delen naar sociale media. Technische verbeteringen zorgen ervoor dat je met Safari tot twee uur langer naar video kunt kijken op een volle MacBook-accu. Een nieuwe JavaScript-compiler moet Safari sneller maken dan iedere andere browser.

Yosemite versies

Er zijn in de loop van de tijd meerdere Yosemite-versies verschenen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

  • Versie 10.10 op 16 oktober 2014: Eerste versie met de hierboven genoemde verbeteringen.
  • Versie 10.10.1 op 17 november 2014: Diverse bugfixes, waaronder een fix voor Wi-Fi-problemen.
  • Versie 10.10.2 op 27 januari 2015: Biedt de mogelijkheid om door iCloud Drive in Time Machine te bladeren. Verbetert de spraakprestaties van VoiceOver.
  • Versie 10.10.3 op 8 april 2015: Nieuwe Foto’s-app, meer dan 300 nieuwe emoji, Spotlight-suggesties en diverse bugfixes.
  • Versie 10.10.4 op 30 juni 2015: Apple Music toegevoegd.
  • Versie 10.10.5 op 13 augustus 2015: Bugfixes en verbeterde compatibiliteit voor bepaalde e-mailservers.