Mailbox stopt op 26 februari en daardoor zijn veel gebruikers gedwongen om een alternatief te zoeken. Is er nog hoop voor mensen die op zoek zijn naar Inbox Zero? Jazeker, want er zijn nog genoeg e-mailapps voor iOS over die de moeite waard zijn.
Het mooie is namelijk: Mailbox en soortgelijke apps die in dezelfde periode zijn ontstaan (denk aan Taskbox en Seed Mail) hebben nogal wat invloed gehad op het huidige aanbod van e-mailapps. Je bent dus niet afhankelijk van die ene app, maar kunt allerlei handige functies tegenwoordig ook in heel veel andere e-mailapps vinden.
Mailbox was een van de eerste apps waarmee je een overschot aan e-mail kon oplossen. Je productiviteit ging met sprongen vooruit: simpele vragen per e-mail kon je meteen afhandelen, terwijl je ingewikkelde e-mailtjes kon doorschuiven naar een later moment. Daardoor lukte het om je mailbox helemaal leeg te maken, een heerlijk gevoel! Wat Mailbox ook introduceerde was een gemakkelijk swipe-systeem. Je veegde de e-mailberichten gewoon uit beeld en ze verschenen vanzelf weer als het tijd werd om erop te antwoorden.
Apple, Google en Microsoft hebben al die nieuwe functies gedeeltelijk overgenomen in de apps Mail, Inbox en Outlook. Maar er zijn nog meer kanshebbers. Dit zijn de apps die Mailbox kunnen vervangen.
Airmail (Bloop S.R.L.)
Airmail is een relatief nieuwe app op iOS, maar de makers waren al veel langer actief op de Mac met een gelijknamige e-mailapp. Airmail bevat geen revolutionaire vernieuwingen, maar richt zich vooral op flexibiliteit. Je kunt werkelijk alles in deze app aanpassen, van het zijmenu in de app tot de iconen. De volgorde van berichten, tellers, accountkleuren, alles is zelf te kiezen. Tegelijk is de app ook voor beginnende gebruikers erg toegankelijk. Je kunt in Airmail zelf instellen welke swipe-acties je wilt uitvoeren. Dat is prettig, want daarmee kun je ervoor zorgen dat Airmail net zo functioneerde als Mailbox. Je kunt er zelfs nog wat verbeteringen doorvoeren in de swipe-acties, als je dat wilt. Binnenkort ook op de iPad. Lees onze review van Airmail voor iOS.
Voor wie? Mensen die hun e-mailapp helemaal naar eigen hand willen zetten en zowel de menu’s als de swipe-acties zelf willen bepalen.
Spark (Readdle)
Misschien wel de bekendste e-mailapp van een niet-multinational. Readdle is een relatief kleine speler uit de Oekraïne, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke speler in productiviteits-apps voor iOS. Een portret van het bedrijf vind je hier. Spark legt niet zozeer de nadruk op het uitstellen van e-mail naar een later moment, maar zoekt het vooral in de breedte. Er zitten heel wat functies in om bijvoorbeeld slim te zoeken, samenwerking met tools als Google Drive en Dropbox, snel reageren zonder te typen en slimme notificaties, zodat je alleen gewaarschuwd wordt bij belangrijke berichten. Ze waren er ook als de kippen bij met een Apple Watch-app, een widget en allerlei personalisatiemogelijkheden. Je kunt zelfs e-mailberichten als pdf opslaan, zodat je ze makkelijk kunt archiveren. Inmiddels ook voor iPad. Lees onze review van Spark voor iOS. Ook hebben we een aparte review over de iPad-versie van Spark.
Voor wie? Niet zozeer voor mensen die inbox zero willen, maar mensen die met grote hoeveelheden e-mail te maken hebben en dit makkelijk willen ordenen en doorspitten.
Mail-app (Apple)
Apple nam de veegbewegingen over in de Mail-app, maar biedt je niet de mogelijkheid om berichten uit te stellen. De enige optie die je hebt, is om een bericht te markeren voor latere beantwoording, maar tot dan toe blijft het bericht wel gewoon in je inbox staan. Geen inbox zero dus.
Voor wie? Mensen die gewoon een basis-mailapp zoeken en niet zitten te wachten op allerlei extra functies.
Outlook (Microsoft)
Waarom deze app zo goed is? Omdat Acompli een van de beste mail-apps voor de iPhone was, voordat Microsoft het overnam. Acompli vormde de basis voor deze app, waarmee je berichten kunt uitstellen. Veeg naar rechts over een bericht en je krijgt de optie Plannen in beeld. Daarmee stel je de beantwoording uit naar een later moment, waarop het beter uitkomt. Outlook bevat bovendien allerlei andere handige functies en is écht niet alleen geschikt voor Outlook.com en Exchange. Ook Apple’s iCloud-mail, Gmail en willekeurige IMAP-maildiensten kun je in deze app beheren.
Voor wie? Eigenlijk voor iedereen, niet alleen voor mensen die Microsoft-producten gebruiken. Deze allround e-mailapp is erg compleet en heeft genoeg te bieden voor mensen die productiviteit belangrijk vinden.
Gmail (Google)
Je hebt echt niet de officiële app nodig als je je Gmail wilt lezen op de iPhone. Bijna elke alternatieve app is geschikt voor Gmail. Waar deze app vooral heel goed in is, is het bieden van de basisfuncties. Simpel, doeltreffend. Je kunt bijvoorbeeld je berichten organiseren met archiveren, labelen, sterren toevoegen en spam melden. Maar je kunt niet vegen om een bericht uit te stellen. Daarvoor heeft Google een heel andere app, die hierna aan de beurt komt.
Voor wie? Gmail-fans die niet te veel gedoe willen.
Inbox (Google)
In Inbox by Gmail is het wel mogelijk om e-mailberichten te snoozen. Je kunt zelfs een apart lijstje ‘Snoozed’ bekijken, waarin alle uitgestelde e-mailtjes staan opgesomd. Per dag en per locatie, zodat je meteen kunt zien welke berichten je morgen en welke je thuis of op kantoor wilt gaan bewerken. Veeg je over een bericht naar links, dan verschijnt er een klokje waarmee je het tijdstip kunt instellen. Er zitten nog meer handige functies in, zoals bundeling van soortgelijke berichten, herinneringen en hoogtepunten.
Voor wie? Mensen die veel functionaliteit willen. Het slimmere broertje van de standaard Gmail-app heeft meer te bieden en is een prima vervanger voor Mailbox.
Dispatch (Clean Shaven Apps)
Dispatch is bedoeld om je e-mail onderweg gemakkelijk te kunnen beheren. Moet je bijvoorbeeld steeds hetzelfde antwoord typen? Dan kun je snippets aanmaken, dus standaardantwoorden waarmee je snel kunt reageren. Eventueel kun je Dispatch laten samenwerken met TextExpander, waarmee je langere standaardteksten kunt beheren. Sterk punt van deze app is de samenwerking met 55 andere diensten en apps. Zo kun je belangrijke e-mail archiveren in Evernote of interessante mailtjes doorsturen naar Pocket, om later te lezen. We konden geen functies vinden om e-mail uit te stellen.
Voor wie? Mensen die hun e-mail zo snel mogelijk willen wegwerken door te archiveren. Dit doe je met handige veegbewegingen en het voornamelijk antwoorden met standaard tekstblokken.
CloudMagic (CloudMagic)
Dit is een van de weinige apps die je kunt afschermen met een pincode, zodat anderen niet in jouw e-mailbox kunnen wroeten. Dat kan handig zijn als je je iPhone bijvoorbeeld vaak aan de kinderen geeft, om een spelletje te spelen. Ook kun je op afstand je data wissen als je je toestel kwijtraakt. Met de interactieve notificaties geef je meteen antwoord op binnenkomende berichten, zonder de app te openen. CloudMagic biedt je de mogelijkheid om binnenkomende e-mail door te sturen naar apps als Wunderlist, Trodoist, Evernote, Trello, Asana en dergelijke, zodat je er meteen een taak van kunt maken. Op die manier kun je e-mail uitstellen naar een later moment, al zal het dan vooral gaan om taken die voortvloeien uit de e-mail en niet zozeer om het beantwoorden van de e-mail zelf.
Voor wie? Mensen die veiligheid belangrijk vinden en hun e-mail willen afschermen voor anderen. Mensen die hun e-mail meteen beantwoorden maar de hieruit voortvloeiende taken wel meteen willen inplannen als todo.
Boxer (Bodkin Software)
Er zijn twee varianten van Boxer: een betaalde en een gratis versie. We kijken hier even naar de betaalde versie, omdat die de meeste functies biedt. Boxer heeft een beetje van alles: je kunt een pincode instellen en je data voorzien van encryptie, je kunt e-mailberichten doorsturen naar Evernote of naar een todo omzetten. En er zitten ook agendafuncties, contactenlijsten en beschikbaarheidsfuncties in. Het sterke punt van Boxer is echter, dat je de swipe-acties kunt aanpassen. Terwijl je bij andere apps vastzit aan de standaard ingestelde acties, kun je bij Boxer kiezen of je bij het vegen wilt wissen, archiveren, als spam markeren, plus nog 9 andere acties.
Voor wie? Mensen die van alles een beetje willen. Veiligheid, aanpasbaarheid, koppelingen met takenlijsten, standaardantwoorden terugsturen. Alle functies die je hierboven bij de andere apps hebt gezien, biedt Boxer ook wel een beetje. Niet perfect uitgewerkt, maar het zit er wel in. Uitstelfuncties komen bij Boxer wat minder aan bod.
Nog meer Mailbox-alternatieven
Naast de apps die we hierboven hebben genoemd zijn er nog meer mogelijke alternatieven. Bekijk ook deze eens, als je op zoek bent naar een goede mail-app:
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een denkende e-mail-app. Helaas geen Mac-versie.
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Maakt je mailbox simpeler.
- Unibox (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Organiseert je inbox per persoon.
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voor mensen die extreem willen organiseren.
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een mailapp voor drukke mensen.
- Spike: AI Email & Team Chat (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Mac, iOS 11.0+) - Maakt van je e-mailapp een chatapp.
Welke adviseer jij?
Onder de iCulture-lezers zullen vast veel voormalige Mailbox-gebruikers zijn. Naar welke apps zijn jullie overgestapt?
[polldaddy poll=”9220717″]
Poll invullen kan ook via deze link
Openingsafbeelding via Shutterstock, Melpomene
- 2015 - 08 december: Per abuis was in de eerste uren na publicatie de reactiemogelijkheid gesloten. Dit is nu gecorrigeerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
GEWELDIG! Ik was helemaal vergeten de tweet te plaatsen. Maar dit zijn idd goeie kanshebbers. Zal waarschijnlijk voor Outlook gaan. Maar wie weet, ga ik dalijk toch terug naar de standaard ios app. Of probeer ik de gmail app. Misschien koopt een ander bedrijf mailbox wel over! Duurt nog 80 dagen tot D-Day. *zucht*
Oke en nu goede mail-apps voor de Mac! Aan de mail-app van Apple kan ik maar niet wennen..
Tip: Mail Pilot 2 (wel prijzig). 😉
Outlook 2016
Outlook op iPhone en iPad bevalt echt heel goed, maar op de Mac dramatisch. Gesnoozede mail staat daar nog gewoon in je inbox. En dan al die lelijke iconen, brrr
Ik gebruik Cloud Magic voor mijn zakelijke email en Spark voor mijn privé email.
Spark gister geinstalleerd, bevalt goed!
Nu wachten op de desktop variant dan ben ik helemaal over!
Zelf ben ik voor AirMail gegaan. Prijzig, maar wel vergelijkbaar met Mailbox. Uitstellen zit er helaas niet bij zover ik nu weet. iOS app is er nog niet, maar is onderweg.
Een flinke hoeveelheid best goede mail programma’s maar een echte 100% oplossing heb ik nog steeds niet gevonden. Boxer is goed maar kan niet snoozen. Spatk vind ik super maar het lukt me niet om mijn privé (online / imap) account werkend te krijgen. Ik vind het een tegenvaller dat er in de appstore nog altijd geen echte killer mail app is. Daar wacht ik al iPhones lang op!
@B?rt: Hoezo niet? (En wie is de mailprovider?)
gebruik al jaren unibox op de mac. nu ook te krijgen voor ios. echt een heel fraaie en betrouwbare mailapp, even wennen aan het groeperen van berichten bij personen, maar daarna wil je niet anders meer.
Na wat experimenteren ben ik ondertussen al overgestapt naar Handle. Ideaal om uit te stellen en te swipen naar hartelust. Daarnaast ook kalender- en todo-app. Heeft het voordeel om de todo’s ook in de dagkalender te zien.
Het zou mij niet verbazen, als velen meer dan één e-mail client (per apparaat) willen gebruiken. Dat kan immers met IMAP.
Immers, “Hoe gaat het met jou?” berichten en de te verwachten reacties stellen weinig eisen.
“Hierbij gaan de vergaderstukken.” vereist al meer, vooral bij de ontvanger: die zal ze als bestanden willen opslaan – en die voelt dan onder iOS een beperking. (Wellicht onderschat ik nu de mogelijkheden van Outlook voor iOS.)
Dan zijn er de “Beste [voornaam], speciaal voor jou deze week in ons filiaal [adres.klantfiliaal]…” berichten met uitgebreide HTML-opmaak, wellicht verzonden via MailChimp, Daarvoor heeft juist de afzender bijzondere mogelijkheden nodig.
Weer aan ontvangerskant: heb je “Jeetje, post!”, of heb je behoefte aan berichtregels om zelfs maar het overzicht te krijgen over wat er binnengekomen is? Ik ken iemand die op het werk drieduizend e-mails per dag krijgt, waarvan vele om actie zullen vragen, en thuis waarschijnlijk tientallen. Zo iemand heeft waarschijnlijk voor het werk-adres ook behoefte aan een volgsysteem en een overzicht van het berichtenverkeer met bepaalde personen.
Wellicht willen kleine zelfstandigen een geïntegreerde oplossing voor hun (zakelijke) e-mail en hun boekhouding.
En ikzelf? Ik ben zo’n vergaderstukken-ontvanger. Ik gebruik dagelijks minstens twee besturingssystemen, wekelijks vijf. Onder Windows en Linux gebruik ik Gmail binnen de Chrome/Chromium browser. Onder Android, iOS en OS X gebruik ik Outlook. Wil ik iemand op een webpagina wijzen, dan beland ik vanzelf in Mail voor iOS. Onder iOS en OS X wil ik ook andere apps (die ik meestal al heb) nader gaan proberen.
Ik heb gister ook Spark geïnstalleerd ,omdat mailbox bijna afloopt, maar wat ik hier niet op zie is dat je archief mappen kan aanmaken die je dan ook op de pc ziet. Zit dat er niet op of kijk ik verkeerd?