Binnenkort verschijnt er een veiliger alternatief voor Skype. Dan verschijnt MegaChat, de chatapp van het MEGA-bedrijf van Kim Dotcom. MegaChat is vanaf vandaag te gebruiken op desktopcomputers, dankzij browser-extensies voor Chrome en Firefox. Daarna verschijnen ook iOS- en Android-apps voor MegaChat. TechCrunch probeerde MegaChat al even uit en merkte dat er nog wel wat verbindingsproblemen waren.
De grote baas zegt er zelf over:
MegaChat maakt versleutelde videogesprekken mogelijk. De videokwaliteit is daarbij vergelijkbaar met die van Skype. Volgens Kim Dotcom moeten we de videodienst dan ook vooral zien als een veiliger alternatief voor Skype. Dotcom probeert daarbij vooral in te spelen op de angst dat Skype-moederbedrijf Microsoft medewerking verleent aan onderzoeken van veiligheidsdiensten zoals NSA en AIVD. Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat Skype medewerking verleende aan de NSA. Dotcom is uiteraard – vanwege zijn aanvaringen met justitie – niet zo gemotiveerd om met de Amerikaanse overheid samen te werken. Bij MegaChat wordt bij het delen van bestanden wordt gebruik gemaakt van User Controlled Encryption. De digitale sleutel die je daarbij gebruikt stuur je ook naar andere gebruikers, zodat zij het gedeelde bestand kunnen openen.
TechCrunch meldt dat het delen van folders en bestanden goed verloopt. Pop-ups bij inkomende gesprekken blijken nog wel eens te haperen. Kim Dotcom kondigde MegaChat afgelopen december aan, waarbij hij meteen de oorlog verklaarde aan Microsoft’s Skype. MEGA is nu vooral bekend van de online opslagdienst met iOS-app, die sinds kort ook automatisch foto’s kan uploaden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Tsja, als je die ‘aanvaringen met justitie’ (prachtig understatement Gonny ;-)) opzoekt op wikipedia bekruipen je toch wel wat twijfels of je (video)chats bij hem wel echt zoveel veiliger zijn. Samenwerking met de US gov geloof ik wel dat zoveel mogelijk zal worden vermeden, maar een veroordeelde data-spion gegevens toevertrouwen die je alleen ‘veilig’ wilt delen…
Doet me toch denken aan dat gezegde van door de hond of de kat gebeten worden…
En dan lees ik dit net op Nu.nl. Dan heeft het toch allemaal geen zin meer 🙁
internetbedrijven moeten encryptiesleutels inleveren bij de EU
@ferryman: lees je eens in over encryptie.
@miriam: Dat is een wel heel vage ’tip’. Welk stuk cryptografie bedoel je precies? De encryptie alleen is namelijk niet zo interessant, juist de decryptie draait het hier om, en eventueel (kwetsbaarheid voor) cryptoanalyse.
Bedoel je de zwaktes van symmetrische cryptografie, op het gebruik waarvan het artikel lijkt te wijzen? Of het vermoeden/bestaan van backdoors in veel cryptografische algoritmes/technieken? Als bewust geen backdoor voor de autoriteiten is ingebouwd wil dat nog niet zeggen dat die er helemaal niet is.
Als de volledige route van de sleutels en data door encryptie en decryptie niet open source is moet je de maker blind vertrouwen, en dat kost mij gek genoeg wat moeite bij iemand die juist wegens (onder veel meer) dataspionage is veroordeeld.
Dus zeg ’t maar, welk stuk over ‘encryptie’ moet ik me nog in inlezen???
Of moet jij je misschien eerst inlezen, bv in de trackrecord van meneer dotcom aka kimble aka … !?
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.