‘Geen droog brood te verdienen met apps’

Minder dan 0,01 procent van alle mobiele apps is financieel succesvol. Dit stelt Gartner in een onderzoek.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

appstore_made_for_ipadMinder dan 0,01 procent van alle mobiele apps zal in 2018 door de ontwikkelaars worden gezien als een financieel succes. Dit stelt Gartner in een onderzoek. Het merendeel van de mobiele apps zou op het moment geen omzet genereren. Sterker nog: het merendeel van de apps bevat geen manier om geld binnen te halen, waardoor het ook lastig is om omzet en uiteindelijk winst te boeken. Zo’n 90 procent van de beschikbare apps wordt volgens de onderzoekscijfers minder dan 500 keer per dag gedownload. De meest succesvolle ontwikkelaars in deze groep genereren daarom hooguit 1.250 dollar per dag aan omzet.


Een omzet van 1.250 per dag komt neer op een jaaromzet van 456.250 dollar, mits een ontwikkelaar er in slaagt om dit het hele jaar vol te houden. Dat lijkt alleen zelden te lukken: anders had Gartner immers een andere conclusie getrokken over financieel succesvolle apps. Een flink deel van de ontwikkelaars zal waarschijnlijk aanzienlijk minder op een dag verdienen. Het is daarnaast nog de vraag hoeveel winst er overblijft nadat de mogelijke ontwikkelkosten en andere zaken zijn verrekend.

Gartner stelt dat ontwikkelaars over de jaren steeds minder gaan verdienen en steeds meer gaan concurreren, omdat de app-markt steeds groter zal worden. Apple onderstelde onlangs nog dat er echter ook steeds meer geld in de App Store wordt uitgegeven. In 2013 alleen werd er 10 miljard dollar aan omzet geboekt via de App Store, waardoor er sinds 2008 15 miljard dollar is uitgekeerd aan ontwikkelaars.

Het onderzoekt stelt dat 94,5 procent van alle apps in 2017 gratis beschikbaar zal zijn, waarbij de ontwikkelaar niet direct omzet zal maken. Een app moet in-app aankopen of advertenties bieden om geld te verdienen aan deze gratis applicaties. Dat gebeurt inmiddels ook al aardig wat: volgens Distimo is 92 procent van de App Store-omzet afkomstig van in-app aankopen. Het onderzoek van Gartner kijkt niet alleen naar de iOS App Store, maar ook naar andere mobiele app-winkels.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 7 reacties

  1. Clash of clans , hay day , candy crush etc etc.. allemaal gratis en het meest opgebracht d.m.v. in-app aankopen

  2. Veel app’s zijn overbodig je kunt vaak ook gewoon de website bezoeken. Bespaart nog energie ook.., en goed voor je privacy!

    Waarom heb je bijvoorbeeld voor elke nieuws/weer site een app nodig???

    Vraag me ook echt af of het huidige app systeem nog lang stand houdt.

  3. Dus over time zullen alle shitty apps wel verdwijnen…

    Daarnaast worden er veel apps door individuelen gemaakt, ik zou best wel 4 ton omzet willen draaien voor elk appje dat ik maak

  4. idd gebruik liever telegraaf site dan de app.. via de browser kan ik tenminste inzoomen

  5. Deze regel kun je ook toepassen op websites. Sommige mensen vinden het gewoon leuk om iets te maken.

  6. 97,5 % van deze apps lijken op elkaar vandaar deze cijfers. Ik gebruik slechts een paar die echt nodig zijn.

  7. Er wordt hier -voor het gemak?- vanuit gegaan dat de meeste apps gemaakt worden om winst mee te maken. Er is echter hetzelfde het geval als met websites of filmpjes op youtube: het gros is gemaakt door amateurs, als hobby. Qua budget en kwaliteit halen deze het meestal niet bij de professioneel ontwikkelde apps. Daarnaast is een groot deel dat gemaakt is een corporate app, en slechts bedoeld is als een soort van visitekaartje. En last but not least: ik vermoed dat veruit de meeste ontwikkelaars hun geld verdienen door apps in opdracht te maken…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.