Het is één van de grootste ontwikkelingen op appgebied: WhatsApp zal later dit jaar een belfunctie aan de app toevoegen. Daarmee gaat WhatsApp wederom de concurrentie aan met telecomproviders, zoals ze eerder ook al deden door een goedkoper alternatief op sms’en te bieden. In feite kon je al langer bellen met apps, maar omdat WhatsApp op bizar veel smartphones geïnstalleerd is kan het een behoorlijke impact hebben. Zijn de Nederlandse telecomproviders wel voorbereid op deze mogelijk volgende bedreiging van hun inkomstenstroom? iCulture vroeg T-Mobile, Vodafone en KPN om hun reactie op de aanstaande belfunctie van WhatsApp.
T-Mobile: ‘Wij zijn betrouwbaarder dan apps’
T-Mobile vreest nog niet voor internetbellers die WhatsApp gebruiken. Bellen via je provider is volgens T-Mobile betrouwbaarder, zonder dat je data aan Facebook geeft:
Er zijn al diverse app-aanbieders die bellen aanbieden (denk aan Skype/Viber), maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Consumenten kiezen op dit moment nog steeds voor de betrouwbaarheid en kwaliteit van reguliere spraakgesprekken. Ook de privacy (zeker na de voorgenomen overname van WhatsApp door Facebook) speelt natuurlijk een rol en zal door consumenten in overweging worden genomen bij hun communicatiekeuze.
Vodafone: ‘Voorbereidingen al getroffen’
Bij Vodafone zijn de voorbereidingen voor een belfunctie in WhatsApp al getroffen met de introductie van nieuwe abonnementen:
We zien al enkele jaren de trend dat het gebruik van data toeneemt ten koste van het gebruik van belminuten en sms-berichten. Vodafone heeft daarop ingespeeld door data de kern van zijn abonnementen te maken. Onlangs vergrootte Vodafone de databundels van de RED-abonnementen.
KPN: ‘Wij hebben miljarden geïnvesteerd’
KPN heeft zich voorbereid door miljarden te investeren:
Wij zijn eerder al ingesprongen op het toenemend dataverbruik door onze abonnementen aan te passen. Data is voor ons inmiddels het uitgangspunt, voor ons zal er daarom niet heel veel veranderen als WhatsApp een belfunctie introduceert. Wij maken ons geen zorgen over mogelijke capaciteitsproblemen door WhatsApp: we hebben miljarden euro’s in ons netwerk geïnvesteerd.
Hoeveel data?
Details over WhatsApp’s belfunctie zijn op het moment nog schaars, maar één ding weten we wel: een telefoongesprek via WhatsApp zal zo min mogelijk data verbruiken. Hoeveel data je per minuut kwijt bent is nog niet bekend, maar een alternatief van Apple biedt wel enig inzicht. Een telefoongesprek met Apple’s internetbeldienst Facetime Audio verbruikt 1MB per 2 minuten. Met wat geluk zal WhatsApp’s belfunctie zich hier aan meten of zelfs minder verbruiken.
Daling in sms-berichten
Vodafone en KPN zeggen het al: de providers richten zich in de hedendaagse abonnementen vooral op dataverbruik. Deze verandering kwam niet zomaar: in 2011 daalde het aantal verzonden sms-berichten in Nederland voor het eerst volgens telecomwaakhond Opta, hoogstwaarschijnlijk omdat berichtenapps een beter alternatief via internet aanbieden. WhatsApp is hier als de populairste berichtenapp voor een groot deel verantwoordelijk voor.
Netneutraliteit
De populariteit van apps zoals WhatsApp en Skype zorgden er in 2011 nog voor dat KPN overwoog om een ander soort abonnementen te introduceren. Hierbij zou betaald moeten worden voor het gebruik van bepaalde diensten. Vodafone blokkeerde op zijn beurt voip-diensten waarmee online gebeld kan worden. Deze praktijken werden uiteindelijk door de Tweede Kamer verboden, waarna er Nederlandse wetten voor netneutraliteit volgden. Het is sindsdien voor providers niet toegestaan om specifieke vormen van datagebruik te belemmeren. Er mag dus geen onderscheid worden gemaakt tussen de data die je voor WhatsApp gebruikt en de data die van een andere app afkomstig is.
Later introduceerde KPN abonnementen waarbij het gebruik van sommige internetdiensten buiten de bundel valt. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om naar Spotify te luisteren of tv te kijken zonder dat er data in rekening wordt gebracht. Volgens Bits of Freedom is dit niet in strijd met de wetten rond netneutraliteit, omdat gewone abonnementen niet worden belemmerd. KPN vertelt aan iCulture dat het nog te vroeg is om te spreken over dergelijke abonnementen voor WhatsApp’s belfunctie. Wel zegt de provider altijd te kijken naar dit soort mogelijkheden. Vodafone en T-Mobile hebben zich niet uitgelaten over een mogelijk ‘WhatsApp-belabonnement‘.
WhatsApp en privacy
WhatsApp ligt sinds de overname door Facebook behoorlijk onder de loep. Velen zijn bang dat Facebook achteloos zal omgaan met de gebruikersgegevens van WhatsApp. Het CBP dreigt daarnaast met een dwangsom, omdat de app de privacy van gebruikers zou schenden.
Facebook-CEO Mark Zuckerberg bevestigde onlangs dat er door de overname niets zal veranderen in hoe WhatsApp met gebruikersdata omgaat. WhatsApp blijft exact hetzelfde opereren en deelt geen gegevens met anderen. In een eerder artikel hebben we het verdienmodel van WhatsApp en de huidige concurrentie op een rij gezet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Bla bla geen gegevens door geven aan facebook , die lolbroek bij tmobile heeft geen idee wat onze minister heeft doorgespeeld aan de NSA ? Ja , onze bel gegevens
Uiteraard maken ze zich geen zorgen. Het bereik en het netwerp van alle providers is momenteel nog te belabberd om voip als serieus alternatief te gebruiken dmv apps ed. Via Wifi? Geen probleem. 3G? Kwestie van geluk
Whahaha is dat nou echt hun antwoord.
Toch is die app veel beter dan dat zij ooit zijn geweest.
Dat wilt niks zeggen ik zal niet kijken wie het meeste geld heeft geïnvesteerd maar naar kwaliteit.
Nou ik ben benieuwd wat ze echt hebben gedaan want watsapp is still killing them all.
Natuurlijk maken zij zich niet druk mochten de inkomsten dalen gaan ze gewoon de prijzen van het gebruik van internet verhogen.
Ze maken nu al van die mooie reclames dat je wel 200 nog wat MB of 500MB bij je nieuwe telefoon krijgt. Meer dan genoeg volgens hun.. Ga lekker verder slapen zou ik zeggen. Ik trap er niet in.
Wat een onzin praten ze bij Tmobile over privacy. In hoeverre verschilt de privacy die Tmobile garandeert met die van Whatsapp/Facebook?
Justitie of andere overheidsdiensten hoeven maar een scheet te laten, en er staat gelijk een open verbinding voor hun klaar, waarmee ze alles kunnen beluisteren doen.
Privacy is helaas iets dat steeds minder bestaat. Denk dat we dat eens moeten gaan inzien.
En inderdaad, vrees dat we in de toekomst nog minder data, voor nog meer geld gaan krijgen.
Ik wil niet bellen via whatsapp ik wil dat ik het op meerdere apparaten tegelijk kan gebruiken
Zucht……
Ik zou me als ik hun was eerder druk maken over FaceTime Audio. Ik heb dit meerdere malen geprobeerd en de kwaliteit is echt ontzettend goed. Zulke heldere stemmen heb ik nog nooit gehoord over de telefoon. Het enige is dat de verbinding opzetten 10 seconden duurt ofzo, dat is de enige reden dat ik het niet voor al mijn telefoongesprekken (naar iPhones) gebruik.
Dan mag idd diensten zoals Skype en Viber zich nog wel ff rap verbeteren kwa stabiliteit. Via Skype bel ik nog wel eens naar het buitenland maar dan via WiFi. Via 3G vind ik het te onstabiel. Tot dan gewoon een belletje.
Wat de providers kunnen doen is om in onbeperkt bellen ook commercieel bellen toe te staan, want voor niet-bellers is 30 euro voor onbeperkt bellen en circa 1GB gewoonweg niet aantrekkelijk.
NSA weet toch al alles, facebook hoeft dat niet vind ik.
@Ralph84: Telegram gebruiken 🙂 kun je op al je devices installeren.
Ik was nu 3 weken in Polen. Daar had ik een pre-paid nano simkaart gekocht bij Poolse T-mobile. Start pakket; 5 zl ongeveer 1.60 EUR. Voor 8,5 EUR heb ik 6 GB aan data gekregen (4 weken geldig), daarnaast pre-paid kaart optie die je dagelijks kan switchen; gratis sms/mms naar alle netwerken, goedkoper bellen of elke dag 250 mb gratis internet. En dat alles op nieuwe 4G netwerk.
In Nederland krijg je bijv miezerige 2,5 GB voor € 17,50 p/m – niet eens prepaid – stelletje oplichters.
Is echt tijd voor een prijsstunter die Nederlandse markt qua prijzen corrigeert
Tuurlijk maken ze zich geen zorgen.
Als er minder gebeld wordt dan gaan de internet-abbo’s omhoog.
Toch simpel..ze moeten hun geld ergens vandaan halen, dan gaan de prijzen omhoog van het internetten.
Het internetten via de providers is al stukken duurder dan een paar jaar geleden.
@bassie: ja heb ik al maar telegram kan weer niet op een iPad
Wat een heerlijk spel van halve waarheden weer:
1. “We zijn er klaar voor en hebben miljarden geïnvesteerd” => Ja alleen is het business model nu naar de kl•ten
2. “Kwaliteit van Skype/Viber laat te wensen over” => nee die is beter, als je tenminste signaal hebt.
3. “Netneutraliteit” => nog altijd kunnen providers de lag kunstmatig vergroten bij gelijkblijvende throughput waardoor je een belabberde of onverstaanbare verbinding krijgt.
4. Bel- en Voip gegevens zijn nergens echt veilig maar bij Voip kan je (als developer) je eigen beveiligingslagen aanbrengen. Maak je als doorverkoper daarmee je verdienmodel stuk, dan kan het nog altijd via een jailbreak
Dat is onzin! Telegram werkt prima op mijn iPad met alleen wifi! Zelfs onder Windows en OS X moet het werken (nog niet getest). Vooralsnog blijf ik lekker Whatsappen net als de rest van NL die zegt over te stappen naar Telegram. Meer als een testbericht met een kennis heb ik nog niet gezien op Telegram.
Jaja, de providers gaan reageren met ‘We maken ons grote zorgen’. Dat staat gelijk aan de handdoek in de ring gooien. Dus maken ze zich geen enkele zorg, zo simpel is het.
@Tom van Zummeren: Ik ook! Ik bel thuis veel met Facetime audio. Supergeluid en stabiele verbinding. Binnenkort ook op de Mac (OSX 10.9.2) en dus wordt het nog makkelijker.
idd. Toen voip kwam:
We zijn niet bang.
Toen instant messaging op mobieltjes kwam:
We zijn niet bang.
Vervolgens klagen ze dat inkomsten uit sms terug lopen, dus verhogen ze de tarieven. En voeren ze nadeligere databundels in.
Ze zijn idd niet bang.
Ze vinden wel ’n andere / extra manier om ons te laten betalen.
Ja hoor Telegram werkt bij mij gelijktijdig op de iPhone-iPad en op de Laptop en het werkt supper, dit had Whatsapp eerder moeten doen.
Zaterdag stap ik lekker over naar Hi. 200 min 4GB data 33,50 beetje duur maar ik zie dit als een kleine investering voor in de toekomst. Want deze abo ga ik dus niet veranderen zo lang de prijzen zo hoog zijn. Beetje laat maar ben toch wakker geworden.
Telegram werkt op elk apparaat dat je maar kunt bedenken:
smartphone, tablet, pc, laptop, mac en met ieder
besturingsprogramma! En dat met steeds zelfde mobiele nr.
Wel iedere keer een nwe code invoeren die je ontvangt na downloaden en installeren.
Telegram is sneller, veiliger, betrouwbaarder en versatiler dan WhatsApp.
Enige wens: de online weergave functie kunnen uitschakelen
Alle providers kunnen verklaren wat zij willen.
Het is een kwestie van tijd en dan gaat echt alles via de data, maar dan ook alles dus ik telefoneren.
Dat weten zij ook, vandaar de datasnelheidsverhogingen met oa G4.
Allemaal noodzakelijk voor streaming enz.
Gewoon telefoneren sterft straks gewoon uit. Iedereen een persoonlijk nummer en via hotspots enz. over heel de aardbol je noodzakelijke dingen doen via snelle data verbindingen.
Telegram is opgericht door twee russen: de broers Nikolai en Pavel Durov, die beide ook de oprichters van de Russische Facebook VK zijn. Het hoofdkantoor van Telegram bevindt zich in Berlijn, waar ook de servers zijn geplaatst. De app heeft dus geen banden met Rusland, maar werkt gewoon onder de Europese wet. Dit is voor velen een belangrijk onderdeel van Telegram, want de servers van WhatsApp staan in de Verenigde Staten, waar jouw informatie onder de Amerikaanse privacywet staat – een wet die grotendeels zegt dat de politie gewoon in jouw gegeven mag kijken.
De geheime chat is één van de meest interessante features van de Telegram Android-app. De encryptie en de ontgrendeling daarvan vindt plaats op het toestel zelf, waardoor je maar met twee toestellen één geheim gesprek kan starten. Dit gesprek zie je bijvoorbeeld niet op jouw Windows- of Mac-app van Telegram, waar alle niet-geheime-chats wel beschikbaar zijn. In deze gesprekken is het ook mogelijk om in te stellen dat berichten na een specifieke tijdsinterval weer verdwijnen, net als Snapchat.
Een groot voordeel van het gebruik van Telegram is dat de dienst een open api en protocol heeft en daarmee lekker veelzijdig is. Zo is er bijvoorbeeld ook een webversie beschikbaar en een Chrome-plugin te vinden waarmee je via je computer met je contactpersonen kunt sms’en. Dat blijft één van de meest gevraagde features van WhatsApp: een desktopclient. In de praktijk werken deze apps ook enorm fijn: je kunt gewoon vanaf je pc, laptop of tablet lekker sms’en met andere Telegram-gebruikers.
Volgens mij moet de response van de providers zijn:
Ons data verkeer is toch schoftig duur. Bellen van de belminuten is goedkoper.
@Topic: ik heb nog een onbeperkt data met FUP, zonder data-stop/knijp-functie. Wel krijg ik fanmail als ik dik over gemiddeld gebruik heen zit, dat ze me restricties op zullen gaan leggen de eerst volgende keer. 1 maand gedragen en kan de volgende maand weer verder. Kosten? € 20,- p/mnd inc 300 belminuten of smsjes… oh ja die dingen die ik nog met oud en nieuw verstuur 🙂
ik ben geen android/apple fanboy, maar deze optie zit toch echt in de iOS-app onder je gesprekken. *gooit Android weer terug in de La* Ook hier is die te vinden.
@lhelmus: De geheime chat is één van de meest interessante features van de Telegram Android-app. De encryptie en de ontgrendeling daarvan vindt plaats op het toestel zelf, waardoor je maar met twee toestellen één geheim gesprek kan starten. Dit gesprek zie je bijvoorbeeld niet op jouw Windows- of Mac-app van Telegram, waar alle niet-geheime-chats wel beschikbaar zijn.
Zit nu bij Ziggo en daar had ik destijds ook even naar gekeken. Maar volgens mij vervalt na 2 jaar die actie prijs en word je abonnement flink hoger als je het dan door laat lopen.
In jouw geval wordt het dan dus €42 p/m. Dat zal ik nooit betalen.
Weet niet of dat een “investering” voor in de toekomst kan zijn.
Ja en dan straks weer huilen dat er inkomstenderving is ontstaan, net als destijds bij sms’en. Daar hadden ze ook eerder op moeten anticiperen qua bundels.
En dat is nu nog niet gedaan, dus iedereen met een huidig abonnement zal gaan bellen met whatsapp en als ze een nieuw contract mogen zijn ze niet anders gewend.
Oftewel: huilen met de pet op.