Waarom Nederlandstalige Siri belangrijk is voor de Apple Watch

De Nederlandstalige versie van Siri is voor de Apple Watch heel belangrijk. Wat maakt Siri op de Apple Watch precies mogelijk? iCulture legt het voor je uit.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple-watch-rood-bandjeNa jaren wachten kwam het hoge woord er gisteren dan toch eindelijk uit: Siri kan vanaf iOS 8.3 Nederlands verstaan. Dat is goed nieuws voor de iPhone, waarop we eindelijk een belangrijke functie uit 2011 kunnen gebruiken zoals we al lange tijd wilden. Maar er is nog een reden om enthousiast te zijn: de komst van een Nederlandstalige Siri maakt de Apple Watch ook veel handiger.


Meer informatie: Siri in het Nederlands: zo werkt het

Digitale kroon, aanraakscherm en spraak

De Apple Watch krijgt drie manieren waarop je hem kunt bedienen, waaronder Siri. Daarnaast heb je het aanraakscherm en de digitale kroon.

Je kunt op het scherm drukken om bijvoorbeeld knoppen van het scherm aan te raken. De aanraakbesturing op de Apple Watch maakt gebruik van Force Touch, waardoor het horloge harde en zachte aanrakingen kan onderscheiden. Hierdoor doet een lichte tap op de Apple Watch iets anders dan een stevige druk op het scherm.

De digitale kroon op de zijkant van het horloge is in principe een draaiknop die je ook kunt indrukken. Deze knop wil Apple voornamelijk gaan gebruiken als een zoomfunctie. Door de kroon heen en weer te bewegen, zoom je bijvoorbeeld op een kaart in Apple Maps. Een druk op de kroon brengt je terug naar het iconenscherm.

Tenslotte is er Siri. Houd je pols omhoog en spreek de woorden ‘Hey Siri’, en je kunt opdrachten aan de virtuele assistent geven. Zo kun je sneller een route plannen in Apple Maps, of reageren op een net binnengekomen iMessage. Het is ook mogelijk om de kroon ingedrukt te houden om Siri te starten.

Apple Watch siri

Complexe opdrachten

Van de drie manieren waarop je de Apple Watch kunt bedienen, is Siri in staat om met de minste moeite een complexe handeling uit te voeren. Neem bijvoorbeeld de Kaarten-app: je wil snel zien hoe je bij het treinstation komt, en wil dat op de Apple Watch plannen. Je zou dan op het aanraakscherm van de Apple Watch door menu’s kunnen navigeren om een route uit te plannen, of zelfs je iPhone uit je zak kunnen trekken om de route te plannen. Maar met Siri doe je dit met een enkel zinnetje.

Bij de Berichten-app geldt hetzelfde: komt er een iMessage binnen, dan kun je Siri gelijk vragen om een reactie te sturen. Dat kan op de Apple Watch met het aanraakscherm ook, maar dan ben je beperkt tot een aantal vooraf geschreven berichten. Met Siri gebruik je de dicteerfunctie om een specifiek bericht in te voeren dat wordt verzonden.

Belang van Nederlandstalige Siri

siri nederlands handWe kunnen Siri uiteraard al veel langer gebruiken om opdrachten uit te voeren, maar hierbij gold altijd: je moest de iPhone of iPad erbij pakken. Op de Apple Watch lijkt de functie veel beter tot zijn recht te komen. Je hoeft geen telefoon uit je zak te pakken en een knop in te drukken: enkel je pols omhoog tillen is nu al genoeg.

Apps voor de Apple Watch staan geïnstalleerd op de iPhone, maar worden draadloos op het horlogescherm getoond. Je bedient dus met Siri in principe je iPhone vanaf het horloge, waarbij een klein scherm feedback geeft op je acties. Een krachtige combinatie: het zorgt ervoor dat je niet meer gefocust hoeft te zijn op je iPhone om dingen te doen, maar dat je alleen nog maar aan Siri hoeft te vragen een actie uit te voeren. Je hoeft dus nog maar amper je iPhone uit je zak te halen om hem actief te gebruiken.

Lees ook: Zo gaat je iPhone steeds meer zelf beslissingen nemen

Door de Nederlandse taal aan Siri toe te voegen, is de virtuele assistent ook voor ons een stuk natuurlijker in gebruik. Want hoewel het al sinds 2011 mogelijk is om Siri in bijvoorbeeld het Engels toe te spreken: heel vanzelfsprekend werkte dat niet. Accenten zorgden al snel voor problemen, en Nederlandse namen werden zelden door Siri herkend. De Nederlandse update moet dat allemaal gaan veranderen, waardoor we straks wellicht op Siri durven te vertrouwen. Dat kan veel teweeg brengen: hoe meer je de Apple Watch met je stem bedient, hoe minder je eigenlijk nog je iPhone uit je zak hoeft te halen. Het is echter nog wel afwachten hoe betrouwbaar Siri’s resultaten zullen zijn. Krijg je een paar keer achter elkaar niet de juiste informatie te zien? Dan zal je de volgende keer misschien niet meer Siri gebruiken.

Apple Watch in april, iOS 8.3 beta in maart

De Apple Watch verschijnt in april 2015 officieel in de winkels, aldus Tim Cook. Het is nog even afwachten op welke datum hij exact in Nederland ook te koop is. iOS 8.3 kunnen we wellicht al in maart gaan gebruiken: dan zou Apple een publieke beta van iOS 8.3 beschikbaar stellen, die door 100.000 mensen geïnstalleerd kan worden. Het is daarna afwachten totdat Apple de uiteindelijke versie van iOS 8.3 uitbrengt.

Meer informatie: Dossier Siri

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.