10 jaar emoji op de iPhone: zo gaf Apple er een eigen gezicht aan
De eerste emoji op de iPhone
Op 21 november 2008 bracht Apple voor het eerst een emoji-toetsenbord voor de iPhone uit. Aanvankelijk was het alleen beschikbaar in Japan, voor mensen die beschikten over iPhone OS 2.2. Het was de tijd dat de iPhone 3G het allernieuwste toestel was en ook de periode dat de App Store net was geïntroduceerd. Het lukte enkele inventieve appontwikkelaars om het emoji-toetsenbord ook toegankelijk te maken voor gebruikers buiten Japan. Apple baseerde zich op de plaatjes van de Japanse provider Softbank en dat is duidelijk te zien aan de stijl. Bij de latere emoji is het juist Apple geweest, die erg bepalend is geweest voor het design. Als er nieuwe emoji ingevoerd worden, kijken designers vaak eerst hoe Apple het heeft aangepakt.
Welke emoji er in iOS zitten wordt echter niet bepaald door Apple zelf, maar door het Unicode Consortium. Zij maken jaarlijks de nieuwe lijst van emoji bekend die vervolgens door techbedrijven zoals Apple worden toegevoegd aan de software die erop draait.
Er is nogal wat veranderd aan het uiterlijk van de emoji. Zo zag een computer er vroeger uit als een beeldscherm met toetsenbord, terwijl er nu is gekozen voor een MacBook:
De afbeelding van een telefoon is nog maar kortgeleden vernieuwd. Apple laat de thuisknop onder het scherm voortaan weg en de schermen zijn veel smaller geworden.
En tenslotte nog eentje die je waarschijnlijk niet zo vaak gebruikt: de trilmodus. Ook daarvoor blijkt een emoji te bestaan, die aanvankelijk eruit zag als een telefoon met hartje.
Sinds iOS 4 en Mac OS X Lion konden steeds meer mensen gebruik maken van emoji, al gebeurde dat nog nauwelijks. Pas in iOS 5 kwam er een emoji-toetsenbord die voor iedereen beschikbaar was. Sinds iOS 8.3 is er een constante stroom van nieuwe emoji, waardoor er veel meer keuze is uit haar- en huidskleuren en gezinssamenstellingen.
Tussen 2008 en 2018 is het aantal beschikbare emoji gestegen van 471 naar 2776 en het houdt nog steeds niet op. Ze zijn trouwens niet allemaal uniek: het hoge aantal van bijna drieduizend stuks is vooral te danken aan de vele variaties die tegenwoordig mogelijk zijn, bijvoorbeeld door haarkleur en andere eigenschappen te variëren.
Bij Emojipedia vind je een uitgebreider verhaal over 10 jaar emoji op de iPhone en zie je nog meer voorbeelden hoe het design in de loop van de tijd is veranderd. Ook op andere platformen zijn emoji gaandeweg veranderd. Zo hadden Android-gebruikers aanvankelijk te maken met emoji in de vorm van een soort uitgezakte pudding, terwijl de huidige icoontjes wat meer in Apple-stijl zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture wenst je een gelukkig 2025! (31-12)
- Onze favorieten van 2024: de iPad Pro met M4-chip (27-12)
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
Emoji
Emoji zijn kleine afbeeldingen die je in een chat of op sociale media kunt gebruiken. Er zijn duizenden emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij. Speciale varianten zijn de animoji en Apple's eigen Memoji.
Reacties: 4 reacties