Is een Apple Watch noodzakelijk om te hebben? Welnee. Maar er zitten genoeg functies op om dagelijks te gebruiken. Ik kocht mijn eerste Apple Watch op 24 april 2015 en heb na een jaar nog steeds genoeg redenen om het horloge dagelijks te dragen.
Bovenstaande video komt uit onze Apple Watch review, die we een jaar geleden maakten.
Geen dag zonder de Apple Watch
Eerlijk is eerlijk: sinds ik de Apple Watch heb, is er één dag geweest dat ik het horloge thuis heb laten liggen. Ik vond het te veel gedoe om terug te gaan, iets wat me bij de iPhone niet snel zou gebeuren. Alle andere dagen heb ik mijn Apple Watch steeds gebruikt en dit is mijn top 10 van functies waar ik niet meer zonder kan.
1. Relevante notificaties
Je zou kunnen zeggen dat de Apple Watch een veredelde notificatie-machine is. Dat klopt wel. Notificaties zijn op de Apple Watch namelijk erg slim uitgevoerd: zit je op je iPhone te kijken, dan krijg je geen notificaties op je pols binnen. En als je niet telkens op je pols kijkt, houdt de Apple Watch daar ook rekening mee.
De notificaties zijn slimmer dan bijvoorbeeld op de Pebble, waar ik na verloop van tijd gek werd van het getril op m’n pols. Bij de Apple Watch is dat niet zo. Het afgelopen jaar heb ik maar één of twee keer de notificaties uitgezet (via het maan-icoontje), omdat ik even geconcentreerd wilde werken.
2. Klokkijken en snel info checken met de Modulaire wijzerplaat
Ik heb gekozen voor de meerkleurige weergave van de Modulaire wijzerplaat (zie foto). Die wijzerplaat geeft me toegang tot alle functies die ik dagelijks wil nodig heb: ik zie datum en tijd, weerbericht, batterijstatus, activiteitenringen en de timer in één oogopslag. Dit zijn de functies die ik het meest gebruik en die ik onder handbereik wil hebben. De meerkleurige variant van Modulair maakt het net iets overzichtelijker.
3. Lampen aan en uit doen
Ik gebruik de Hue-app niet meer en dat komt vooral omdat ik gefrustreerd raakte door HomeKit. Je mag bij HomeKit maar één beheerder aanwijzen, waardoor ik in huis ben gedegradeerd tot ‘hulpje’. Ik mag geen kamers en zones aanmaken en ook geen nieuwe apparaten toevoegen. Het heeft ertoe geleid dat ik helemaal geen apps meer gebruik en alles volledig met Siri via de Apple Watch bedien. “Zet lampen beneden aan” en “Ik ga slapen” zijn opdrachten die ik dagelijks geef. Op een of andere manier vind ik het logischer om die commando’s op de Apple Watch te geven, dan op de iPhone.
4. iPhone zoeken
Ik laat mijn iPhone nogal eens slingeren. Vroeger moest ik bij Zoek mijn iPhone inloggen om mijn iPhone een geluidje te laten afspelen, of ik gebruikte een andere telefoon om mezelf te bellen. Hoeft niet meer. Met de Apple Watch speel je een eenmalig geluidje af, lang genoeg om je iPhone onder een stapel paperassen vandaan te halen. Ook handig als je met volle handen bij de voordeur staat en snel even wil controleren of je je iPhone wel in je tas hebt gestoken. Ping!
5. De activiteitenringen volmaken
Sinds we in januari een uitdaging aankondigden op iCulture, ben ik erin geslaagd om elke dag de activiteitenringen vol te maken. Nu al 115 dagen lang. Het laat op de weegschaal nog weinig effect zien, maar het is inmiddels wel een sport geworden om het nu zo lang mogelijk vol te houden.
6. Timer instellen
Misschien wel de meestgebruikte functie op mijn Apple Watch. Ik gebruik het op twee manieren: via de complicatie op mijn Modulair-wijzerplaat (rechtsonder) of met een Siri-commando. Eerst vroeg ik nog vriendelijk: “Siri, zet de timer op 5 minuten”, maar “Timer 5 minuten” werkt ook. Handig tijdens het koken, theezetten, tosti’s maken of als je over 15 minuten moet vertrekken om op tijd op je afspraak te zijn. Ik hoef niet meer op te letten, mijn Apple Watch doet het voor mij. En omdat de Apple Watch om je pols zit en de batterij nooit leeg is, weet je zeker dat je de notificaties niet mist.
7. Snel kijken wie er belt
Ik heb de muteknop van mijn iPhone bijna altijd op oranje staan, dus de Apple Watch is een onmisbaar hulpmiddel geworden om te waarschuwen dat er een telefoontje binnenkomt. Wat me is opgevallen, is dat de Apple Watch bijna altijd eerder begint te tikken, voordat het telefoontje op het iPhone-scherm zichtbaar is. Op dat moment heb ik al lang besloten of ik alles aan de kant moet gooien om op te nemen, of dat ik liever even geconcentreerd doorwerk. O, is het onbeleefd om telefoontjes niet op te pakken? Tegenwoordig sturen mensen vaak eerst even een berichtje, voordat ze gaan bellen. Wel zo handig.
8. Workouts meten
Om de activiteitenringen vol te krijgen zul je regelmatig een workout moeten doen. Op de Apple Watch zitten precies de workouts die ik nodig heb: wandelen, fietsen, steppen en hardlopen. De opdracht “Start workout buiten wandelen” geef ik bijna dagelijks, maar als je in een rumoerige omgeving bent heb ik gemerkt dat ik weer beter via het homescreen de Workout-app kan starten. Het homescreen gebruik ik trouwens nauwelijks: ik vind het onoverzichtelijk en omdat ik kleine 38mm Apple Watch-modellen draag, vind ik het ook een gedoe om het juiste icoontje te raken. Ik kwam er vandaag eigenlijk pas achter, dat ik een belachelijke hoeveelheid apps heb geïnstalleerd (zie afbeelding), die ik eigenlijk nooit gebruik. Wie gaat nou op de Apple Watch kijken welke spullen er bij Lidl in de aanbieding zijn? Hoog tijd om eens op te ruimen. Wat ik wel eens doe, is de Apple Watch gebruiken als timer voor workouts. Als de Watch op mijn pols tikt, weet ik dat ik van tempo of oefening moet wisselen.
9. Route-aanwijzingen
In Amsterdam zie je regelmatig mensen met papieren stadsplattegronden staan. Daarmee maak je ongewild duidelijk: “Hallo, ik ben toerist!”. Minutenlang op een smartphone staren is ook geen oplossing, want dan heb je kans dat het apparaat uit je handen wordt gegrist. Daarom is de navigatiefunctie op de Apple Watch zo handig in een vreemde stad. Stel een route in en stop daarna je dure iPhone weg. Als je klopjes op je pols voelt is het tijd om even snel op het schermpje te kijken. Je kunt ook navigeren door te letten op het kloppen op je pols, maar dat vind ik zelf onhandiger. Even snel op je horloge kijken wekt de indruk dat je kijkt hoe laat het is. Niemand ziet dat je eigenlijk aan het navigeren bent.
10. Hartslag in de gaten houden
Ik gebruik de app HeartWatch om mijn hartslag in de gaten te houden, maar gek genoeg kijk ik nooit in de app. In plaats daarvan gebruik ik de Apple Watch eigenlijk alleen als meetinstrument. Alle metingen worden doorgestuurd naar de iPhone, waar ik de app open als ik de gegevens nader wil analyseren. Ik vergelijk bijvoorbeeld de gemiddelde hartslag op dagen, om te achterhalen wanneer ik het meest ontspannen was. Ook kijk ik naar mijn hartslag tijdens trainingen, zodat ik kan zien of mijn conditie erop vooruit gaat. HeartWatch geeft duidelijk aan welke metingen tijdens rust en tijdens het sporten zijn gedaan, zodat je meer inzicht krijgt in onverwachte uitschieters.
Conclusie: anders dan verwacht?
Terugkijkend gebruik ik de Apple Watch anders dan ik had verwacht. Mijn verwachting was dat ik veel apps zou gebruiken, maar ik merk dat de snelle blik en de complicaties dit hebben overgenomen. De apps die je wilt gebruiken, moeten dat natuurlijk wel ondersteunen. Notificaties staan bij mij op nummer 1 en de wijzerplaat op nummer 2. Dat zijn de twee functies die ik het meest gebruik. Ik blijf nog steeds bij mijn standpunt dat de Apple Watch niet noodzakelijk is voor de gemiddelde iPhone-gebruiker. Uiteindelijk blijft je iPhone toch je belangrijkste informatiebron en het belangrijkste hulpmiddel om met anderen te communiceren. Maar ik zou het wel gaan missen, als ik al die handige informatie niet meer op mijn pols had.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Vision Pro op korte termijn niet meer naar Nederland komt (02-01)
- 'Volgende iPhone SE krijgt nieuwe naam: iPhone 16E' (02-01)
- Deze nieuwe fotofunctie in iOS 18 stuurt je data ongevraagd naar Apple (30-12)
- Een iPhone 14 kopen in Nederland? Dat kan nog steeds bij deze winkels (30-12)
- Apple nu echt gestopt met verkoop iPhone 14 en iPhone SE (27-12)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 33 reacties