1Password heeft nu ook verborgen e-mailadressen

1Password heeft een alternatief voor Apple's Hide My Email aangekondigd. Daarmee is het mogelijk om unieke e-mailadressen te maken voor elke dienst, zonder dat je je werkelijke e-mailadres hoeft te verklappen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Met Sign in with Apple biedt Apple al langere tijd de mogelijkheid om je bij allerlei apps en diensten te registreren, zonder dat je je wekelijke e-mailadres hoeft te geven. Ben je de mailtjes zat, dan kun je je eenvoudig afmelden en word je niet meer lastiggevallen. De app of dienst weet immers je werkelijke e-mailadres niet en Apple stuurt ze niet meer door. Verberg mijn e-mailadres in iOS 15 gaat daarin nog een stap verder. Het zijn mooie functies maar Apple is niet de enige die dit aanbiedt. .

1Password verbergt je e-mailadres

1Password heeft nu iets soortgelijks aangekondigd: je kunt voor elke dienst een uniek e-mailadres aanmaken en alleen 1Password weet wie je bent. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van Apple is dat het overal werkt. Je kunt accounts voor tijdelijk gebruik aanmaken, bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van een gratis wifi-hotspot. Je kunt het ook permanent gebruiken als alias. Je bepaalt zelf hoe lang het unieke mailadres actief is en kunt ‘m op elk moment wissen.

1Password e-mailadres verbergen

Waarom is dit veiliger?
Je primaire e-mailadres is een van je meest privacygevoelige data. Een kwaadwillende die toegang heeft tot jouw mailbox kan je ook aan- of afmelden van allerlei andere diensten, herstelcodes opvragen, wachtwoorden resetten en dergelijke. Je moet dus zorgen dat niemand bij jouw primaire mailbox kan. Via Have I Been Pwned kun je kijken of jouw mailadres betrokken is geweest bij een datalek. De oprichter van Have I Been Pwned, Troy Hunt, is overigens strategisch adviseur bij 1Password.

Aanvallers gebruiken vaak databases met gelekte e-mailadressen en wachtwoorden om in te loggen. Een willekeurig gegenereerd mailadres is daarom veel veiliger. Het wordt alleen worden gebruikt voor één app of dienst, waardoor de risico’s van misbruik beperkt worden.

1Password login opslaan

Een risico is natuurlijk wel dat je 1Password kiest als beheerder van al jouw tijdelijke e-mailadressen. Als het bedrijf er opeens geen zin meer in heeft om de dienst aan te bieden, het omzet naar een betaalde dienst of zelf gehackt wordt, zit je alsnog met een probleem. Dat risico heb je bij Apple overigens ook.

Email-aliassen bestaan al in Gmail, Outlook en andere maildiensten, maar daarbij voeg je vaak een extra woord toe aan je e-mailadres waardoor deze alsnog gemakkelijk te raden is. Bij 1Password is het onmogelijk te raden omdat het unieke e-mailadres per dienst nergens op slaat.

Meer informatie is hier te vinden.

Bekijk ook

E-mailadres verbergen

Zo maak je willekeurige e-mailadressen met iCloud dankzij Verberg mijn e-mailadres

In deze tip leggen we uit hoe je willekeurige e-mailadressen kan aanmaken via iCloud. Handig, want zo hoeft niet iedereen je echte adres te weten. De functie heet Verberg mijn e-mailadres.

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. 1Password werkt ook samen met passkeys (toegangssleutels). Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password. Alternatieven zijn LastPass en Dashlane of natuurlijk Apple's eigen iCloud Sleutelhanger.

1Password 6 voor de Mac

Reacties: 8 reacties

  1. Dit is dus precies hetzelfde als het verbergen van je mail adres bij Apple als je een alias aanmaakt. Ook onbeperkt geldig. Je kunt er alleen niet vanaf mailen alleen ontvangen als ik het goed begrijp bij Apple.

  2. Met het verschil dat ik bij Apple al heb betaald voor deze service en 1Password een abonnement vereist.

    Ik was een enorme fan van 1Password, maar ik ben nu bezig met een transitie naar de de native apps van Apple. Ik kijk hoe ver ik kom en dan gaat 1Password na 10 jaar misschien wel van mijn iPhone.

  3. Wie kan mij even in Jip en Janneke taal uitleggen wat het nu is van een paswoord app zoals 1 password? Ik begrijp het niet namelijk. Je wachtwoorden worden toch al opgeslagen en onthouden door Apple zelf? Ik hoor het graag, want ik zie het vast verkeerd.

  4. Geen gratis dienst!, 30 dagen free trial en dan vanaf 3 euro per maand…..dan toch maar via Apple iCloud 😉

  5. Volgens Apple zou je de met de iCloud verberg mijn e-mailadres aangemaakte e-mailadressen ook een nieuwe e-mail moeten opstellen. Maar dat lukt mij niet. In het veld “van” kan ik zowel in Apple mail op iOS als in iCloud mail geen ander e-mailadres invullen. Of mis ik iets? Op online webformulier en kan je hide my e-mailadres wel pasten nadat je het vanuit iCloud+ hebt gekopieerd.
    Weer iemand of en hoe ik vanuit mijn Apple e-mail app een e-mail kan aanmaken met een hide my email als afzender!
    Groeten,
    Arjan

  6. Origineel geplaatst door Nick
    Wie kan mij even in Jip en Janneke taal uitleggen wat het nu is van een paswoord app zoals 1 password? Ik begrijp het niet namelijk. Je wachtwoorden worden toch al opgeslagen en onthouden door Apple zelf? Ik hoor het graag, want ik zie het vast verkeerd.

    Apple heeft inderdaad de iCloud Keychain waarin je je wachtwoorden kunt bijhouden en zo kunt uitwisselen tussen je Apple devices. En sinds kort kun je deze ook op Windows synchroniseren.

    Het voordeel van een password manager is dat deze vaak op meerdere besturingssystemen te gebruiken zijn. Zo kun je bijvoorbeeld 1Password en Bitwarden ook op Android en/of Linux gebruiken, zodat je altijd toegang hebt tot je wachtwoorden of andere informatie die je in je wachtwoord manager hebt opgeslagen.

    Als je meer 8ste wilt, kan ik je de website https://laatjeniethackmaken.nl aanraden, van Daniël Verlaan (Tech journalist, bekend van RTL Nieuws) waar op een eenvoudige, maar duidelijke manier verschillende beveiligingsmethode worden uitgelegd, zoals het gebruik van password managers.

  7. De dienst is niet van 1password zelf, maar hebben gewoon een intergratie met https://www.fastmail.com/ toegevoegd aan de app.

  8. @Nick: Naast eerdere reacties zijn er nog wel wat voordelen:
    – je kunt je wachtwoordenkluis delen met je partner, die zelf een andere apple-id gebruikt
    – je kunt er ook notities en fotos in kwijt (zoals je paspoort)
    – je kunt er ook eenmalige tokens in genereren die je kan gebruiken bij mfa (dus geen aparte authentcator apps)