20 jaar iMac: zoveel invloed had de iMac op de computers van nu
Van kekke kleurtjes tot USB-poortUpdate 15 augustus 2018: Vandaag is het 20 jaar geleden dat de allereerste iMac voor het eerst beschikbaar kwam. Ons eerdere artikel over twintig jaar iMac is daarom opnieuw gepubliceerd.
Update 6 mei 20:00 uur: ook Tim Cook kijkt terug op 20 jaar Mac.
20 years ago today, Steve introduced the world to iMac. It set Apple on a new course and forever changed the way people look at computers. pic.twitter.com/GbKno7YBHl
— Tim Cook (@tim_cook) May 6, 2018
De iMac bestaat nog steeds. De meest recente nieuwkomer (de iMac Pro uit december 2017) zal misschien niet op ieders bureau staan, maar je hebt vast wel een van de eerdere modellen zelf gehad of bij iemand anders thuis zien staan. De iMac redde Apple van de ondergang: financieel stond Apple er in 1998 slecht voor en qua producten was er ook geen lijn in te bekennen. Steve Jobs koos voor een simpele productmatrix met vier vakken, zoals je hieronder kunt zien. Voor consumenten en professionals waren er speciale Macs voor op het bureau of onderweg. De iMac was van die vier apparaten de meest belangrijke. Het zette Apple weer op de kaart en zorgde dat een veel grotere groep mensen met een Mac leerde werken.
Wat waren de grootste vernieuwingen in de iMac en welke invloed heeft het gehad op zowel Apple als de computerindustrie?
De iMac redde Apple
We zeiden het al eerder: de iMac heeft Apple gered van de ondergang. In 1996 en 1997 was Apple al meermaals ten dode opgeschreven door de media. In 1997 werd een verlies van $878 miljoen gemaakt, maar het lukte om dat in 1998 heel snel om te draaien. In 1998 werd er voor het eerst in drie jaar weer winst gemaakt: $414 miljoen om precies te zijn. Dat is deels te danken aan de succesvolle iMac-verkoop, maar ook aan kostenreducties. Jobs zorgde ervoor dat Apple’s operationele kosten drastisch omlaag gingen. Maar dat niet alleen: Apple werd weer bekend als een innovatief bedrijf, dat begreep wat het publiek wilde. Apple was niet zomaar klein te krijgen. Die opgaande lijn heeft Apple sindsdien voortgezet: er wordt sinds 1998 alleen nog maar winst gemaakt en zelfs vandaag de dag boekt Apple record na record. Zonder iMac zouden we nu geen iPhones en iPads hebben gehad.
Het einde van beige
Voordat de Mac op de markt verscheen waren alle computers beige of grijs. Fabrikanten zagen de buitenkant van een computer als een ‘rechthoekige doos’ die vooral functioneel moest zijn. Je stopte een computer toch meestal onder je bureau. De iMac was een verademing: de ronde vormen en de felle kleuren: die wilde je graag op je bureau zetten. De meest populaire en bekendste kleur werd Bondi Blue, een blauwgroene kleur genoemd naar de kustlijn van Bondi Beach in Australië. Overigens was Apple’s idee om kleur te gebruiken ook niet zelfbedacht, want Jony Ive’s inspiratiebron waren de kleurrijke Olivetti-typemachine uit de jaren zestig. Die vielen op omdat ze kleur hadden, terwijl andere fabrikanten alleen typemachines in saaie kleuren uitbrachten. Ive wist al dat hij met gekleurde computers meteen impact kon maken.
Apple’s iMac kreeg veel publiciteit en bracht een schok teweeg in de pc-wereld. Sindsdien zagen we steeds minder beige computerkasten, al bleven de meeste fabrikanten nog wel vasthouden aan de designprincipes van een ‘functionele bak’.
iMac-tijdlijn via Wikimedia
Het begin van de i
De iMac betekende ook op een ander punt een nieuwe begin: het was het eerste product met een i-merknaam. Daarna volgden iTunes, iLife, iSight, iChat, iPhone en (de voorlopig laatste) iPad. Sindsdien lijkt Apple overgestapt op simpeler namen zoals Apple Watch en Apple Music. Maar af en toe grijpen ze ook weer terug op oudere gewoontes, zoals bij de naam HomePod, een verwijzing naar de iPod. Wat de i betreft: die moest vooral duidelijk maken dat het een product voor jouzelf is, net als het latere MobileMe.
De iMac startte de internetrevolutie
In Nederland was het rond 1995 voor iedereen mogelijk om op internet te gaan. Toch was er nog maar een kleine groep voorlopers die dat daadwerkelijk deed. Bij de introductie van de iMac legde Apple sterk de nadruk op internet (de i zou zelfs voor ‘internet’ staan). In de reclamefilmpjes werd duidelijk gemaakt dat je met een iMac makkelijk verbinding met internet kon maken: in slechts twee stappen hoorde je erbij! Dit zorgde niet alleen voor veel meer bewustwording bij consumenten, maar het zorgde er ook voor dat Apple zich kon onderscheiden. Ander fabrikanten benadrukten nauwelijks hoe makkelijk het was om de digitale snelweg te betreden (en als ze dat wel deden, kostte het heel wat meer dan twee stappen).
Het was de start van kopieergedrag
Voorheen werd Apple gezien als een computerbedrijf voor een select groepje mensen. Maar toen de iMac en kort daarop de iPod de harten van consumenten veroverden, wisten andere fabrikanten dat ze een antwoord moesten hebben. Er kwamen allerlei producten in snoepkleurtjes, geïnspireerd op de vijf kleuren van de iMac. Van broodroosters tot asbakken: er waren heel wat fabrikanten die zich lieten inspireren door de iMac. Op zijn beurt liet Jony Ive zich weer inspireren door de producten van Braun van een paar decennia eerder.
Sindsdien is bijna elk Apple-product nagemaakt, tot op de dag van vandaag. Android-telefoons waren bezig om zich in nieuwe en unieke richtingen te ontwikkelen… totdat de iPhone X op de markt kwam. In plaats van doorgaan op het gekozen pad hebben veel telefoonmakers besloten om ook maar mee te gaan met de notch, animoji en veegbewegingen.
Apple bleef tot 2002 vasthouden aan de kekke kleurtjes, maar sloeg daarna toch een andere richting in met het witte bolletje (iMac G4) en latere witte modellen.
In 2007 stapte Apple over op de huidige aluminiumkleur en ook dat is bij andere fabrikanten te zien. Er zijn nog steeds heel wat computerfabrikanten die volgen wat Apple doet met geborsteld aluminium, wit en zwart.
Eerherstel voor Steve Jobs
De introductie van de iMac betekende ook eerherstel voor Steve Jobs. Hij had Apple in 1985 na een strijd om de macht verlaten en kwam in 1997 terug als interim CEO. Zijn opdracht was om Apple weer op de kaart te zetten en dat lukte. Na het schrappen van meerdere verliesgevende productlijnen (waaronder de Newton) maakte Apple een jaar later alweer winst. Dat wil niet zeggen dat Jobs een financieel genie was (die rol past toch beter bij de huidige CEO Tim Cook) maar wel dat hij als geen ander instaat was om mensen het beste uit zichzelf te laten halen, waardoor er ongelooflijk goede producten ontstonden. Dankzij het succes van de iMac had iedereen binnen Apple er weer vertrouwen in en was bereid z’n beste beentje voor te zetten – ook als dat lange werkdagen en boze buien van Jobs met zich meebracht.
Het einde van de floppy disk
Als je in 1998 een pc had, was de kans groot dat er een doosje met floppy disks naast stond. Het was dé manier om onderling data uit te wisselen. Apple bracht in 1984 de eerste Macintosh uit met een 3,5-inch disk drive, maar bij de iMac nam het bedrijf een ‘moedige’ beslissing: er zat geen floppy drive meer in! Zoals te verwachten kreeg Apple behoorlijk wat kritiek. Het bedrijf vond dat je vanaf nu internet en lokale netwerken kon gebruiken als je bestanden wilde uitwisselen. Daarmee gokte Apple erop dat de vroege gebruikers die moeite wel wilden nemen. Apple was z’n tijd ver vooruit en zou die aanpak later nog een paar keer herhalen, zoals bij het weglaten van de disk drive in de MacBook Air en het schrappen van de koptelefoonpoort in de iPhone 7. Apple nam daarmee een gok, maar dat heeft nooit echt ongunstig uitgepakt.
Het begin van USB
De iMac introduceerde ook iets nieuws: een USB-poort. In plaats van floppy disks kon je met een USB-stick data uitwisselen. Het klinkt niet als een erg radicale keuze, maar voor de Mac-gebruikers uit die tijd veranderde er nogal wat. Ze moesten hun muizen, toetsenborden en randapparatuur zoals printers en scanners vervangen door een ander exemplaar, of met een verloopstukje gaan werken. Met de komst van USB verdwenen ook meteen de SCSI-poorten uit die tijd. Dankzij de iMac stapten fabrikanten van printers en andere randapparatuur over op USB en was er daarna al flink wat aanbod. Als Apple dit niet had gedaan, zaten we nu misschien nog wel steeds met verouderde poorten te hannesen.
Wat is jou herinnering aan je eerste Mac? Welke vernieuwingen die de iMac bracht vond jij spectaculair (of misschien juist rampzalig)?
- 2018 - 15 augustus: De eerste iMac lag twintig jaar geleden voor het eerst in de winkels. Het artikel is daarom opnieuw gepubliceerd.
- 2018 - 06 mei: Tweet van Tim Cook toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
iMac
De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2024 met M4-chip en een kleurrijk design. Het M4-model biedt betere specificaties, vernieuwde kleuren, camera met Middelpunt en een optie voor glas van nanotextuur. Het is de opvolger van de M3 iMac uit 2023. De iMac 2024 is nog het enige iMac-model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

Ik vond het zo gaaf toen ik een keynote zag met macOSX Tiger, Dat het effect van wisselen tussen gebruikers zo’n gaaf effect was , dat kubus effect.
En wat toen ook gaaf was, wat windows nog niet had, Wallpaper wisselen wat direct gebeurde (ipv op toepassen eerst drukken)
Dus TOEN kocht ik mijn eerste Mac in 2004 🙂
Dat is het mooie aan sommige mensen en bedrijven met vooruitgang:
Weghalen van de floppy – iedereen riep moord en brand, maar het zorgde ervoor dat andere mensen gingen nadenken over snellere en betere oplossingen. Denk aan dropbox achtige diensten om informatie de delen.
De wereld volgde!
Weghalen van de diskdrive – wederom iedereen riep moord en brand, maar dit zorgde ook weer voor vooruitgang van andere technieken…zeker omdat de snelheid van internet in die jaren langzaam in opkomst was. Apple loopt daarin af en toe gewoon een paar jaar vooruit.
De wereld volgde!
Weghalen van de plastic toetsenbordjes op telefoon. Nou ik kan mij nog herinneren dat collega’s aangaven dat ze nooit op een schermpje zouden typen omdat het niet zou wennen. Ik daag iedere blackberry gebruiker van vroeger een type wedstrijd met mij aan te gaan op mijn iPhone 😉.
De wereld volgde!
Weghalen van headphone jack. Pffff echt iets dat ik totaal niet mis! Bluetooth headphones waren uitstekend. Nog een tijdje dan zijn die ook allemaal wel op consumentenproducten en als de techniek doorzet ook op pro producten maar koptelefoons zijn nog niet goed genoeg daarvoor.
Ik stapte pas in met een Macbook Pro Early 2011. Wat mij opviel was vooral snelheid, scherm kwaliteit en de logica van OS.
Dit is nog steeds mijn MBP die ik gebruik. Deze is inmiddels wel voorzien met een RAM upgrade en een SSD. Echter, voorheen met Windows kon je om de 3 / 4 jaar een volledige upgrade uitvoeren.
”geinspireerd door de vijf kleuren van de iMac”
Daarmee insinueer je dat er maar vijf kleuren waren. Ikzelf had bijvoorbeeld een grijze. En misschien waren er wel nog andere kleuren maar dat weet ik niet zeker. Maar dus minstens al zes kleuren.
@Col: “Transparante kleurtjes in het algemeen” dan.
Mijn eerste Mac was in 1996 een Performa 5260 100MHz, 64MB RAM, 800MB HD, later zelf een netwerkkaart in gezet.
Mijn ouders wilden ooit ook hun eerste computer, dat werd een tweedehands iMac uit de eerste serie 🙂
Als je bedenkt dat op de pixels na een AppleWatch in ALLES sneller en beter is realiseer je je pas hoe groot de sprongen zijn geweest de afgelopen 24 jaar.
Bij de introductie van de iMac heb ik nog deel uit gemaakt van een groep vrijwilligers om deze te promoten. Ik heb bij diverse Primafoon winkels en zelfs op de huishoudbeurs op de stand van Apple gestaan. Super leuk om te doen, met als dank van Apple een mok en een exclusief overhemd. Pas ik niet meer, maar gaat nooit weg 🙂
@Col: de eerste iMac was er enkel in Bondi Blue, later kwam een serie van 5 kleuren, en daarna was er o.a. de iMac DV met FireWire in Graphite, net als de PowerMac G4.
Er zijn dus zelfs minimaal ZEVEN kleuren, want uit de serie van 5 ontbreekt BondiBlue…
De iMac op mijn mok is Bondi Blue, achterop het overhemd staat een “bloem” met 5 kleuren (“smaken”).
Leuk artikel maar in deze vind ik het zwaar overtrokken. De internet revolutie toeschrijven aan de iMac lijkt me aantoonbaar onjuist; daarvoor was het marktaandeel domweg te klein, zeker in het pre-intel tijdperk. En al helemaal omdat Apple alleen op de desktop succesvol is, op de servermarkt/ business al helemaal niet (tenzij je iOS bedoelt).
Naar mijn ervaring, sinds jaren tachtig actief in de IT, is na een weifelende start juist Windows95 de aanjager geweest van internet. Overal ter wereld was dit voor 90% van de mensheid het eerste platform voor email en browsen. Van internetcafé tot bedrijf.
Wel jammer dat die oranje iMac niet meer gemaakt wordt. Zou hm zo weer kopen als er de techniek van nu in zou zitten. De Orange iMac versie was mn eerste echte computer en mn eerste maar ook leukste mac ooit
Had een iMac DV Blueberry. Werkelijk iedereen die ik over de vloer kreeg begon over dat apparaat. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.
Mijn eerste Apple was de graphite iMac in 1999 bij KPN gekocht. Ik was er apetrots op en blij mee. Fraaie muis ook, maar vooral het ontbreken van allemaal kabels. En het bleek dat er niet of nauwelijks virussen waren. Een verademing na de periode met Windows 95. Ik heb KPN nog wel een paar keer gevraagd naar de beloofde Nederlandse versie van de wordprocessor. Maar geloof niet dat ie gekomen is.
Na de mooie eivormige computer, ben ik overgegaan naar de witte laptop. Vele laptops later, nooit terug gewild naar desktop. Ik heb nu al weer 4 jaar de alu MacBook Air. Still going strong. Ik kijk er wel naar uit om de notebook helemaal te vervangen door een iPd.
De hockeypuck muis was een verschrikking…
Ik denk dat de introductie van Intel processoren toch ook wel een hele grote stap geweest is bij velen.
Toen je zeker wist dat je (mits dual boot) ook je windows programma kon blijven gebruiken en de overstap van windows naar mac dus minder risicovol was…
Hoe leuk waren de reclamespotjes niet: ‘hi i’m a mac – and I’m a pc’ …
Mijn eerste kennismaking met de iMac was in 2006.
1 okt 2006 precies te zijn.
Ik liep het Europese hoofdkantoor van Apple binnen
In knoknaheeny Cork City.
3 maanden me de pleuris gewerkt voor Apple die het niet zo nou namen met de Europese regelgeving omtrent overwerken.
Zij bepaalde of je overwerkte of niet.
Als medewerker had je daar niets over te zeggen.
Wel een ongelooflijk leuke tijd gehad daar en er blijvende vrienden aan overgehouden.
@Bimmer: Windows 95 niet. Eerder Netscape en gratis cd’tjes van Zonnet etc. Zeker niet Windows. Microsoft heeft het internet compleet over het hoofd gezien. Later schade (tijdelijk) beetje ingehaald door IE zwaar te pushen.
Mijn eerste ervaring met Mac? Een Mac schil op Windows XP – je kreeg dan een “dock”, rood-geel-groene bolletjes in plaats van kruisjes etc. Toen wilde ik the real deal ook wel eens proberen en kocht een Mac mini (G4), een aankoop waarvan ik nooit meer hersteld ben 🙂
Juist, ook alweer 20 jaar geleden. Ik had sinds 1996 een Performa 5200 en daarna een PowerComputing 604e (toppertje qua ‘kloon’).
Ging in ’98 bij een zeer bekende lokale R’damse winkel/servicecenter werken en werd AppleCSE en Steve Jobs kwam met die geheel nieuwe serie gekleurde iMacs en felblauwe G3 PowerMac en later de graphite G4 (een G4 400 met FW400 had ik ook weer kocht).
En dan alle nieuwigheden aan USB, ZIPdrives, CD-RW & FireWire400, wat een tijd was dat. 🙂
Ben in ’99 ook op de CeBit in Hannover geweest en daar was o.a. een apart gedeelte van Taiwaneese fabrikanten en echt alles, ja ALLES, was wel verkrijgbaar in ‘frosted ice of welk ander transparant winegum-kleurtje dan ook.
En ja, die iMac promo-shows bij KPN-winkels toendertijd was een goede stunt om de consument aan de Mac te krijgen voor een redelijk vriendelijke prijs.
Tegenwoordig lijkt niemand meer ergens van op te kijken qua innovatieve en kleurijke knappe gebruiksvriendelijke producten, we zijn zeer erg ver- en gewend geraakt aan alles wat nu in overvloed verkrijgbaar is. (ja hoor ook bij ons zo geliefde Appletje)
Wie weet komt zo’n vergelijkbare tijd als 1998/2000 ooit nog weer eens voorbij en zijn we echt in de futuristische 21ste eeuw aanbeland.
Tot zover mijn stukkie nostalgie. ;-p
(Red.) De eerste iMac lag twintig jaar geleden voor het eerst in de winkels. Het artikel is daarom opnieuw gepubliceerd.
Mijn hele leven werk ik al met Apple, nooit een pc gehad of zelfs aangeraakt.
Mijn ouders hadden een bedrijf begin jaren ‘80 tot 2009 (pensioen) en hadden al Apple (Macintosh) zodoende weet ik niet beter en kijk ik ook nooit naar een ander merk bij mogelijke vervanging zie ook geen reden waarom.
Nu ik het bedrijf reeds sinds 1996 voortzet hou ik vast aan die keuze dus de eerste Imac hadden wij ook wat een gaaf ding was dat.
@Col: en dan had je, na de winegum- en transparante kleurtjes, óók nog de ‘Flower Power’ en ‘Blue Dalmatian’ iMacs. Geweldig.
Zelf heb ik een groene iMac gehad maar ben in 1997 begonnen met een tweede hands PowerBook 5300ce. Nieuw waren die onbetaalbaar (±$6500).
Nog steeds heb ik de opvolger van de groene iMac, een iMac Graphite DV SE uit 2001. In 2005 de harde schijf van 60 Gb. vervangen door een van 120 Gb. en de CD brander door een DVD-speler zodat m’n kinderen er films op konden kijken. Hij doet het nog steeds uitstekend en draait nog zowel Mac OS 9 (razendsnel, en met WordPerfect 3.2 for Mac) als Mac OS X. Recent nog gebruikt omdat het de enige computer was waarmee ik 15 uur aan oude DV-tapes kon inlezen en omzetten.
Ik heb een Bondi Blue iMac gekocht toen die uitkwam. Op mijn school laten bezorgen, dat gaf me een bekijks! Hij draait trouwens nog steeds.
Vervolgens kwamen de kleurtjes, patroontjes en bloemetjes. Inderdaad probeerde iedereen van dat concept een graantje mee te pikken. De leukste spoof van de Apple reclames uit die tijd vond ik de iBrator Campaign: link 1 (They Come In Colours) en link 2 1984 met Bill Gates als Big Brother.
Mooi hè die nostalgie. Zou men ook zo spreken over de huidige Apple producten ergens in 2038?
(denk zelf van niet, teveel ‘big tech business’ gedoe)
@WilcoVx: ik denk het wel. Nostalgie wordt gevormd door herinneringen van mensen. Die worden met de huidige Macs (en iPhones/iPads) opnieuw beleefd, zeker door kids/jongeren die geen andere herinneringen hebben. En nostalgie gaat ook vooral over de mooie dingen die je onthoudt; de minder mooie dingen zakken weg.
Gelukkig maar: anders zou nostalgie niet bestaan.