Vanaf 2020 mogelijk eigen ARM-chips in de Mac, maar wat heb je hieraan?
Er gaan al langer geruchten dat Apple vanaf 2020 Intel-chips vervangen worden door eigen chips in de Mac. Vandaag bevestigd Axios deze geruchten. Zij hebben van bronnen bij Intel vernomen dat Apple volgend jaar kiest voor een Mac met eigen chips, in plaats van de chips van Intel zoals Apple normaal gesproken gebruikt. Maar zijn eigen de voordelen van een ARM-chip in de Mac?
Voordelen van ARM-chip in de Mac
Sinds Apple in de iPhone eigen Apple-chips ingebouwd heeft, krijgt Apple elk jaar veel lof. De chips zijn razendsnel en laten de concurrentie vaak achter zich. Apple heeft ook meer zelf in de hand en is minder afhankelijk van externe bedrijven. Als Apple de eigen chips ook in de Mac verwerkt, merk je daar als gebruiker op meerdere manieren iets van.
#1 Meer apps voor de Mac
Apple zit momenteel nog in de eerste fase van de samenvoeging van de App Stores van iOS en macOS. Uiteindelijk wil Apple in 2021 universele apps, als onderdeel van Project Marzipan. Het hebben van eigen Apple-chips in een Mac versoepelt de overgang, omdat het makkelijker is om iOS-apps over te zetten naar de Mac. Dat geldt zowel voor Apple, maar ook voor externe ontwikkelaars. Dit heeft dus als gevolg dat het aanbod van apps op de Mac toeneemt. Het aanbod van Mac-apps in de Mac App Store is nog steeds karig als je het vergelijkt met iOS, maar de eigen chips zou het spreekwoordelijke duwtje in de goede richting kunnen zijn.
#2 Minder uitstel van nieuwe hardware
Als Apple overstapt naar eigen chips, hebben ze de ontwikkeling van processors zelf in de hand. Ze zijn daarom minder afhankelijk van externe partijen zoals Intel. Dit heeft als voordeel dat Apple zelf ook beter de hardware-updates kan plannen. Je ziet nu al dat het soms lang duurt voordat er nieuwe versies van bijvoorbeeld de iMac verschijnen, omdat Apple afhankelijk is van de chips van Intel. Als Intel problemen heeft met de ontwikkeling of productie, dan heeft dit ook gevolgen voor Apple’s eigen planning. Met door Apple ontwikkelde chips heb je dit probleem niet, waardoor Macs mogelijk frequenter en op vaste basis up-to-date gehouden worden.
#3 Betere prestaties
Tot slot kunnen eigen chips betere prestaties opleveren. Zoals eerder gezegd presteren de iPhone en iPad dankzij Apple’s eigen chips keer op keer beter dan concurrerende apparaten. Met een ARM-chip in de Mac kan ditzelfde resultaat ook daar behaald worden. Momenteel hebben sommige Macs al een eigen chip, namelijk de T2-chip. Deze chip zorgt voor betere beveiliging van je Mac en is een goed voorbeeld van hoe de Mac een streepje voor kan krijgen ten opzichte van andere computers. Bovendien stellen ARM-chips Apple in staat om de besturingssystemen beter op elkaar af te stemmen, waardoor iPhone, iPad en Mac nog beter met elkaar samenwerken.
Er zijn ook nadelen
Toch is het nog maar de vraag of Apple in één klap de kwaliteit kan leveren die Intel al heel lang levert. Intel is al tientallen jaren gespecialiseerd in chips voor laptops en desktops en weet als geen ander hoe ze krachtige chips moeten maken. Apple’s ervaring zit vooral in mobiele chips voor iPhone en iPad. Hoewel deze vaak in de buurt komen van de prestaties van sommige desktops.
Ook is het belangrijk dat alle software die nu op Macs draaien gewoon blijven werken. Denk dan vooral aan programma’s en apps die buiten de Mac App Store te downloaden zijn. Ook is het nog maar de vraag hoe ARM-Macs werken met programma’s als Bootcamp, het programma waarmee je Windows op een Mac kan installeren. Veel gebruikers zijn nog steeds afhankelijk van dergelijke apps.
Ontwikkelaars moeten daarom wel actief bezig gaan met het ondersteunen van ARM-gebaseerde Macs. Dat proces kan mogelijk jaren duren voordat alle apps voor deze nieuwe type chips geschikt zijn. Apple neemt daarom waarschijnlijk ook de tijd om dit overgangsproces in goede banen te leiden.
In 2020 moet het volgens de geruchten dus zover zijn. Vanaf die periode gaan we zeer vermoedelijk een soort overgangsfase in, waardoor ontwikkelaars zowel de nieuwe ARM-chips als de Intel-chips moeten blijven ondersteunen. Het duurt waarschijnlijk nog wel een paar jaar voordat alle Macs voorzien zijn van ARM-chips. Mogelijk gebruikt Apple de MacBook als eerste model om de eigen chips in te leveren.
Bekijk ook onze lijst van Apple-chips en processors, om te zien wat Apple nu allemaal al gemaakt heeft.
- 2019 - 22 februari: Artikel aangevuld met enkele nadelen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Wat zou het gevolg zijn voor bootcamp, VM’s etc?
Als VirtualBox etc maar blijven draaien, anders is het laatste beetje pro gebruiker ook snel vertrokken.
Leuk artikel, maar ik mis naast een opsomming van voordelen een opsomming van nadelen. Die zullen er vast ook zijn.
Zelf zie ik niet zo dat een ARM CPU in een Mac de integratie zou verbeteren met iPad, iPhone e.d. Bij integratie/samenwerking gaat het over protocollen en die staan weer los van de CPU die de instructies uit gaat voeren. Omdat Apple met Xcode zelf de ontwikkelomgeving maakt zou je dus kunnen compileren voor Intel CPU’s en ARM CPU’s er komen dan 2 programmabestanden uit en de Mac die het moet uitvoeren kiest de juiste versie voor zijn processor. Waar wel grote problemen ontstaan zijn de Windows virtualisatie programma’s zoals Parallels, die kunnen de x86 instructies niet rechtstreeks aan de ARM CPU geven en dan zou de ARM CPU een emulatie van een x86 moeten uitvoeren. Dat kan wel maar heeft een enorme impact op de performance, of Apple moet in de ARM instructieset hier rekening mee houden zodat de emulatie efficiënt zou kunnen verlopen. Maar of Apple daar zin in heeft……
Ik kan me nog steeds niet goed voorstellen dat Apple erin kan slagen om Intel op haar eigen specialiteit (desktop-chips) te verslaan. Het klinkt allemaal wel leuk en aardig, maar Intel heeft op dit gebied natuurlijk al wel bijna 40 jaar ervaring, terwijl Apple nu pas om het hoekje komt kijken.
Ik denk dat Apple héél veel muren te slechten heeft voordat een eigen CPU voor desktops zowel qua snelheid als functionaliteit op hetzelfde niveau als Intel zit.
Want? Bij iPhone en iPad is het ook gelukt, wellicht zal het niet gelijk in Mac(book)Pro modellen komen. Maar als je nagaat wat een iPhone kan tov een gemiddelde laptop denk ik dat het wel mee gaat vallen. De totale transitie zal zeker een jaar of 4/5 in beslag nemen al is het alleen maar vanwege softwarematige ondersteuning. Maar ik denk dat ze wel gaan uitlopen. Vergeet niet dat Intel chips maakt voor een brede markt met verschillende platformen /merken. Apple hoeft zich alleen toe te spitsen op hun eigen product.
(Red.) Artikel aangevuld met enkele nadelen.
Voor de Macbook Pro en de Mac Pro zijn de nadelen met compatibiliteit qua software waarschijnlijk te groot. Maar ze zouden met een Air Lite kunnen beginnen, als de gebruikers van zo’n systeem alleen de standaard programma’s gebruiken dan zie ik daar wel de voordelen tot hun recht komen. Wellicht dat ze met hun eigen SoC een voordeel in de kosten kunnen realiseren. Ik wil het niet direct vergelijken met Chromebooks maar daar is ook een markt voor met een afgebakende functionaliteit en niet te vergeten een lagere prijs.
Ik denk eerder dat Apple de nieuwe MacBook pro zal voorzien met een ARM processor naast een Intel processor .
Zie maar naar de T2 chip die doe nu ook bepaalde acties die de Intel niet goed uitvoert.
2 CPUs
1 Intel voor dagelijks X86 taken
1 ARM voor lichte apps cross-platform low power consumption….
Je denkt dus zelf ook dat het 4-5 jaar gaat duren en dat het dan alsnog gaat uitlopen..