Het kan de beste overkomen: eerder deze week werd bekend dat de sociale media-accounts van Mark Zuckerberg waren gehackt. Vandaag zal iedereen met een Twitter-account in actie moeten komen, want een Russische hacker beweert dat hij de inloggegevens van 32 miljoen Twitter-accounts in handen heeft. Hij verkoopt ze op de zwarte markt voor 10 bitcoins (€5100).
Update 17:00 uur: Twitter heeft aangegeven dat de gegevens inderdaad niet zijn gelekt door een hack of datalek, zoals we eerder ook schreven. De gegevens zouden gelekt zijn door malware, waarbij mensen zelf hun wachtwoord intikken door bijvoorbeeld in een phishingtruc te trappen.
Update 10 juni: Twitter heeft meerdere accounts geblokkeerd nadat het nieuws over de gelekte accountinformatie bekend werd. In een blogposting vertellen ze hoe ze ervoor zorgen dat je gegevens veilig zijn.
’32 miljoen Twitter-inloggegevens’
De website LeakedSource, die inloggegevens uit hacks verzamelt, heeft aangegeven dat ze een kopie van de database hebben gekregen. Deze bevat informatie van meer dan 32 miljoen accounts. De wachtwoorden zijn daarin aanwezig als platte tekst. Dat wekt de indruk dat ze zijn verkregen via malware en niet door een beveiligingsprobleem bij Twitter zelf.
Hoe dan ook: als je al jaren hetzelfde wachtwoord gebruikt voor Twitter, is het tijd om daar weer eens naar te kijken. Je kunt via apps als LastPass en 1Password makkelijk bijhouden welk wachtwoord je hebt gekozen. Uit de data die LeakedSource in handen heeft blijkt dat mensen weinig hebben geleerd van geruchtmakende hacks uit het verleden zoals bij Ashley Madison. Het wachtwoord ‘123456’ wordt nog steeds het meest gebruikte. Ook andere domme wachtwoorden zoals ‘123456789’, ‘qwerty’ en ‘password’ komen nog steeds veel voor.
Zo wijzig je je Twitter-wachtwoord
Daarmee maak je het voor hackers wel erg gemakkelijk. Zeker als je hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruikt kan iemand makkelijk toegang krijgen tot jouw e-mailaccounts om vervolgens jouw hele leven overnemen, inclusief het aanvragen van leningen en bankpassen.
Het wijzigen van je Twitter-wachtwoord doe het makkelijkst via de Twitter-website.
- Tik op je accountfoto en vervolgens op Settings.
- Bij Password voer je je nieuwe wachtwoord in.
Nog beter is het inschakelen van tweestapsverificatie, want dat ondersteunt Twitter ook. Hierdoor moet je een inlogpoging verifiëren via de Twitter-app, zodat niet iedereen zomaar in kan loggen met jouw Twitter-account.
Twitter-toegang intrekken
Als je toch bezig bent op de instellingenpagina kun je meteen even het lijstje langslopen van apps en services die je in het verleden toegang hebt gegeven tot je Twitter-account. Waarschijnlijk staan er een hoop diensten bij die je niet meer gebruikt. Wij zagen bijvoorbeeld nog Editions bij AOL, Tweetosaurus en BNR Nieuwsradio tussen de toegestane diensten staan, die we niet meer actief gebruiken. Deze diensten beschikken niet over jouw exacte inloggegevens, maar waarom zou je ze nog jarenlang toegang blijven geven?
Dit doe je via de menu-optie Apps. Klik op Revoke Access om de toestemming voor een app in te trekken. Vorige week werd bekend dat honderden miljoenen inloggegevens van Tumblr en MySpace waren gelekt en een week eerder beweerde een Russische hacker dat hij inloggegevens van 117 miljoen LinkedIn-accounts heeft. Die gegevens dateren uit een hack uit 2012, maar als je sindsdien je wachtwoord niet hebt gewijzigd loop je nog steeds gevaar.
- 2016 - 10 juni: Reactie van Twitter toegevoegd.
- 2016 - 09 juni: Reactie Twitter toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Reacties: 9 reacties