3D-beelden op de iPad 2 met gezichtstracking mogelijk

Op de iPad 2 blijkt het mogelijk om 3D-beelden te vertonen. Twee Zwitserse onderzoekers hebben een technische demo gemaakt, waaruit blijkt dat de beelden zich aanpassen aan de inkijkhoek.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

3d beeldenOnderzoekers Jeremie Francone en Laurence Nigay van het Laboratorium voor Informatica in Grenoble (Frankrijk) hebben iets bijzonders ontwikkeld. In een technische demo laten ze zien dat 3D-beelden op de iPad mogelijk zijn, zelfs zonder een speciale 3D-bril te dragen. Nintendo heeft met het 3D-scherm van de Nintendo 3DS al laten zien dat het ook zonder bril prima mogelijk is om 3D-beelden op een draagbaar apparaat te realiseren. De Zwitsers kregen het echter voor elkaar op een iPad 2. Het werkt echter op elk iOS-apparaat met een camera aan de voorzijde.


Het bijzondere is dat er niet alleen diepte aan de beelden wordt toegevoegd, maar dat er ook een monoculair 3D-effect ontstaat. Dit houdt in, dat je je hoofd kan bewegen en vanuit verschillende hoeken toch nog steeds een 3D-ervaring krijgt. Om dit te realiseren houdt de camera aan de voorzijde van de iPad de locatie van je hoofd in de gaten. Het beeld wordt daarbij realtime aangepast, zodra je je hoofd beweegt. Het resultaat is een erg realistische 3D-weergave. Voor alle duidelijkheid: het scherm van de iPad 2 bevat dus geen ‘geheime’ functie, maar er is gewoon sprake van een slimme truc. Helaas is de app niet zomaar te downloaden, zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wel zou het mooi zijn als bijvoorbeeld gameontwikkelaars ermee aan de slag gaan.

De twee bedenkers werden geïnspireerd door het werk van Johnny Lee, die een soortgelijke oplossing maakte met een Wii-spelcomputer.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 april 2011 om 15:55
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 19 reacties

  1. Dit is wel eventjes zot mijn gedacht :).

  2. Da’s wel supervet!
    Nu de app nog!!!
    Maar het blijft grappig, niet functioneel. Want de camera zal niet constant je hoofd in beel hebben doordat je altijd de ipad anders vasthoud.

  3. Prachtig! Kan niet wachten tot dat dit ingebakken zit in de iPad.

  4. Nou ik vind dit niets bijzonders; de aaiPet heeft ook head-tracking…

    http://aaipet.org

  5. Ligt Grenoble tegenwoordig in Zwitserland? Da’s nieuw…

  6. Wat gaaf! Dit is zo’n beetje de eerste goede toepassing die ik zie met die frontcamera.

    En Grenoble is inderdaad een mooie stad in Zuid-Frankrijk.

  7. Ik vind dit echt geen 3D. Onder 3D versta ik dat het lijkt alsof dingen op je af komen, het gevoel van diepte. Dat kan alleen door 2 verschillende beelden (een voor linker ook, 1 voor rechts). Dit laat allen maar een ander beeld zien op basis van inval hoek en is zeker niet nieuw. Holotoy app (http://itunes.apple.com/nl/app/holotoy/id360692282?mt=8) doet dit ook. Alleen nu word de camera gebruikt ipv accelometer. Een verbetering maar 3D vind ik het zeker niet.

  8. 1 woord GEWELDIG !! ga zo door.

  9. Nee het is niet 3D zoals Avatar in de bios, aan de andere kant kan het wel MEER dan normale 3D aangezien dit interactief is. Johnny Lee laat dit heel mooi zien alsof je scherm een raam is van een stadion. Dit geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om “schatten” te vinden op een hele apart manier waardoor je de realiteit betrekt bij een spel op het scherm. Dat nog combineren met “echt’ 3D en je hebt een overdonderende uniek ervaring! (denk aan AR, dus als je je omdraait met je iPad je dus andere dingen uit je omgeving ziet.

  10. Dit is echt Schitterend, goed gedaan en weer eens zoveel mogelijk de functionaliteit van de iPad benutten!

  11. In de echte wereld ervaren je hersens 3D door 3 manieren:
    1. Verschillende beelden per oog.
    2. Objecten zijn kleiner naarmate ze verder weg zijn.
    3. Scherpstelinformatie van je ogen

    De 3D waar het steeds over gaat combineren 1) en 2). Niet 3), waardoor je duizelig en/of misselijk kunt worden (je hersenen krijgen tegenstrijdige informatie).
    Deze techniek gebruikt enkel 2). Dus nog een stapje minder 3D.
    In feite is het een 3D projectie, waarbij de hoek aangepast wordt aan je kijkhoek. Leuk, maar lichtelijk misleidend.

  12. Wat maakt het nu uit of het werkelijk 3D is. Dit is NU voor de iPad beschikbaar gemaakt worden zonder allerlei speciale hardware. Fantastisch toch? Het werkt en geeft een extra dimensie. Nu nog de spellen. Yeeeaaaaaahhhh.

    Morgen een waanzinnige shooter in de AppStore met deze techniek en ik hol naar de winkel en vervang mijn iPad voor versie 2. Duke Nukem of zo.

  13. Hoe wil je een game spelen dan? Het 3D-effect-trucje werkt alleen maar als je je hoofd om het scherm beweegt. Lijkt me niet prettig bij het gamen of elke andere app. Maar wel cool dat het kan.

  14. @Jeffrey:

    Ik heb niet de indruk dat het 3D effect alleen maar werkt als je je hoofd beweegt, maar wanneer dit wel zou zijn dan kan ik nog genoeg toepassingen verzinnen waar het mee kan werken.

  15. Gek genoeg is dit er al. Min of meer.
    Het spel The Penelope Rose HD geeft je een parallax verschuiving gebaseerd op hoe je je iPad vasthoudt.
    Het beeld wordt opgebouwd uit een aantal lagen die ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven.
    Je kunt zo, een beetje, om een hoekje kijken.
    Ook zij praten over 3D effecten, maar zoals Munters al zei en uitlegde, dat is bij lange na geen echt 3D.

  16. Wel jammer dat dit alleen werkt met 1 persoon tegelijk…

    Samen met je vrienden heb je der geen drol aan.

  17. Origineel geplaatst door Kasuja
    Wel jammer dat dit alleen werkt met 1 persoon tegelijk…Samen met je vrienden heb je der geen drol aan.

    Je hoeft zo’n spel met deze techniek niet te spelen hoor!!!
    Nu is de keuze er niet, maar zou het niet fantastisch zijn om die keuze te hebben ook al werkt het maar voor een persoon?

  18. @Ronald1959: Net als dat je geen iPad hoedt te kopen.

  19. Het bijzondere is dat er niet alleen diepte aan de beelden wordt toegevoegd, maar dat er ook een monoculair 3D-effect ontstaat

    Er wordt juist geen diepte toevoegd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.