3D-geprint hoofd kan Android-toestellen ontgrendelen, maar niet de iPhone
Gezichtsherkenning is te foppen met 3D-hoofd
Apple is lang niet de enige fabrikant die smartphones met gezichtsherkenning maakt. Forbes-verslaggever Thomas Brewster besloot de proef op de som te nemen en liet een 3D-geprint hoofd maken. In een koepelvormige studio met 50 camera’s werd het hoofd van de man rondom gefotografeerd. Met die informatie maakt het bedrijf Backface in Birmingham (UK) een goed gelijkend model. Het duurde drie dagen om te maken en was relatief goedkoop: iets meer dan 300 Britse ponden. En het bleek wonderwel te werken.
De Forbes-verslaggever probeerde het vervolgens uit met vier Android-toestellen en de iPhone X. Daarbij bleek dat alle Android-toestellen makkelijk te ontgrendelen waren met het 3D-hoofd. Het ging om de LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note 8 en de OnePlus 6. De gezichtsherkenning op de iPhone X bleek echter de test te doorstaan.
In het verleden is wel eens aangetoond dat je ook met speciaal gemaakte maskers Face ID kunt foppen. Maar daarbij ging het vaak om veel geavanceerde makers, die een fortuin kosten om te maken. De investering van £300 is voor een jaloerse echtgenoot of iemand anders die koste wat kost toegang wil hebben tot een toestel, nog wel te doen. Probleem is dan nog wel dat je de persoon in kwestie zover moet zien te krijgen om in een 3D-studio te gaan zitten. Een veel simpeler truc is om iemand af te leiden en tijdens het gesprek de iPhone voor het gezicht te houden.
Apple kijkt naar diepte en aandacht
Het is al langer bekend dat gezichtsherkenning op Android minder veilig is. Soms blijkt het met foto’s al gemakkelijk te omzeilen. Apple pakt het iets anders aan: daarbij wordt met infrarood gekeken naar diepte-details en bovendien is er standaard aandacht voor Face ID nodig. Oftewel: de eigenaar moet naar het scherm kijken om het toestel te kunnen ontgrendelen. Je kunt dit uitschakelen, maar dan is het systeem wel wat makkelijker te foppen.
‘Haalbaar, maar niet altijd praktisch’
De ontdekking van Forbes roept ook meteen weer vragen op. Politiediensten kunnen je niet dwingen om je pincode te geven, maar ze kunnen wel je vinger op een scanner drukken of een toestel met gezichtsherkenning voor je hoofd houden. Daar komt nu een nieuwe mogelijkheid bij: een 3D-hoofd maken om toch toegang te krijgen tot het toestel. “Wettelijk is er geen verschil met het gebruik van vingerafdrukken om toegang te krijgen tot een toestel”, aldus een rechtsgeleerde die door TechCrunch werd geïnterviewd. Een andere expert vertelde dat het haalbaar is, maar niet de meest praktische en goedkoopste manier voor politiediensten om toegang te krijgen tot de data op een telefoon.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Face ID
Ontdek hoe Face ID werkt, de gezichtsherkenning op de iPhone en sommige iPads. Met Face ID ontgrendel je je toestel, doe je betalingen met Apple Pay, log je in in je bankieren- of wachtwoordenapp en meer. Hoe kun je Face ID gebruiken met en zonder aandacht, wat is het verschil met Touch ID en is Face ID wel veilig? Je leest het hier!
- Alles over Face ID
- Face ID instellen op iPhone en iPad
- Face ID gebruiken zonder aandacht
- Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen?
- Face ID onopvallend uitschakelen
- Face ID werkt niet goed? Zo los je het op
- Face ID gebruiken voor inloggen bij websites
- Face ID gebruiken met zonnebrillen
- Tweede gezicht instellen voor Face ID
- Face ID met mondkapje of andere gezichtsbedekking gebruiken
Reacties: 13 reacties