3D Touch op de iPhone: zo kunnen apps het gebruiken
Tweetbot, Telegram, mailapp Spark en ook WhatsApp doet al mee. Steeds meer apps introduceren 3D Touch-functionaliteit, speciaal voor de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Je merkt wel dat het nog de beginfase is voor de techniek. Hoe kunnen appmakers ons het best bedienen met 3D Touch?
3D Touch: vooral op het homescreen
3D Touch wordt door appmakers nog vooral toegepast op het homescreen. Met de diepere, stevigere druk op het scherm open je niet de app zelf, maar een menu met snelacties. Het laat zich nog het best vergelijken met het keuzemenu dat je krijgt als je met de rechtermuisknop klikt. Het 3D Touch-menu van je app is niks anders dan een verzameling handige snelkoppelingen naar de handigste functies van een app.
Maar wat die handige functies vanaf het homescreen zijn, daar lijken ontwikkelaars nog niet over uit. Er is veel verschil in toepassingen voor het 3D Touch-menu. Dit zijn wat mij betreft de beste implementaties, de best practices tot nu toe. Bij elk punt lees je ook voorbeelden van andere soorten apps en hoe zij die functie zouden kunnen inzetten.
1. Handige acties in het 3D Touch-menu
De eerste applicaties die 3D Touch ondersteunen, hebben bijna allemaal een actie op de plek die het dichtst bij je vinger is. Bij mailapp Spark is het bijvoorbeeld ‘New Email’. WhatsApp en Telegram gaan voor ‘Nieuw bericht’, Twitter-app Tweetbot kiest voor ‘Tweet’. Bij de belapp van Apple zelf open je het numeriek toetsenbord, bij Safari open je een nieuw tabblad.
Nu zulke veelgebruikte apps nu al zo inzetten op zo’n actie in de buurt van je vinger, is het logisch dat andere apps daarbij aanhaken. Fitness-apps zouden je direct een nieuwe hardloopsessie op kunnen laten nemen. Bankieren-apps kunnen ‘overboeken’ als eerste actie gebruiken, en bij Marktplaats zou je er een nieuwe advertentie mee kunnen plaatsen.
2. Een zoekfunctie? Ja graag!
Kijk je verder hoe de eerste apps 3D Touch inzetten, dan komt nog een veelgebruikte functie naar voren. Veel apps kiezen ervoor om hun ingebouwde zoekfunctie te positioneren in het snelmenu. Zo kan je bij zowel WhatsApp als Telegram je berichten en groepsgesprekken doorzoeken, direct vanaf de ‘rechter muisknop’. Ook mailapp Spark kiest ervoor om de zoekfunctie vlakbij de ‘New Email’-knop te plaatsen.
De zoekfunctie is een logische mogelijkheid in het 3D Touch-menu. Je bespaart er simpelweg handelingen mee in een app. Zoek op het weer op een locatie, zoek direct binnen Uitzending Gemist, zoek op dat item op eBay, of zoek direct op de hoogst gewaardeerde restaurants in de buurt met TripAdvisor.
3. Slimme context in het 3D Touch-menu
Tot nu toe vergelijk ik 3D Touch steeds met de rechter muisknop op de desktop, maar dat is vooral omdat het een helder vergelijk is. In werkelijkheid in 3D Touch echter veel slimmer. Apple staat het namelijk toe dat appontwikkelaars zelf contextueel kunnen omgaan met de inhoud van het snelmenu.
Een goed voorbeeld daarvan is Twitter-app Tweetbot. Die geeft je niet alleen toegang tot het snel schrijven van een tweet en de zoekfunctie, punt 1 en 2 dus, maar speelt ook in op de pushmeldingen die je krijgt van de app. Zo kan je direct vanuit het snelmenu reageren op de laatste mention die je krijgt op Twitter. Het scheelt de hele timeline én je laatste vermeldingen laden in de app. Slim.
Er zijn meer voorbeelden denkbaar van wanneer actualiteit vanuit het snelmenu echt iets kan toevoegen. Denk aan een festivalapp geeft informatie geeft over de artiest die nu optreedt. Een nieuwsapp geeft je direct toegang tot het nieuws dat de dag bepaalt. En wat te denken van een weerapp, waarmee je afhankelijk van het seizoen toegang hebt tot een UV-factor of wintersportweer? Als appmakers slim omgaan met het snelmenu, hebben we misschien wel meer reden om een app vaker te openen.
4. Geef ons de touwtjes in handen
Net als bij alle andere innovaties die Apple doorvoert in iOS, staat een aantal apps vooraan als het gaat om experimenteren met 3D Touch. Workflow en Launch Center Pro zijn twee apps die zich al een tijd richten op slimmigheden en shortcuts in iOS, en dat is nu niet anders. Ze openen de ogen voor wat er nog meer mogelijk is.
In Launch Center Pro stel je als gebruiker echt zelf in wat je in het 3D Touch menu wil. Een leuke mogelijkheid is bijvoorbeeld dat je direct je favoriete websites kan openen. Je stelt de websites in in de app, en kan ze daarna direct benaderen via het snelmenu. Die functie had Safari ook best mogen hebben.
Wat zou het gaaf zijn als we in elke app het snelmenu zelf kunnen inrichten. Stuur een nieuw bericht naar je favoriete WhatsApp-contact. Bekijk meteen de laatste Zondag met Lubach terug in Uitzending Gemist. Start meteen de laatste video van je favoriete YouTube-vlogger. Of denk ook aan Spotify. Ik wil daarin meteen toegang hebben tot mijn offline afspeellijsten en nieuwste releases, terwijl jij misschien liever de Discover Weekly opzet. Het 3D Touch-menu wordt aantrekkelijker zodra hij op de persoon is toegespitst.
5. Vertel ons over 3D Touch
Nog één dingetje. 3D Touch is een geweldige functie, maar hij is er alleen nog voor de nieuwste iPhones. De functie zit daardoor nog niet in het systeem van veel iPhone-gebruikers. Het is bovendien een ‘onzichtbare’ interface. Als je 3D Touch even niet gebruikt, zou je zo vergeten dat het er is. Daarom appmakers: vertel ons over je 3D Touch-implementatie. Niet alleen in de updatetekst van de App Store-omschrijving, maar ook in de app zelf. Het zou zonde zijn als we de prachtige mogelijkheden van 3D Touch over het hoofd zouden zien.
Dit is een gastbijdrage van Bart Breij. Bart was bijna 4 jaar lang de appreviewer van iCulture.nl, en geeft nu appadvies aan bedrijven en appontwikkelaars. Dit artikel is ook gepubliceerd vanuit het oogpunt van ontwikkelaars op appvacaturesite Working Class Heroes.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 13 reacties