Als je aan Apple in 1984 denkt, dan is de kans groot dat de beroemde 1984-reclame door je hoofd schiet. Toch gebeurde er in 1984 nog iets anders: Apple opende voor het eerst een kantoor in Nederland, namelijk in Zeist. In 1997 verhuisde het Nederlandse kantoor naar Bunnik om meer medewerkers te kunnen huisvesten, om uiteindelijk in 2010 terecht te komen in het Hirsch-gebouw in Amsterdam. Op dezelfde plek werd twee jaar later de eerste Nederlandse Apple Store geopend, onder luid gejuich van de Nederlanders. Een jaar later volgde Haarlem en weer een jaar later kwam er een Apple Store in Den Haag bij.
Dat er drie Apple Stores in Nederland zijn, voelt als een vanzelfsprekendheid, maar zo normaal is het niet. Het merendeel van de Europese landen heeft helemaal geen Apple Store en landen als België en Oostenrijk hebben er maar één. Nederland is ook de thuisbasis van de recyclingrobot Daisy. Daarvan zijn er maar twee ter wereld en eentje daarvan staat in Breda.
Nederland heeft bijgedragen aan diverse producten en diensten van Apple. Zo levert is Nederlandse bedrijf NXP verantwoordelijk voor de NFC-chip in de iPhone en andere producten. Tim Cook ging er in 2023 op bezoek. Het Achterhoekse familiebedrijf Arco uit Winterswijk maakte veel meubilair voor Apple Park, het hoofdkantoor in Cupertino. Het Brabantse ECCOleather was lange tijd verantwoordelijk voor het leren Apple Watch-bandje. Het Nederlandse tijdschrijftenplatform PRSS leidde uiteindelijk tot Apple News en de klassieke muziek-app Primephonic uit Amsterdam vormde de basis voor de Apple Classical-app.
Nederlandse apps van wereldklasse
Ook aan de App Store hebben Nederlanders een aardige bijdrage geleverd. Vergeleken met grotere landen zijn Nederlandse ontwikkelaars opvallend actief én inventief. Het heeft al tot meerdere Apple Design Awards en andere prijzen geleid, bijvoorbeeld voor Hidden Folks van Adriaan de Jongh, Ridiculous Fishing van Vlambeer en Halide Mark II van Sebastiaan de With. Wereldwijd bekende apps zoals Booking, Relive en WeTransfer worden in Nederland gemaakt.
Een bijzondere ontwikkelaar is AssistiveWare in Amsterdam: zij maken apps voor mensen die niet goed mondeling kunnen communiceren, bijvoorbeeld door ALS, hersenverlamming, autisme en dergelijke. Het mooie is dat de iPhone en iPad normale apparaten zijn die iedereen gebruikt, waardoor je je als gebruiker van een dergelijke app geen buitenbeentje voelt.
Terug in de tijd
Tot slot nog een persoonlijke herinnering. In 1984 waren wij nog niet van de partij, maar in het Apple-kantoor in Bunnik zijn we wel regelmatig geweest. Eind 2006 organiseerde Apple daar in samenwerking met Canon een fotoworkshop voor de media. Met de aanwezige attributen en de nieuwste iLife-software moesten we een grappige foto maken, die vervolgens op een kerstkaart werd afgedrukt. Of dat gelukt is? Oordeel zelf! Vlak daarna hebben we iPhoneclub.nl opgericht, met ons allereerste bericht over een iPhone die niet van Apple is.
Nog even een recap van de hoogtepunten
1984 – Eerste Apple-kantoor in Zeist met 6 medewerkers
1994 – Kantoor op nieuwe locatie in Zeist
1996 – Kantoor in Bunnik
2010 – Kantoor in Hirsch-gebouw in Amsterdam
2012 – Apple Store Amsterdam
2013 – Apple Store Haarlem
2014 – Apple Store Den Haag
2016 – Liam recyclingrobot in Breda
2018 – Daisy recyclingrobot in Breda
2023 – Start van Apple Music Classical
Speciaal voor het 40-jarige jubileum is er op Apple Music een playlist te vinden ter ere van 40 jaar creativiteit in de Nederlandse muziek. En in de App Store vind je een lijst met enkele van de beste apps van Nederlandse ontwikkelaars.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
- Overzicht: deze nieuwe Apple-producten verwachten we in 2025 (31-12)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 0 reacties