‘4GB werkgeheugen is genoeg voor smartphones’
Als iPhone-gebruikers kijken we wel eens met verbazing naar de aankondiging van Android-toestellen. Octacore toestellen met meer RAM dan een desktopcomputer duikelen over elkaar heen op beurzen zoals Mobile World Congress. Maar is dat allemaal wel nodig. Volgens een topman van Huawei is 4GB RAM genoeg – en hij baseert zich daarbij op ervaringen met iOS.

Android: van 4GB naar 6GB
RAM (Random Access Memory) is nodig voor het besturingssysteem, de apps die actief zijn en tijdelijke data voor het gebruik van software. Het is sneller dan de interne opslagruimte. In 2015 maakten veel Android-smartphones de sprong van 3GB naar 4GB en goedkopere toestellen gingen van 1GB naar 2 of 3GB. Bij high-end Android-smartphones is 6GB RAM intussen de norm geworden, maar in vergelijkende tests blijkt telkens dat iPhones die ‘opgespecte’ Android-toestellen makkelijk kunnen bijbenen als het om prestaties gaat.
Nu hoor je het ook eens van een ander: volgens Huawei-topman Lao Shi is 4GB RAM meer dan genoeg om een smartphone soepel te laten draaien. Maar daarvoor geldt wel een voorwaarde: het besturingssysteem moet zoveel mogelijk geoptimaliseerd zijn. De topman noemt daarbij iOS als voorbeeld van een besturingssysteem dat met weinig werkgeheugen toch goed presteert. Volgens Lao is er een wedloop gaande tussen toestelfabrikanten, die tegen elkaar proberen op te bieden met zoveel mogelijk RAM. 6GB is daarbij volgens Lao helemaal niet nodig. Het maakt toestellen onnodig duur en je kunt volgens Lao beter voor meer opslagruimte gaan. Een telefoon met 4GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte is volgens hem te verkiezen boven een telefoon met 6GB werkgeheugen en 64GB opslag.
Meer werkgeheugen dan in je laptop
Het opmerkelijke is dat computers vaak aan 4GB RAM genoeg hebben. Voor Windows 10 geeft Microsoft aan dat er minimaal 1GB RAM nodig is voor de 32-bit versie en 2GB RAM Voor de 64-bit versie. Waarom zou een smartphone dan veel meer werkgeheugen nodig heeft, vooral als er Android op draait. Android-apps gebruiken de Java-programmeertaal waarbij zogenaamde garbage collection nodig is na het gebruik van een app. Heb je een Android-smartphone met maar 1GB of 2GB RAM en gebruik je veel apps die ook op de achtergrond draaien, dan moet het besturingssysteem het geheugen constant leegmaken (flushen) en opnieuw vullen met data voor de app die je wilt gebruiken. Dit proces maakt je toestel steeds trager. Bij iOS werkt het geheugengebruik gelukkig op een andere manier, waardoor dit niet optreedt.
Bij Android zijn er weinig apps die de 4GB RAM nodig hebben (of die er uberhaupt gebruik van kunnen maken), maar het helpt dus wel als je meerdere apps naast elkaar en op de achtergrond wilt gebruiken. Hoe meer RAM, hoe meer apps er op de achtergrond kunnen blijven draaien, zodat je snel kunt wisselen tussen al je apps.
Huawei kiest zelf voor 4GB RAM
Overigens heeft Huawei zelf ook een belang bij deze uitspraken. Ze hebben namelijk de octacore Kirin 960-processor aangekondigd met 4GB RAM, die volgens Lao beter presteert dan smartphones met 6GB RAM. Apple zit ondertussen bij de iPhone 7 Plus op 3GB RAM, terwijl de gewone iPhone 7 voorzien is van 2GB RAM. Bij de iPad Pro’s is het grootste model voorzien van 4GB RAM en het normale formaat heeft 2GB RAM.
Toestellen met 8GB RAM komen eraan
De Vivo Xplay S Elite was de eerste smartphone met 6GB RAM. Daarna volgden de OnePlus 3, Xiaomi Mi Note 2, Asus ZenFone 3 Deluxe en LeEco Mac 2. Overigens heeft Huawei zelf ook toestellen met 6GB RAM uitgebracht, namelijk de Huawei Mate 9, de pas aangekondigde Huawei P10 en via dochterbedrijf Honor de V9. De eerste toestellen met 8GB RAM staan al in de startblokken. Zo is ASUS van plan om de Zenfone AR met 8GB RAM uit te brengen.Samsung en OnePlus zullen waarschijnlijk snel volgen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Europese verpakking van iPhones en iPads straks iets extra's krijgt (24-04)
- Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep (23-04)
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
Ik herinner nog die beruchte quote van Gates haha: “640K ought to be enough for anybody.” Ongetwijfeld dat met huidige ontwikkelingen een dergelijke uitspraak als in dit artikel genoemd in die categorie valt.
de hoeveelheid werkgeheugen is nooit genoeg, er zijn altijd “gebruikers” die piepen dat ze geen 20 tabbladen in Safari kunnen openhouden, zonder dat deze moet herladen,
en als dat wel kan, dan piepen ze waarom het er niet 30 zijn.
het gaat alleen om getalletjes op papier wat de smartphone “beter”maakt dan de andere, en men kan er tot in den treuren over posten.
kijk maar naar een gemiddelde posting om MacRumors 🙂
Men vergeet gewoon dat het os samen met de hardware een smartphone goed maakt.
4Gb is nu misschien genoeg, maar de behoefte aan werkgeheugen zal blijven groeien. Beeldherkenning, spraakherkenning, on the fly vertalen en slimmere persoonlijke assistenten zullen steeds meer offline (want dan werkt het sneller) gebruikt worden. Denk aan Apps als Prisma en Google Translate.
Ik hoop ook dat ze binnenkort 4k schermen gaan inbouwen in de android telefoons. Ik vind de batterij nog te lang meegaan bij 2560×1440 resolutie telefoons en ik kan nog steeds de pixels tellen met een microscoop.
Toen ik aan het oriënteren was voor mijn iMac, kwam ik een mooie test tegen op YT over het RAM geheugen. Hoe meer er in een Windows pc ging hoe sneller, en bij de iMac ging het juist andersom. Iedereen denkt altijd maar hoe meer hoe beter, maar dat is niet altijd waar.
Helemaal mee eens, in mijn 27″ iMac met quad core i5 kan ik 32GB ram plaatsen (4x8GB DDR3-1333MHz), maar heb nu aan 16GB (4x4GB) meer dan voldoende.
@Borgqueenx: Hahaha, heerlijk.
Je opmerking: “Bij iOS werkt het geheugengebruik gelukkig op een andere manier, waardoor dit niet optreedt.” is dit niet geheel correct, met name de + versies komen toch wel in de knel af en toe, vanwege het aantal pixels …
Optimalisaties bij IOS zijn als volgt: Sluit ieder programma af zo gauw het niet meer gebruikt wordt. Achtergrond taken worden niet getolereerd, zo is het voor een IOS telefoon niet mogelijk om bijv. een eigen server te draaien terwijl dit op Android probleemloos kan. Dus de vergelijking die jullie graag doen gaat mank, beiden OS’en hebben hun voordelen. Maar Android heeft heeft wel een aantal mogelijkheden die IOS niet heeft en die geheugen kunnen vreten. Voor power-users kan meer geheugen dus wel degelijk zin hebben.
Op een Android telefoon kan ik een FTP client openen, groot bestand aanzetten voor downloaden en dan even spelletje Clash Royale spelen terwijl het bestand op de achtergrond wordt binnengehaald. Zo gauw IOS dat kan mag je vergelijkingen doen met benodigd werkgeheugen ,want dan kom je op een iPhone ook niet meer toe met 1Gb RAM
Dit soort kreten zijn maar een paar jaar geldig – kijk maar naar “512KB is enough for everyone” van Bill gates,.
Ik heb nu 16 GB in mn PC zitten.
😁 Had precies dezelfde associatie.
Is eigenlijk ook precies wat @Onno zegt, deze meneer van Huawei kijkt duidelijk terug noch vooruit maar uitsluitend naar het hier en nu…
@Marco: Een FTP client draaien om een groot bestand binnen te halen.
Daar ga je al, ik zou persoonlijk niet weten wat ik met een groot bestand op mijn telefoon zou moeten doen. Daar hebben we laptops/imacs voor of een server.
Daarnaast je telefoon dienst laten doen als een server, dan heb je denk ik IT zaken niet helemaal begrepen.
Maar ja, je hebt gelijk het kan idd op een android telefoon. Maar in godsnaam, daar is een telefoon niet voor bedoeld, begrijp je?
Als apple idd zou willen dat we met z’n alleen telefoons gaan inrichten om FTP clients te gaan gebruiken, of om de telefoons te gaan gebruiken als server, dan hadden ze daar ongetwijfeld iets voor ontworpen (software – hardware). Zo simple is dat!
@Borgqueenx: 👍🏾
Nee joh beeldherkennig en spraakherkenning zijn allemaal online.
Anders kan de NSA niet mee kijken.
Weet niet of je serieus bent of niet maar als je een 4k android smartphone zoekt kijk dan even bij de Sony Xperia Premium Z5 of XZ.
Fijn dat je snapt dat ik een voorbeeld maak over de (on)mogelijkheden van beide OS’en en dat dat dus niet perse bedoeld is voor de mainstream user. Een Android telefoon kan meer en nodigt dus uit tot meer en daarom is een 1op1 vergelijking tussen beide voor benodigd intern geheugen niet correct. Er zijn echt mensen op deze wereld die meer doen op hun telefoon dan alleen maar WhatsApp berichten beantwoorden.