Hoe hou je grip op je roamingkosten in het buitenland? We publiceerden al een overzicht met roamingtarieven van de Nederlandse en Belgische providers. Wie voor vertrek nog snel wil checken hoe je kosten kunt besparen, hebben we deze 5 tips.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 25 juli 2014 maar is nu opnieuw gepubliceerd vanwege de uitzending van Editie NL op 30 juli 2014. Over het kiezen van een alternatieve roamingpartij lees je hier meer.
1. Sluit een speciale buitenlandbundel bij je provider af
De prijs van mobiel internet in Europa is verlaagd naar 20 cent per MB. Dat is een flinke prijsdaling ten opzichte van eerdere tarieven, maar als je per MB afrekent ben je nog steeds veel geld kwijt. Kijk daarom of jouw mobiele provider een speciale buitenlandbundel heeft. Vooral binnen Europa kun je redelijk gunstige bundels aanschaffen, waarbij je een bepaald aantal MB’s per dag of per week krijgt. Alle prijzen van roamingbundels vind je in ons aparte artikel over roamingkosten. Over het algemeen geldt: budgetaanbieders in Nederland hebben vaak de duurste roamingbundels of bieden helemaal geen roamingbundels aan.
2. Koop een lokale simkaart
Wil je het liefst de hele tijd online zijn, dan kan het de moeite lonen om een lokaal simkaartje te kopen. Het nadeel daarvan is dat je die simkaart in je mobiele telefoon moet steken, waardoor je niet meer telefonisch bereikbaar bent. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor: gebruik bijvoorbeeld je iPad als mobiele hotspot. Je hebt dan wel een iPad nodig met mobiele datafuncties (3G/4G), zodat je er een simkaartje in kunt stoppen. Check wel of de provider waar je je buitenlandse simkaartje koopt ook mobiele hotspotfuncties ondersteunt.
Het lastige van lokale simkaartjes is dat je de taal goed machtig moet zijn. Het kopen van een simkaartje is vaak niet zo’n probleem, maar als je via een voice response-systeem de gewenste bundel moet instellen, is het lastig om in een vreemde taal de juiste keuzes in te stellen. Op Prepaid Wiki lees je informatie over prepaid-simkaarten in diverse landen wereldwijd.
3. Maak gebruik van lokale Wi-Fi
Je hoeft natuurlijk niet continu online te zijn, als je op vakantie bent. Beperk het beantwoorden van e-mail tot de momenten dat je even rustig in een café of op je hotelkamer zit. Zo hou je meer tijd over voor het genieten van de vakantie en ben je ook nog eens goedkoper uit. Als je gebruik maakt van een openbare hotspot, zorg dan wel dat je het veilig doet. Voorkom dat anderen op een terrasje jouw privédata kunnen aftappen als je aan het internetbankieren bent. Met een goede VPN-app voorklein je de kans op datadiefstal.
4. Neem een draagbaar hotspotje mee
Je kunt voor ca. 100 tot 150 euro een draagbaar hotspotje kopen, zoals deze van Alcatel. Hier stop je een lokale simkaart in, zodat je je data verbinding kunt delen met meerdere reisgenoten. Het hotspotje zorgt voor een lokaal wifi-netwerk, die je beveiligt met een zelfgekozen wachtwoord. Je kunt met 10 smartphones en tablets tegelijk gebruik maken van het draadloze netwerk. Ideaal dus als je met meerdere mensen op vakantie gaat of de gewoonte hebt om meerdere smartphones, tablets en laptops mee te nemen. Ga je vaak op vakantie, dan heb je de investering er al na een paar vakanties uit. Je kunt dergelijke hotspotjes ook huren bij Nederlandse aanbieders zoals Keepgo.com en Wereldwijd Wi-Fi.
5. Zet automatische uploads en backups uit
Voordat je vertrekt maak je alvast een volledige backup op iCloud, zodat je bij toestelproblemen op je vakantieadres meteen een recente backup terug kan zetten. Check daarna of alle automatische up- en downloads zijn uitgeschakeld. Zorg dat het automatisch bijwerken van apps alleen werkt als je met Wi-Fi verbonden bent. En als je foto-apps gebruikt die automatisch uploaden naar bijvoorbeeld Dropbox, Flickr, of Fotostream, zorg dan dat die uploads alleen plaatsvinden als je met Wi-Fi bent verbonden. Zorg dat er geen apps op de achtergrond draaien die ongemerkt data verbruiken. Wil je onderweg Spotify en YouTube gebruiken, dan kan dat ook offline: lees daarvoor onze tips Spotify-muziek offline opslaan voor minder dataverbruik en YouTube-video’s offline op je iPhone en iPad bekijken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 27 reacties