9292-app verkoopt nu tickets voor openbaar vervoer, werkt met Wallet-app

De 9292-app verkoopt nu ook digitale tickets voor het openbaar vervoer. Hiermee kunnen reizigers na het plannen van een reis meteen een geldig ticket kopen.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 december: de app heeft ook een druktemeter gekregen.

Tickets kopen met 9292

Hoewel we in de huidige coronacrisis vooral thuis blijven en reizen met het openbaar vervoer alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen, kan de nieuwe functie goed van pas komen zodra het openbaar vervoer weer meer opengesteld wordt. Afgelopen zomer startte de 9292-app al een pilot in de beta voor Android, maar nu is het kopen van tickets in de 9292-app ook beschikbaar voor iPhone. Het gaat om e-tickets voor het hele traject met trein, bus, tram, metro en veerpont. Je hoeft dan niet meer langs een kaartautomaat, waar je op je beurt moet wachten en knopjes moet aanraken die door anderen zijn gebruikt. Wel worden er servicekosten in rekening gebracht. Het kan ideaal zijn als je tijdens het rennen naar je bus of trein nog snel een ticket nodig hebt, ongeacht welk vervoermiddel je nodig hebt. Treinkaartjes die je via de app koopt, kun je ook aan de Wallet-app toevoegen.


9292 verkoopt voorlopig alleen 2e klas treintickets enkele reis voltarief. Voor bus, tram, metro en veer gelden de tarieven van de tickets die de vervoerders beschikbaar stellen. Voor het beschikbaar stellen van de tickets werkt 9292 samen met e-ticketingbedrijf Tranzer. Momenteel zijn deze kaartjes via de 9292-app te koop:

  • Alle nationale treinen van alle treinvervoerders (2e klas Enkele reis voltarief, in het weekend 2e klas daltarief voor NS treintickets)
  • Alle Bravo bussen van Hermes
  • Alle Breng bussen
  • Alle Connexxion bussen (uitgezonderd OV Regio IJsselmond)
  • Alle EBS bussen
  • Alle HTM bussen en trams
  • Alle Keolis bussen
  • Alle RET bussen, metro en trams (inclusief BOB-bus)
  • Alle U-OV bussen en trams
  • Alle veerdiensten van Waterbus

Met de OV-app Tranzer was het al langer mogelijk om kaartjes te kopen voor het openbaar vervoer. Tranzer rekent hiervoor €0,50 bij betaling via iDEAL en €0,75 voor creditcard. Hierdoor ben je wel altijd wat duurder uit dan als je bijvoorbeeld een kaartje koopt in de NS-app. Er liep nog een andere pilot genaamd Invisible Tickets, maar daar hebben we nooit meer iets van gehoord.

9292 tickets kopen

9292: op iPhone ook met Wallet-ondersteuning

Met versie 2.3.4 van de 9292-app kun je vanuit het plannen van je reis een e-ticket kopen bij de vervoerders zoals hierboven genoemd is. Zodra je een kaartje vanuit de 9292-app wil scannen bij een poortje, wordt het automatisch tonen van een Apple Pay-kaart gedeactiveerd. Hierdoor voorkomt de 9292-app dat je vervoerskaartje geblokkeerd wordt door je Apple Pay-betaalkaart. Normaal gesproken activeert de iPhone standaard het Apple Pay-betaalscherm zodra je in de buurt komt van een NFC-punt, maar nu wordt dat dus geblokkeerd.

Heb je een treinticket gekocht, dan kun je deze ook in de Wallet-app zetten. Dat kan ook via de NS-app en omdat het om dezelfde vervoerder gaat werkt dat dus ook in de 9292-app. Andere kaartjes van bijvoorbeeld bus, tram, metro en veerdiensten werken nog niet.

We hebben 9292 ook gevraagd of er plannen zijn voor het ondersteunen van de Express-ov-functie van Apple Pay in het openbaar vervoer. Marco Langendam van 9292 zegt dat dat ze daar nog niet mee bezig zijn, maar dat ze er in de toekomst wel naar willen kijken. Apple biedt de functie in een zeer beperkt aantal steden in verschillende landen aan (vooral de VS, China en Japan).

Eerder dit jaar bracht 9292 een compleet vernieuwde app uit, met een ander design en meer reisopties. Lees onze bespreking van 9292 om er meer over te weten. Een vernieuwing was wel nodig ook, want in de voorgaande vijf jaren werd er niet veel aan de app gedaan.

Bekijk ook
9292-app volledig vernieuwd: nieuw design en veel meer reisopties

9292-app volledig vernieuwd: nieuw design en veel meer reisopties

Het was een flinke tijd stil rondom de 9292-app, maar nu staat er een compleet nieuwe versie klaar. Versie 2.0 van de app is in een geheel nieuw jasje gestoken, maar heeft ook allerlei nieuwe functies. Zo kun je reizen en locaties toevoegen aan het startscherm.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 17 december: Druktemeter toegevoegd.
  • 2020 - 02 december: Artikel bijgewerkt na start van de functie op iPhone.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.