‘iPhone XS al bijna net zo krachtig als een desktop’

Dankzij A12 Bionic
Apple's A12 Bionic-processor in de iPhone XS (Max) is ook dit jaar weer sneller geworden. Volgens de technische experts van Anandtech komt het al aardig in de buurt van de beste desktop-processors.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Elk jaar verbetert Apple de performance in de nieuwste toestellen en ook dit jaar is er weer sprake van een behoorlijke performanceverbetering. Zo heeft de Neural Engine tegenwoordig 8 kernen en kan het 5 biljoen operaties per seconde uitvoeren. Dat zijn duizelingwekkende getallen, waardoor je je gaat afvragen of je iPhone langzamerhand niet sneller is geworden dan de computer die op je bureau staat. Voor sommige mensen zal dat inderdaad al het geval zijn. Als je alleen naar de CPU kijkt, blijkt de A12 de prestaties van een Skylake-gebaseerde processor te verslaan.


Apple heeft een eigen chipteam, dat elk jaar weer knappe prestaties neerzet. Om dat te testen gingen de mensen van Anandtech aan de slag met de A11, de A12, de Samsung Exynos 9810 en 8895 en de Qualcomm Snapdragon 845 en 835 chips. Ze gebruikten voor alle tests de SPEC2006 benchmark, die een stap verder gaat dan de gangbare Geekbench 4-test. SPEC2006 gebruikt grotere en meer complexere datasets en biedt meer detail in de uitslagen. Er wordt gekeken naar het energieverbruik bij een bepaalde belasting en de performance. Hoe meer performance en hoe zuiniger, hoe beter. Het was de eerste keer in meer dan twee jaar dat Anandtech de test uitvoerde op een iOS-apparaat.

Apple A12 Neural Engine

Vergeleken met de A11 scoorde de A12 op alle punten hoger. De nieuwe cache-hiërarchie en het geheugen-subsysteem waar Apple een paar jaar geleden voor heeft gekozen, blijken nu een voorsprong op te leveren. De A12 was tijdens de test 12 procent zuiniger dan de A11. Per onderdeel zijn de verbeteringen verschillend: zo liet de SPECint2006 test een toename van 24 procent zien, de SPECfp2006 test scoorde 28 procent hoger en de 433.milc test leverde een 75 procent betere score op. Als je per onderdeel wilt weten wat er werd getest en wat de exacte uitslag was, dan kun je het beste even in de testresultaten duiken.

Anandtech metingen spec2006

Vergeleken met desktop-processoren vonden de testers dat de A12 inmiddels een Skylake-gebaseerde CPU verslaat. “We praten nu over heel kleine marges totdat Apple’s mobiele chips de snelste desktop-CPU’s verslaan inzake performance”, schrijven de testers. Apple’s marketingpraatje dat de performance met 15% is toegenomen blijkt nog aan de voorzichtige kant te zijn. Anandtech schat dat het eerder rond de 40 procent ligt.

De werkelijke tests en resultaten zijn veel complexer dan we in dit artikel kunnen weergeven, dus kijk vooral ook even bij de bron als je het fijne ervan wilt weten. Voor wie niet zo diep erin wil duiken is het goed om te weten dat Apple weer grote sprongen heeft gemaakt. Zoals we in onze iPhone XS review schreven merk je daar nu misschien niet zoveel van (de A11 Bionic in de iPhone 8 was immers ook al supersnel), maar over een paar jaar zul je merken dat je XS alles nog prima kan bijbenen.

Bekijk ook

iPhone XS review liggend

iPhone XS review

De iPhone XS verbetert de toch al uitstekende iPhone X op meerdere punten. In deze iPhone XS review lees je onze ervaringen met de 5,8-inch grote iPhone XS. Lees ook onze iPhone XS Max review, waarin we extra veel aandacht besteden aan de camera.

Actuele iPhone XS deals

iPhone XS en iPhone XS Max

De iPhone XS ("iPhone 10s") en iPhone XS Max zijn Apple's topmodellen voor de iPhone 2018 line-up. In dit overzicht lees je alles over de specificaties van de iPhone XS en de grotere iPhone XS Max voor mensen die veel schermruimte nodig hebben. De iPhone XS-modellen zijn niet meer verkrijgbaar, dus als je een nieuwe iPhone nodig hebt kun je het beste in ons overzicht iPhone kopen kijken.

iPhone XS zilver

Reacties: 14 reacties

  1. Hoorden we een jaar geleden niet ook al soortgelijke geluiden omtrent de A11 Bionic chip?

  2. Dan ben ik benieuwd hoe vmware workstation op een A12 draait met een paar virtuele machines met nog ergens een leuke sql database erbij. Klopt dat loopt voor geen meter. Waarom dan die onzinnige vergelijk met desktop processoren. Een Hayabusa is sneller dan menig Porsche, hang nu maar eens een aanhanger aan die Hayabusa(supersnelle motor).

  3. Die 3,8 GHz Xeon server chip van de Skylake generatie die in het artikel vergeleken wordt met de A12 kost € 9000.

  4. Waar blijven de Macbooks met Apple chips? Dan kunnen alle apps uit de iPhone/iPad app store ook gewoon op de Macbook draaien. Ze moeten dan alleen aan het scherm aangepast worden. Apple moet dit nu toch gaan pushen. De software makers gaan dan vanzelf hun software compatible maken voor ARM chips. Dit moet toch de toekomst zijn.

    • @Erwin: Dat is geen kleine stap. Wat dacht je van backwards compatibility? Heel veel zal moeten worden aangepast en geen kwestie van slechts gecompileerd. X86 software zal met een grote performance aanslag moeten worden geemuleerd. Op papier lijkt het leuk, in de praktijk ligt het veel ingewikkelder.

    • @Erwin: en dan iOS gaan draaien op een Macbook? Het relatief open macOS vervangen door het potdichte iOS? Dat is dé angst en nachtmerrie van vele Macbook gebruikers.

      Maar goed, die iPhone en iPad apps kon je al draaien met iOS Simulator (van Apple zelf). Maar met Mojave is de UIKit van de iPhone en iPad ook naar macOS gekomen om zo iPhone en iPad apps te kunnen gebruiken / migreren naar macOS, zonder dat je daarvoor een A11 of A12 processor nodig hebt. Het framework dat dit verzorgt is Marzipan. Er zijn al enkele apps geporteerd door Apple zelf en vanaf volgend jaar kunnen alle ontwikkelaars met Marzipan aan de bak.

      UIKit / Marzipan draait naast AppKit, waarop de macOS applicaties draaien.

  5. Prachtig dat Apple zulke chips maakt. Wat interessant zou zijn is je iPhone een een Dock kunnen zetten wat je aansluit aan een beeldscherm en op dat moment een volwaardig OSX te kunnen gebruiken. Andere fabrikanten hebben het ook geprobeerd. Canonical en Microsoft met Ubuntu en een Windows variant, respectievelijk. Als Apple dat goed weet te doen dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar goed. Een man kan dromen.

  6. Origineel geplaatst door Carelpeer
    Prachtig dat Apple zulke chips maakt. Wat interessant zou zijn is je iPhone een een Dock kunnen zetten wat je aansluit aan een beeldscherm en op dat moment een volwaardig OSX te kunnen gebruiken. Andere fabrikanten hebben het ook geprobeerd. Canonical en Microsoft met Ubuntu en een Windows variant, respectievelijk. Als Apple dat goed weet te doen dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar goed. Een man kan dromen.

    Zeker heel interessant. Altijd je pc bij je. Pages etc staan er al op. Ik droom mee.

  7. De vraag is: is ’t nodig dat een smartphone zoveel processor kracht nodig heeft?
    (Misschien wel gezien de apps complexer worden?)

  8. Origineel geplaatst door Erwin
    Waar blijven de Macbooks met Apple chips? Dan kunnen alle apps uit de iPhone/iPad app store ook gewoon op de Macbook draaien. Ze moeten dan alleen aan het scherm aangepast worden. Apple moet dit nu toch gaan pushen. De software makers gaan dan vanzelf hun software compatible maken voor ARM chips. Dit moet toch de toekomst zijn.

    Ik heb hetzelfde afgevraagd en ben in de comments van Tweakers.net wel wat dichter bij het antwoord gekomen. Microsoft werkt volgens de geruchten aan een x86 emulator voor windows om alle intel apps te kunnen draaien op ARM. Intel is daar niet blij mee en drijgt met rechtzaken.
    In het verleden had je rosetta stone toen Apple overstapte op Intel. Dat was key om alles over te krijgen. Zonder nieuwe rosetta stone kun je praktisch gezien niet over, want alle desktop apps werken dan niet meer.
    Het heeft jaren geduurt om van 32 bit naar 64 bit te gaan en we zijn er nu nog steeds niet!
    Als het gaat om ruwe processorkracht is ARM uiteraard prima. Maar tegenwoordig draait het qua prestaties vooral ook om allerlei aanvullende instructiesets die processoren bieden. Bijvoorbeeld encryptie en multimedia accelleratie.
    Zelfs in de keynote van Apple benadrukte ze hun neural engine (extra processors naast de centrale processor). Nou, dat is in de X86 wereld dus ook zo, er komt veel meer bij kijken.
    Maar als er een bedrijf is die deze gewaagde sprong kan maken en het succesvol kan doen is Apple het wel. Dus ik hoop het ook dat ze hun eigen desktop chips gaan maken!

  9. Ik kan hier eerlijk gezegd niet zoveel van geloven. Waar zijn Intel en AMD in godsnaam mee bezig als Apple er in een paar jaar tijd in slaagt om een mobiele chip net zo krachtig te maken als hun desktopchips? Of wordt in die vergelijking naar de minst krachtige desktopchip gekeken?

  10. @ManOmanO:

    Ligt wellicht aan wat je allemaal met je telefoon doet, ik doe niet meer dan whatsapp sturen en soms wat opzoeken op internet(soms eens online betaalverzoekje of betaling).

    Dus eigenlijk niet meer dan 3/4 jaar geleden.

  11. Liever investeren in een batterij die met één oplading een week kan meegaan dan in een chip die paar biljard acties kan uitvoeren.