Elk jaar verbetert Apple de performance in de nieuwste toestellen en ook dit jaar is er weer sprake van een behoorlijke performanceverbetering. Zo heeft de Neural Engine tegenwoordig 8 kernen en kan het 5 biljoen operaties per seconde uitvoeren. Dat zijn duizelingwekkende getallen, waardoor je je gaat afvragen of je iPhone langzamerhand niet sneller is geworden dan de computer die op je bureau staat. Voor sommige mensen zal dat inderdaad al het geval zijn. Als je alleen naar de CPU kijkt, blijkt de A12 de prestaties van een Skylake-gebaseerde processor te verslaan.
Apple heeft een eigen chipteam, dat elk jaar weer knappe prestaties neerzet. Om dat te testen gingen de mensen van Anandtech aan de slag met de A11, de A12, de Samsung Exynos 9810 en 8895 en de Qualcomm Snapdragon 845 en 835 chips. Ze gebruikten voor alle tests de SPEC2006 benchmark, die een stap verder gaat dan de gangbare Geekbench 4-test. SPEC2006 gebruikt grotere en meer complexere datasets en biedt meer detail in de uitslagen. Er wordt gekeken naar het energieverbruik bij een bepaalde belasting en de performance. Hoe meer performance en hoe zuiniger, hoe beter. Het was de eerste keer in meer dan twee jaar dat Anandtech de test uitvoerde op een iOS-apparaat.
Vergeleken met de A11 scoorde de A12 op alle punten hoger. De nieuwe cache-hiërarchie en het geheugen-subsysteem waar Apple een paar jaar geleden voor heeft gekozen, blijken nu een voorsprong op te leveren. De A12 was tijdens de test 12 procent zuiniger dan de A11. Per onderdeel zijn de verbeteringen verschillend: zo liet de SPECint2006 test een toename van 24 procent zien, de SPECfp2006 test scoorde 28 procent hoger en de 433.milc test leverde een 75 procent betere score op. Als je per onderdeel wilt weten wat er werd getest en wat de exacte uitslag was, dan kun je het beste even in de testresultaten duiken.
Vergeleken met desktop-processoren vonden de testers dat de A12 inmiddels een Skylake-gebaseerde CPU verslaat. “We praten nu over heel kleine marges totdat Apple’s mobiele chips de snelste desktop-CPU’s verslaan inzake performance”, schrijven de testers. Apple’s marketingpraatje dat de performance met 15% is toegenomen blijkt nog aan de voorzichtige kant te zijn. Anandtech schat dat het eerder rond de 40 procent ligt.
De werkelijke tests en resultaten zijn veel complexer dan we in dit artikel kunnen weergeven, dus kijk vooral ook even bij de bron als je het fijne ervan wilt weten. Voor wie niet zo diep erin wil duiken is het goed om te weten dat Apple weer grote sprongen heeft gemaakt. Zoals we in onze iPhone XS review schreven merk je daar nu misschien niet zoveel van (de A11 Bionic in de iPhone 8 was immers ook al supersnel), maar over een paar jaar zul je merken dat je XS alles nog prima kan bijbenen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- De nieuwste geruchten over het iPhone 17-design: 'Meer afgeronde randen, allemaal van aluminium' (06-01)
- Waarom de Vision Pro op korte termijn niet meer naar Nederland komt (02-01)
- 'Volgende iPhone SE krijgt nieuwe naam: iPhone 16E' (02-01)
- Deze nieuwe fotofunctie in iOS 18 stuurt je data ongevraagd naar Apple (30-12)
- Een iPhone 14 kopen in Nederland? Dat kan nog steeds bij deze winkels (30-12)
iPhone XS en iPhone XS Max
De iPhone XS ("iPhone 10s") en iPhone XS Max zijn Apple's topmodellen voor de iPhone 2018 line-up. In dit overzicht lees je alles over de specificaties van de iPhone XS en de grotere iPhone XS Max voor mensen die veel schermruimte nodig hebben. De iPhone XS-modellen zijn niet meer verkrijgbaar, dus als je een nieuwe iPhone nodig hebt kun je het beste in ons overzicht iPhone kopen kijken.
Reacties: 14 reacties