België lijkt wat appontwikkelaars betreft steeds wat achter te lopen op Nederland. Er zijn minder appontwikkelaars en er werden ook relatief weinig nieuwe opvallende Belgische apps genomineerd bij de iCulture Awards. Toch zijn er genoeg ontwikkelaars en bedrijven die zich op de groeiende appindustrie richten. In een jaar tijd is het aantal appontwikkelaars verdubbeld, meldt Agoria, de Belgische federatie voor de technologische industrie. Er zijn nu zo’n 150 appbedrijven en 1.000 ontwikkelaars aangesloten bij Agoria. Wel is er een verschuiving in doelgroepen zichtbaar.
Voorheen richtten de app zich vooral op de consument, maar de laatste tijd zijn er meer toepassingen voor B2B en apps voor zakelijk gebruik. De appindustrie levert in Europa behoorlijk wat nieuwe banen op, zo werd eerder deze week al bekend. In Europa zijn er zo’n 1,8 miljoen banen dankzij de appeconomie en in 2018 kan dat gestegen zijn naar 4,8 miljoen. De duizend appontwikkelaars die zich in België hebben aangesloten bij Agoria vormen dus eigenlijk maar een vrij kleine groep. Bovendien gaat het niet alleen om ontwikkelaars, maar levert de appeconomie ook banen op het gebied van sales en marketing op.
De groei van het aantal appontwikkelaars hangt vooral samen met het groeiende aantal smartphones. Dit jaar zullen de Belgen de grens van 50% smartphonebezitters bereiken. De overige 50% heeft nog een gewone mobiele telefoon. Tanguy De Lestré van Agoria constateert ook in België een mobile first-strategie: eerst producten ontwikkelen voor smartphones en tablets, pas daarna voor andere schermen. Wie de stand van zaken van de Belgische mobiele industrie wil bekijken, kan volgende week op Mobile World Congress in Barcelona terecht. Daar is een speciaal paviljoen voor België ingericht, speciaal gericht op apps. De Agoria App Alliance heeft 35 leden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties