Acer CloudProfessor laat kinderen knutselen met Internet of Things

Acer CloudProfessor is een Internet of Things-kit voor kinderen, die je kunt programmeren met een iOS-app.

Als Apple-gebruiker denk je misschien niet zo snel aan de spullen die Acer uitbrengt, maar het technologiebedrijf heeft nu toch iets dat interessant is voor iPhone-bezitters. Met de Acer CloudProfessor kunnen kinderen namelijk knutselen met het Internet of Things, waarbij ze hun projecten kunnen aansturen vanuit een iOS-app. Acer kondigt vandaag de starterkit voor kinderen aan, die ze deze week ook demonstreren op de NOT-onderwijsbeurs in Utrecht.


Acer Cloudprofessor

Acer CloudProfessor met iOS-app

De CloudProfessor-kit is bedoeld voor kinderen die willen leren programmeren. Er zitten een aantal hardware-componenten en diensten in, die kinderen met elkaar kunnen verbinden aan de hand van tutorials die de fabrikant meelevert. Ze kunnen kiezen uit programmeren met Blockly, LiveCode of JavaScript. De bijbehorende iOS-app komt goed van pas, want veel huishoudens beschikken al over een iPad. Het werkt trouwens ook op Android en Chrome OS.

Acer Cloudprofessor onderdelen

Acer CloudProfessor leert kinderen programmeren

Het initiatief sluit aan op Hour of Code, de wereldwijde beweging die scholieren aanmoedigt om te leren programmeren. Je krijgt een set programmeerbare componenten in een zwarte behuizing. Het complete pakket bestaat uit hardware, software en cloudopslag. De kit bevat een Arduino Leonardo ontwikkelbord, een LED101 ontwikkelbord, een Seeed Arduino Shield, twee LEDs, twee sensoren (licht en temperatuur) en een kleine motor om beweging bij robotprojecten mogelijk te maken. De kit biedt toegang tot Acers Build Your Own Cloud (BYOC), waarin Acer samenwerkt met partners die de chipset, sensoren en het besturingssysteem hebben gemaakt.

Acer Cloudprofessor componenten

Omdat sommige dingen al zijn voorgeprogrammeerd kun je je apparatuur direct aansluiten en ermee aan de slag gaan. Veiligheid, API-toegang en andere technische problemen zijn al geregeld. Ook zijn er in de apps al eenvoudige scenario’s aanwezig die kinderen alleen nog maar hoeven aan te vullen. Hopelijk raken ze daardoor geïnspireerd om ook hun eigen projecten te bedenken. Een laptop of computerscherm is niet nodig, zodat je ook onderweg aan je werkstuk kunt knutselen.

De CloudProfessor zit in een zwarte behuizing van 108 mm x 44 mm x 13 mm en weegt minder dan 100 gram. Hij maakt verbinding via 802.11 a/b/g/n Wi-Fi en Bluetooth 4.0 + HS. Intern is 16GB flashgeheugen aanwezig, dat je kunt uitbreiden met een microSD-kaartje. Het wordt aangedreven door een Intel Atom x5 Z8300 CherryTrail-chipset. Een prijs is nog niet bekendgemaakt, maar wel weten we dat het in de eerste helft van 2017 in de Europese winkels ligt.

ASUS Tinker Board

ASUS Tinker Board

Acer is trouwens niet de enige die zich enthousiast op IoT-stort, want ook concurrent ASUS heeft met de Tinker Board (ca. €50, zie foto) een knutselbordje voor IoT uitgebracht. Dit is een concurrent voor de Raspberry Pi en kan 4K-video afspelen. Bij de Tinker Board zit voorzover wij weten geen iOS-app.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.