De iPhone is een duur apparaat. Als je niet jezelf moet overtuigen dat de aankoop echt de moeite waard is, dan is het wel je partner, ouders of baas die niet inzien waarom je nu alwéér een nieuw apparaat nodig hebt. Wat te doen? Acht tips om de prijs te compenseren, lager te doen lijken of daadwerkelijk omlaag te brengen.
Apple’s tweede man Tim Cook regelt de dagelijkse gang van zaken en leidde het bedrijf in 2005 toen Steve Jobs ‘even weg’ was wegens kanker. Cook legde eerder dit jaar uit waarom de iPhone zo duur moet zijn.
Today the cell phone industry, a lot of people pay $0 for the cell phone. Guess why? That’s what it’s worth! If we offer something that has tremendous value that is sort of this thing that people didn’t have in their consciousness, it was not imaginable… I think there are a bunch of people that will pay $499 or $599 and our target is clearly to hit 10 million and I would guess some of those people are paying $0 because it’s worth $0 and willing to pay a bit more because it’s worth more.
OK, maar het blijft nog steeds een hoop geld. Daar is iets aan te doen!
Tip 1: Tegen de tijd dat de iPhone bij ons in de winkel ligt, zijn de subsidies op telefoons misschien al afgeschaft. En als je de iPhone deze zomer in de VS gaat halen, weet je zeker dat je geen subsidie krijgt. Je moet dus een bedrag van $500 tot $600 zien goed te praten. Een van de manieren om de prijs minder te laten lijken, is om het bedrag uit te smeren over de tijd: zou je een tweejarig contract afsluiten, dan kost het model met 4GB opslag nog maar $0,69 per dag en het 8GB-model kost dan $0,83 per dag. Als roker is zo’n bedrag makkelijk terugverdiend: je belooft jezelf plechtig dat je niet langer een pakje per dag in rook laat opgaan, maar 3 peuken per dag minder zult roken. Eet je dagelijks in de kantine op je werk, dan pak je in plaats van de drinkyoghurt of cola voortaan gewone melk, die vaak gratis is. Koop je op het station altijd een beker koffie, dan is het ook makkelijk: wacht met koffieleuten tot je op je werk bent en je bespaart twéé iPhones per dag. Als student pak je een biertje minder per dag om de aankoop er ook uit te hebben. Lastiger is het om jezelf te beloven om voortaan de fiets naar school of je werk te pakken, in plaats van de bus. Het mooie van deze beloften is dat je je er eigenlijk niet aan hoeft te houden: je doet het twee maanden braaf en valt dan weer terug in je oude patroon. Maar dan heb je de iPhone al!
Tip 2: Een andere tactiek is om het met een andere dure aankoop te vergelijken, liefst een huis, auto of vakantie. Van die $2.500 kostende vakantie heb je twee weken plezier, maar van de iPhone het hele jaar. Een huis kost je 150.000 euro, dus wat maakt die 500 euro voor de iPhone dan nog uit? Een grote beurt voor je auto kost al snel 500 euro; dus dan valt de aankoop de iPhone waar je ook nog eens plezier aan beleeft, best mee.
Tip 3: Je was toch al van plan om een nieuwe iPod te kopen, dus die 350 euro was je toch al kwijt. Dus eigenlijk hoef je dan nog maar 150 tot 250 euro bij te betalen voor zo’n übercoole telefoon, ook al heeft die wat minder opslagruimte dan de iPod.
Tip 4: Je moest toch al een mobiele telefoon kopen. Normaalgesproken had je dan een Nokia of een SonyEricsson genomen, met zo’n 150 euro bijbetaling. Maar daar ben je na een paar maanden al op uitgekeken. Met de iPhone ga je echt (nee, echt!) driemaal zo lang doen, dus daarmee heb je al 450 euro goedgepraat.
Tip 5: Kijk naar andere dure telefoons, bijvoorbeeld de Nokia N95. Die heeft een losse toestelprijs van 750 euro, dus dan valt 500 euro nog best mee. Of pak een telefoon die wel duur is, maar lang niet zoveel kan. Als je bedenkt dat je maar 100 euro meer hoeft te betalen voor al die coole features, is de iPhone eigenlijk best goedkoop.
Tip 6: Imago is alles. Als jij als een van de eersten in Nederland een iPhone weet te bemachigen, maakt dat enorme indruk op je vrienden, die niet te evenaren is met 3 nieuwe zonnebrillen, 5 shirts, een nieuwe spijkerbroek, een 10-rittenkaart voor de zonnebank en 2 bezoekjes aan de kapper. Opgeteld zou je daar €1.176 aan kwijt zijn, dus de iPhone is best te betalen.
Tip 7: Je kunt de iPhone altijd weer verkopen. Er zijn genoeg mensen die nog even afwachten voor ze de iPhone kopen. Je zag het bij de iPod, die in 2003 al waanzinnig populair was, maar die veel mensen toch niet durfden aanschaffen omdat-ie “zo duur” was. Pas in 2006 gooiden mensen massaal hun Sony, Packard Bell en Creative mp3-speler aan de kant om toch een iPod te kopen. Daar kun je van profiteren! Koop nu een iPhone, geniet van de heldenstatus op school of op je werk en verkoop het toestel weer via Marktplaats of een andere verkoopsite, als de massa er klaar voor is. Kopers genoeg! Dat kan een halfjaar of een jaar later zijn, maar dan heb je al die tijd wel met een gloednieuw toestel rondgelopen. Zorg wel dat je zo’n zinloze toestelverzekering erbij hebt afgesloten, want angsthazen die liever nog even afwachten zijn dol op toestellen met garantie.
Tip 8: Bekijk het zo: mobiele telefoons zijn eigenlijk net auto’s. Merken zoals Peugeot en Volkswagen zijn waardevast, terwijl Alfa Romeo’s na een jaar nog maar de helft waard zijn. Dat is bij mp3-spelers en mobiele telefoons precies net zo. De mp3-speler die je goedkoop bij de Lidl hebt gekocht, raak je na een jaar niet meer kwijt. Maar een iPod levert na een jaar nog een behoorlijk bedrag op. Hetzelfde geldt voor de iPhone. Goedkope Nokia’s zijn er genoeg, die raak je na verloop van tijd niet meer kwijt, maar de iPhone blijft altijd waarde houden. Bovendien zijn er genoeg mensen die prepaid bellen en de iPhone liever zonder abonnement kopen. Tweedehands kan dat.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties