De Autoriteit Consument & Markt heeft besloten niet in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechter omtrent Datavrije Muziek van T-Mobile. Dat heeft de ACM vandaag laten weten. Eerder bleek dat de ACM verder onderzoek zou doen naar Datavrije Muziek van T-Mobile en de netneutraliteit.
ACM niet in hoger beroep, Datavrije Muziek blijft voorlopig bestaan
ACM dwong T-Mobile om te stoppen met het aanbieden van Datavrije Muziek, omdat dit in strijd zou zijn met de Nederlandse netneutraliteit. Met Datavrije Muziek brengt T-Mobile geen MB’s in rekening bij het gebruik van bepaalde muziekdiensten, waaronder Spotify. Zero-rating, het voortrekken van bepaalde internetdiensten, is volgens de Nederlandse wet van netneutraliteit niet mogelijk, maar de rechter zei de Europese regels te volgen waardoor de Nederlandse wet hier niet van toepassing is.
Afgelopen vrijdag bleek dat de ACM verder onderzoek ging doen naar de Europese regelgeving omtrent netneutraliteit in combinatie met Datavrije Muziek van T-Mobile. ACM had nog de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de eerdere uitspraak, maar grijpt deze mogelijkheid dus niet. Henk Don van ACM zegt hierover: “Wij hebben de zaak opgepakt om duidelijkheid te krijgen of deze Nederlandse wet kan bestaan naast de Europese verordening. Die duidelijkheid is er nu. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter.”
ACM zegt wel nog steeds bezig te zijn met het eerder besproken onderzoek. Hierin kijkt de ACM of de dienst van T-Mobile is toegestaan onder de Europese Verordening Netneutraliteit. Wanneer dit onderzoek afgerond is, is echter nog niet bekend. Zolang dit onderzoek nog loopt, kan T-Mobile Datavrije Muziek aan blijven bieden. Of ACM na het verdere onderzoek stappen tegen T-Mobile gaat zetten, moet blijken zodra dit onderzoek afgerond is. Bits of Freedom, de organisatie die opkomt voor privacy en gelijkheid, heeft bij ACM een handhavingsverzoek ingediend. Hierin vragen ze het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese Verordening.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
Het is ook wel erg raar dat T-mobile dit wel mag doen en KPN het verboden werd.
Maar goed dat is wel met meer dingen tegen KPN. Glasvezel moet open zijn, Kabel van Ziggo niet. Hoe krijgen we een Nederlands bedrijf zo snel mogelijk kapot.
Weer lekker heerlijk ruim 1400 mb aan spotify met een gerust hart gestreamd deze maand😊😊
Als dit verboden wordt zal er vast wel weer een alternatief aangeboden worden
Nogmaals, slechte ontwikkeling dit! T-Mobile doet natuurlijk helemaal niks gratis en Spotify betaalt T-Mobile hier gewoon voor. Dit zorgt ervoor dat andere/kleinere muziekaanbieders minder kans maken bij T-Mobile klanten omdat de data voor die diensten wel uit de bundel gaan. Netneutraliteit zou zowel het benadelen als het bevoordelen van diensten tegen moeten gaan.
Er zijn genoeg kleinere aanbieders die al mee doen.
Het fijne is ook dat als je data op is je snelheid verlaagd word, maar bij de bundels met data vrije muziek heb je minder snelheid verlaging zodat je muziek kan blijven streamen. Dus toch soort van onbeperkt. Alleen filmpjes kijken gaat niet.
Ik vind de lijst anders érg kort.
https://www.t-mobile.nl/datavrije-muziek#dienst
Ook interessant om te vermelden dat er diensten zijn die al zeker een half jaar ‘in behandeling’ zijn. Een aantal diensten koos er zelfs voor om niet mee te doen, dus de gebruikers van deze diensten zullen daar niet van profiteren.
Zo zie je ook dat deze vorm van zelfregulering dus invloed kan hebben op hoe individuen hun internet gebruiken. Als consument heb je uiteindelijk weinig te melden en bepalen anderen voor jou welke diensten het verdienen om begunstigd te worden.
Ik blijf het een slechte ontwikkeling vinden en vind het zeer teleurstellend dat veel mensen blijkbaar alleen aan zichzelf denken en geen principieel standpunt tegen dit soort praktijken innemen.
Fout. Gratis dienst waar iedereen zich voor kan aanmelden.
Lees eens de website van T-Mobile, daar staat het goed uitgelegd. Bovendien, waarom zou Spotify daar voor betalen?
Het verschil met KPN is dat ze alleen één dienst zero raten, bij T-Mobile kan iedereen een muziekdienst aanbieden.
Het verschil met KPN is dat ze alleen één dienst zero raten, bij T-Mobile kan iedereen een muziekdienst aanbieden.