Ook ACM start onderzoek naar Apple Pay en soortgelijke diensten

Plannen van techbedrijven op betaalmarkt
De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt start een onderzoek naar diensten zoals Apple Pay. De focus ligt op de grote techbedrijven en wat hun plannen zijn voor de Nederlandse betaalmarkt.
Benjamin Kuijten -

Onlangs werd bekend dat de EU mogelijk uitgebreid onderzoek naar Apple Pay gaat doen. Dit onderzoek is vooral om te kijken of er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Nu gaat ook de Nederlandse ACM onderzoek doen, maar dan met een geheel andere insteek. Er komt namelijk een marktstudie naar grote techbedrijven op de Nederlandse betaalmarkt, waaronder Apple.

ACM start onderzoek naar Apple Pay en meer

Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van een verzoek van de minister van Financiën. De afgelopen jaren zijn er steeds meer kleine en grote techbedrijven die financiële diensten aan willen bieden. Ook in Nederland zien we dit steeds meer. Zo is dit jaar Apple Pay bij ons land geïntroduceerd en werkt Facebook bijvoorbeeld aan een eigen cryptomunt. Het onderzoek moet vooral uitwijzen wat de plannen van bedrijven als Apple, Google, Facebook en Amazon op de Nederlandse markt zijn en of dit andere kleine partijen in de weg staat. Mogelijke risico’s zijn ook dat grote bedrijven een te sterke positie kunnen krijgen, zo waarschuwt ACM.

Dat er nu meer mogelijk is dan voorheen, heeft ook te maken met PSD2. Met de Europese betaalwet PSD2 zijn nieuwe financiële apps mogelijk en kunnen dus ook andere partijen dan banken inzicht krijgen in jouw betaalrekening. Je kan dan dus ook betalingen doen vanuit andere apps. Hoewel Apple Pay niets te maken heeft met PSD2 (je geeft Apple immers geen toegang tot je betaalrekening) is alles bij elkaar wel reden genoeg om een onderzoek te starten.

Bekijk ook

Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay in opspraak: EU vreest oneerlijke concurrentie

Apple Pay is een groot succes en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Onderzoekers van de Europese Unie aan aan de slag om te kijken of Apple Pay geen oneerlijke praktijken met zich meebrengt. Het heeft allemaal te maken met de NFC-chip.

De komende tijd gaat de ACM experts interviewen. Begin volgend jaar volgt er een enquete die niet alleen verstuurd wordt naar de grote techbedrijven zoals Apple, maar ook de zogenaamde fintechs en de traditionele banken. Of we ook daadwerkelijk inzicht krijgen in de antwoorden die deze studie op gaat leveren, valt nog te bezien. Bedrijven houden hun plannen vaak geheim, mede om andere bedrijven niet op ideeën te brengen.

Naast Apple Pay heeft Apple ook sinds dit jaar de Apple Card, een eigen creditcard met allerlei voordelen. Op dit moment is de Apple Card alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Apple wil de kaart wel wereldwijd uitrollen. Vanwege de complexiteit, regels en samenwerkingen met andere partijen, gaat dat waarschijnlijk nog wel een tijdje duren.

Bekijk ook

Apple Card betaling met iPhone

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

ABN AMRO Apple Pay gebruiken.

Reacties: 24 reacties

  1. Ineens gaat iedereen klagen echt zielig

  2. Prima dat ze t onderzoeken. Benieuwd wat er uit gaat komen.

  3. Ojee de klassieke banken verliezen terrein. Laat ze maar onderzoek doen. De uitkomst zal vast niet verrassend zijn.

  4. Tsja, laat ze dan inderdaad maar eerst eens PSD2 onder de loep nemen.

  5. Van mij mag het blijven zoals het is, het bankwezen is ontzettend verbeterd, wellicht mede door dit soort ontwikkelingen

  6. Prima dat ze het uitzoeken. Apple maakt mooi spul maar het blijft een mega groot Amerikaans bedrijf.

  7. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  8. De ACM is de Autoriteit Consumenten en Waren. Dit heeft dus niets te maken met traditionele banken of Android of Apple…

    Goed dat zij dit gaan onderzoeken.

  9. @Dennis: Google Pay was er toch al langer. Garmin Pay is ook al langer beschikbaar in Nederland. Maar die sloegen niet aan. Apple Pay slaat wel aan. Contactloos betalen met bank app op android toestellen sloeg overigens ook niet aan.
    Hoe dan ook het lijkt mij ook niet oneerlijk. Daardebij faciliteert Apple alleen de betaling. In je wallet op de iphone moet je dus ook een digitaal bankpasje aan maken.

  10. Het werkt perfect
    Apple pay forever👍

  11. Nieuwsgierig wat voor staartje dit zal krijgen…

  12. Ze zijn echt aan het janken. Beetje jaloers zijn dat Apple de dingen wel gewoon goed aanpakt. Wat apple nu moet doen is Apple pay op android beschikbaar stellen. Dat word lachen.

  13. Zul je zien dat Apple Pay straks verboden wordt terwijl Rabobank het nog niet eens heeft 😅

  14. Ik vind betalen zelfs leuk op mn Apple Watch series 5 heerlijk.! 🙂

  15. Origineel geplaatst door Arjan
    Ik vind betalen zelfs leuk op mn Apple Watch series 5 heerlijk.! 🙂

    Ik kan dit ook beamen! Kan serieus niet meer zonder! Enige minpunt is misschien wel dat nu het betalen zo makkelijk/simpel/snel gaat, dat je ook sneller en makkelijker je geld uitgeeft 😂

  16. Dat sommige mensen hier denken dat dit enkel is om Apple “te pesten” is op zijn vriendelijkst gezegd behoorlijk kortzichtig. Het is goed om uit te zoeken wat de gevolgen/gevaren zijn als bedrijven, zoals Facebook dat geen enkel ander doel heeft om al je gegevens te verzamelen en deze door te verkopen zich op deze markt gaan bewegen.

  17. Wat een hypocriet zooitjje die ACM. Banken aanpakken die schuldig zijn aan de gehele financiële crisis ho maar. Eindelijk een dienst die prima werkt voor de consument en dan denken ze dat kan niet goed zijn. Opdoeken die organisatie we hebben er alleen maar last van

  18. Origineel geplaatst door Patrick
    Dat sommige mensen hier denken dat dit enkel is om Apple “te pesten” is op zijn vriendelijkst gezegd behoorlijk kortzichtig. Het is goed om uit te zoeken wat de gevolgen/gevaren zijn als bedrijven, zoals Facebook dat geen enkel ander doel heeft om al je gegevens te verzamelen en deze door te verkopen zich op deze markt gaan bewegen.

    Volledig mee eens. Maar voor sommigen hier lijkt Apple wel een soort van religie. Het is allemaal fantastisch en niets minder dan dat.

  19. Origineel geplaatst door Patrick
    Dat sommige mensen hier denken dat dit enkel is om Apple “te pesten” is op zijn vriendelijkst gezegd behoorlijk kortzichtig. Het is goed om uit te zoeken wat de gevolgen/gevaren zijn als bedrijven, zoals Facebook dat geen enkel ander doel heeft om al je gegevens te verzamelen en deze door te verkopen zich op deze markt gaan bewegen.

    Origineel geplaatst door Pascal
    Volledig mee eens. Maar voor sommigen hier lijkt Apple wel een soort van religie. Het is allemaal fantastisch en niets minder dan dat.

    Vrijheid van godsdienst is een mooi iets. ❤️🍏⛪️😉

  20. Mogelijke risico’s zijn ook dat grote bedrijven een te sterke positie kunnen krijgen, zo waarschuwt ACM.

    Dat is nu al het geval… zodra je informatie nodig hebt open je de Google zoekmachine. Sociale contacten houd je bij via Facebook, je krijgt het nieuws in de wereld mee door wat je op je tijdlijn van je Facebook account ziet. Facebook met op dit moment 2,5 miljard leden heeft al een bereik van bijna de halve wereldbevolking…

    Toen Google de afgelopen zomer een boete kreeg van 200 miljoen euro van de EU vanwege hun machtsmisbruik… het feit dat Google (wereldwijd) zo’n bedrag in 1 dag heeft terugverdient. Ik denk niet dat ze wakker hebben gelegen van dat bedrag.

    Om je nu nog af te vragen of dergelijke bedrijven ‘misschien’ een te sterke positie krijgen. Dan ben je volgens mij een beetje te laat.

  21. Volgens mij sloeg de EU de plank volledig mis met de invoer van PSD2. Daar heeft ApplePay niets mee te maken.
    Misschien had de ACM de EU eerder op de vingers moeten tikken met de invoering van PSD2. PSD2 zag het voetlicht en ineens heeft Google een bankvergunning (via vriendje 🇮🇪 Ierland). Aangezien Ierland een lidstaat is van de EU mag Google dus opereren binnen de alle landen die lid zijn van de EU.
    Dat steeds meer Fintechs zich gaan mengen in de strijd om de consument is vrij logisch. Op zich zullen er zeker goede initiatieven tussen zitten met bedrijven die het wel goed voor hebben met de consument. Maar er zitten een paar rotte aardappels tussen die echt niet het doel te hebben 💶geld te verdienen door de klant te helpen door inzicht in hun geldzaken. Dat is slechts een bijzaak.
    Als bedrijven als Google weten waar we het 💶geld aan uitgeven, kunnen ze met de informatie die ze toch al hadden nog gerichter adverteren en er is maar 1 die daar rijker van wordt. Niet de consument, niet de bank maar Techreus Google/Alphabet.

  22. NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • VR 11 OKTOBER, 10:49

    Betaalrekening
    De rekening bij De Nederlandsche Bank moet een betaalrekening worden, waar mensen het geld op zetten dat ze maandelijks gebruiken. Het salaris wordt daarop gestort en de rekeningen worden ermee betaald. Spaargeld staat nog wel bij commerciële banken.

    Tja ………., heeft het onderzoek hier iets mee te maken?

  23. Wat ik me afvraag is lopen ze niet een beetje achter de feiten aan. Apple Pay is uitgerold en men ziet dat het een succes is gezien de cijfers die apple heeft gegeven. Er zijn mensen die laten zelfs hun bankpas thuis zodat ze ook niet meer gescimd kunnen worden. Het is een ideaal systeem en ook ik maak er gebruik van dagelijks betalen met me series 3 applewatch of me iphone xr het werkt gewoon vlekkeloos nog geen enkele keer een probleem gehad wat ik met me bankpas wel regelmatig had. Ik ben ook wel benieuwd wat ze zals uitkomst heben na het onderzoek maar ik denk het is een storm in een glas water want stoppen kunnen ze het toch niet en het wordt alleen maar beter. En ik geloof dat apple pay op android ook al beschikbaar is. bah wat een eng woord haha. voor alleen een fijn weekend.

  24. Origineel geplaatst door Patrick
    Ineens gaat iedereen klagen echt zielig

    Hoe komt Apple te weten dat mijn zoon jonger is dan 16 jaar. Dat is verontrustend! Apple krijgt dus inzicht van bepaalde leeftijden en weet dat dit persoontje geen 16 is. De bank maakte zich niet ongerust om voor hem een betaal rekening te openen en een pin pas te vertrekken.