Ook ACM start onderzoek naar Apple Pay en soortgelijke diensten

Plannen van techbedrijven op betaalmarkt
De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt start een onderzoek naar diensten zoals Apple Pay. De focus ligt op de grote techbedrijven en wat hun plannen zijn voor de Nederlandse betaalmarkt.

Onlangs werd bekend dat de EU mogelijk uitgebreid onderzoek naar Apple Pay gaat doen. Dit onderzoek is vooral om te kijken of er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Nu gaat ook de Nederlandse ACM onderzoek doen, maar dan met een geheel andere insteek. Er komt namelijk een marktstudie naar grote techbedrijven op de Nederlandse betaalmarkt, waaronder Apple.

ACM start onderzoek naar Apple Pay en meer

Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van een verzoek van de minister van Financiën. De afgelopen jaren zijn er steeds meer kleine en grote techbedrijven die financiële diensten aan willen bieden. Ook in Nederland zien we dit steeds meer. Zo is dit jaar Apple Pay bij ons land geïntroduceerd en werkt Facebook bijvoorbeeld aan een eigen cryptomunt. Het onderzoek moet vooral uitwijzen wat de plannen van bedrijven als Apple, Google, Facebook en Amazon op de Nederlandse markt zijn en of dit andere kleine partijen in de weg staat. Mogelijke risico’s zijn ook dat grote bedrijven een te sterke positie kunnen krijgen, zo waarschuwt ACM.

Dat er nu meer mogelijk is dan voorheen, heeft ook te maken met PSD2. Met de Europese betaalwet PSD2 zijn nieuwe financiële apps mogelijk en kunnen dus ook andere partijen dan banken inzicht krijgen in jouw betaalrekening. Je kan dan dus ook betalingen doen vanuit andere apps. Hoewel Apple Pay niets te maken heeft met PSD2 (je geeft Apple immers geen toegang tot je betaalrekening) is alles bij elkaar wel reden genoeg om een onderzoek te starten.

Bekijk ook
Apple Pay in opspraak: EU vreest oneerlijke concurrentie

Apple Pay in opspraak: EU vreest oneerlijke concurrentie

Apple Pay is een groot succes en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Onderzoekers van de Europese Unie aan aan de slag om te kijken of Apple Pay geen oneerlijke praktijken met zich meebrengt. Het heeft allemaal te maken met de NFC-chip.

De komende tijd gaat de ACM experts interviewen. Begin volgend jaar volgt er een enquete die niet alleen verstuurd wordt naar de grote techbedrijven zoals Apple, maar ook de zogenaamde fintechs en de traditionele banken. Of we ook daadwerkelijk inzicht krijgen in de antwoorden die deze studie op gaat leveren, valt nog te bezien. Bedrijven houden hun plannen vaak geheim, mede om andere bedrijven niet op ideeën te brengen.

Naast Apple Pay heeft Apple ook sinds dit jaar de Apple Card, een eigen creditcard met allerlei voordelen. Op dit moment is de Apple Card alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Apple wil de kaart wel wereldwijd uitrollen. Vanwege de complexiteit, regels en samenwerkingen met andere partijen, gaat dat waarschijnlijk nog wel een tijdje duren.

Bekijk ook
Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.