De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of de nieuwe ‘onbeperkte’ databundel van T-Mobile wel voldoet aan de wetgeving rond netneutraliteit. Donderdag gaf de toezichthouder nog aan dat T-Mobile zich kan beroepen op een uitzondering in de wet, die bedoeld is om verkeersdrukte te voorkomen. Inmiddels is ACM omgeslagen: ze denken dat de nieuwe T-Mobile-bundel ‘op gespannen voet’ staat met netneutraliteit en willen het nu eerst nader gaan uitzoeken.
T-Mobile en netneutraliteit
Het nieuwe ‘onbeperkte’ abonnement van T-Mobile werkt met een aantal voorwaarden. Als je het gebruikt voor internetten op een laptop geldt een datalimiet van 20GB. Om het dataverbruik op smartphones en tablets te beperken verlaagt T-Mobile de kwaliteit van video’s. Dat laatste zou in strijd kunnen zijn met de Nederlandse wet, waarin staat dat alle soorten internetverkeer gelijk moeten worden behandeld.
T-Mobile verwees naar een uitzondering op de wet, waarbij providers maatregelen kunnen nemen om verstopping op het netwerk te voorkomen. Volgens internetjurist Arnoud Engelfriet is de bundel van T-Mobile echter in strijd met de regels rondom netneutraliteit:
Allereerst dan maar even het juridische bezwaar. We hebben in Nederland een strenge wet over netneutraliteit. Art. 7.4a Telecomwet verbiedt het belemmeren of vertragen van diensten of toepassingen op internet (en dus ook de internettoegang zelf) behalve in een paar specifieke uitzonderingen zoals het bestrijden van veiligheidsrisico’s of het blokkeren van spam.
‘Niet preventief bedoeld’
De wet is volgens Engelfriet bedoeld om te kunnen ingrijpen in een congestie-situatie, niet om preventief databeperkingen in te voeren. Ook zou de jurist graag zien dat bedrijven stoppen met de term ‘onbeperkt’, als er toch beperkingen gelden.
ACM reageert nu bij monde van woordvoerster Pauline Gras:
Op basis van wat wij nu weten en lezen over het product, willen we graag meer weten. Op het eerste gezicht lijkt de propositie op gespannen voet te staan met de regelgeving.
Daarmee heeft T-Mobile één van de gisteren aangekondigde doelstellingen in ieder geval gehaald: ze wilden zich meer gaan opstellen als T-Mobile USA, dat vanwege nieuwe bundels of controversiële uitspraken van de CEO regelmatig in het nieuws is. De ophef die deze nieuwe Nederlandse bundel veroorzaakt zorgt in ieder geval voor veel publiciteit.
Tethering beperken, mag dat?
Het gesprek dat ACM met T-Mobile gaat voeren draait niet alleen om het verlagen van de kwaliteit van streaming video: “Het tetheren zal in ieder geval één van de gesprekspunten zijn”, aldus Gras. Inmiddels heeft ook europarlementariër Judith Sargentini (Groen Links) vragen gesteld aan de Europese Commissie, om duidelijkheid te krijgen of de T-Mobile-bundel wel voldoent aan de Europese netneutraliteitsregels. Die zijn op 30 april ingegaan. Sargentini maakt zich ook druk over privacy:
Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken. Bovendien vraag ik me af hoe T-Mobile gaat voorkomen dat mensen video’s via beveiligde verbindingen gaan kijken – gaan ze daarvoor de beveiliging van de verbinding beperken? Dat zou mensen kwetsbaar kunnen maken voor cybercrime.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties