De Nederlandse autoriteit vindt dat er sprake is van machtsmisbruik bij de provisie die Apple doorberekent aan ontwikkelaars. Apple zou nu gedwongen kunnen worden om de kosten voor ontwikkelaars te verlagen. Apple en ACM botsten eerder al over de kosten van provisies, die ACM “oneerlijk” noemt. Apple schaadt ontwikkelaars “door hen een extra en onverklaarbaar hogere vergoeding in rekening te brengen”, aldus het Nederlandse besluit dat in juli werd verzonden.
Apple vs ACM verplaatst zich naar Europees niveau
Het gaat ook nu weer om datingapps, zoals Tinder van Match Group Inc. Zij moeten tot 30% commissie afdragen aan Apple om gebruik te mogen maken van de App Store. In juni 2022 zouden Apple en ACM een akkoord hebben bereikt over datingapps, maar daarmee was de zaak niet gesloten. Apple besloot naar de rechter te stappen om de ACM-boete van €50 miljoen aan te vechten. En Apple’s voorstel om de commissie van 30% naar 27% te verlagen, blijkt nu ook nog niet voldoende te zijn voor de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt.
Het besluit van ACM zou het startschot kunnen betekenen voor een breder antitrust-onderzoek in de EU. Daarin zal worden onderzocht of de vergoedingen die Apple vraagt wel in proportie zijn. Komt uit dit onderzoek dat Apple een te hoog percentage vraagt, dan kan Apple gedwongen worden om de vergoedingenstructuur aan te passen. Apple zou zelf ook proactief kunnen handelen door nu alvast de provisies te verlagen, maar die kans is niet zo groot.

Ondertussen zijn in Brussel al andere onderzoeken gaande naar machtsmisbruik door Apple. Zo onderzoekt de Europese Commissie of Apple misbruik maakt van haar positie, door appontwikkelaars te verbieden buiten de App Store om gebruikers te informeren over goedkopere abonnementen. Tot nu toe speelde de zaak tussen ACM en Apple vooral lokaal: ontwikkelaars van datingapps kregen alleen in Nederland de mogelijkheid om een andere betaalmethode te gebruiken. Door het besluit van ACM zou het wel eens een Europese zaak kunnen worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Weekend kijktips: Number One on the Call Sheet, Banger, The Operative en meer (05-04)
Ik denk dat we anno nu wel andere dingen hebben om ons druk over te maken dan Apple.. ik noem energiemaatschappijen, zorgverzekeraars etc. ze rijden allemaal een dikke auto de vermogens rijzen de pan uit en de gemiddelde burger mag steeds meer betalen.. maar laten we ons vooral druk maken of Apple niet iets ‘verkeerds’ doet! Lekker bezig ACM, keep up the good work
De ACM pakt mijns inziens Apple terecht hierom aan, omdat appontwikkelaars momenteel geen andere keuze hebben dan het afdragen van deze 30%.
Ze hebben de keuze de app niet in de Appstore uit te brengen! Vanaf dag 1 staat Apple in voor onze veiligheid daar worden enorme bedragen in geïnvesteerd en ik kan goed begrijpen dat Apple daar een deel van terug wilt. Het is en blijft een retailbedrijf en zonder winst houdt het snel op. En alsnog zie ik liever dat andere bedrijven worden aangepakt op hun woekergedrag ipv van een electronicabedrijf. Dit is geen levensvoorziening maar de eerder genoemde dingen wel en dat daar enorme winsten worden gemaakt, mensen noodgedwongen in de kou zitten of sommige mensen hun zorg niet kunnen betalen vind ik zorgwekkender dan Apple die in mijn ogen gewoon hun rechtmatige 30% pakken.
Dat doen ze ook…..maar daarover hoor je niets op deze Apple site.