iCloud beveiliging

Apple verbetert beveiliging met Advanced Data Protection en meer

Apple heeft een reeks verbeteringen in de beveiliging aangekondigd. Dit houdt onder andere in dat er end-to-end encryptie van iMessage-berichten in iCloud komt en dat ook je foto's en backups beter zijn beveiligd.

Update 19 januari 2023: Geavanceerde databescherming is nu ook in Nederland en België gebruiken, dankzij een wereldwijde uitrol in iOS 16.3. Deze update komt eind januari beschikbaar voor iedereen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 7 december 2022.

De verbeteringen werden aangekondigd in een persbericht en omvatten drie maatregelen:

  • Advanced Data Protection for iCloud
  • iMessage Contact Key Verification
  • Security Keys for Apple ID

Achter deze Engelstalige benamingen gaan diverse verbeteringen schuil, te beginnen met Advanced Data Protection. Deze functie is al te vinden in de zojuist verschenen iOS 16.2 Release Candidate. Maar let op, want Advanced Data Protection for iCloud komt aanvankelijk alleen in de VS beschikbaar. De rest van de wereld volgt begin 2023.

Advanced Data Protection

Advanced Data Protection houdt simpelweg in dat meer gegevens in iCloud voortaan end-to-end versleuteld zijn. Versleuteling gebeurde al voor 14 verschillende soorten data, waaronder iCloud Sleutelhanger en je gezondheidsdata. Nu komen er nog meer bij, te weten:

  • Backups van je toestel
  • Backups van berichten
  • iCloud Drive
  • Notities
  • Foto’s
  • Herinneringen
  • Safari-bladwijzers
  • Siri Shortcuts
  • Spraaknotities
  • Wallet-passen

De gegevens die in dit lijstje staan kunnen alleen ontsleuteld worden op je vertrouwde apparaten. Bij een hack of datalek in de cloud kan niemand erbij.

iCloud-gegevens die nog steeds niet versleuteld worden zijn iCloud Mail, Contacten en Agenda, om dat deze moeten samenwerken met andere systemen voor e-mail, contacten en agenda’s die wereldwijd gebruikt worden.

Bekijk ook
Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud: meer gegevens met end-to-end encryptie

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud: meer gegevens met end-to-end encryptie

Advanced Data Protection voor iCloud (oftewel Geavanceerde gegevensbescherming) is een nieuwe functie die ervoor zorgt dat meer data op iCloud worden versleuteld. We raden aan om het in te schakelen, zodat je beter beschermd bent. Sinds iOS 16.3 is het wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland en België. Zo werkt het!

Advanced Data Protection

Apple: ‘Hoogste niveau van databeveiliging in de cloud’
Advanced Data Protection is opt-in, dus je zult het zelf moeten inschakelen via de iCloud-instellingen. Pas wel op, want niemand kan er daarna nog bij, behalve jijzelf. Je kunt dus ook niet op een later moment bij Apple aankloppen omdat je je dierbare babyfoto’s terug wil. En dat geldt ook voor nabestaanden als jou iets overkomt. De enige manier om ze te raadplegen is via je vertrouwde Apple-devices zoals een iPhone, iPad en Mac en daarvoor moet de toegangscode bekend zijn. Ben je al je devices kwijt dan kun je alleen nog toegang krijgen met een herstelsleutel of via je herstelcontact. Je moet daarom minimaal één herstelcontact aanwijzen of één herstelsleutel aanmaken als je het wil inschakelen. Denk dus even na voordat je het inschakelt. Apple spreekt over het hoogste niveau van databeveiliging in de cloud.

iMessage Contact Key Verification

iMessage Contact Key Verification

iMessage Contact Key Verification is bedoeld voor gebruikers die risico’s lopen, vooral op digitaal gebied. Het gaat dan om kritische journalisten, mensenrechtenactivisten en overheidsfiguren. Zij kunnen voortaan verifiëren dat ze alleen berichten uitwisselen met de juiste persoon. Dit is relevant voor een kleine groep gebruikers die het risico loopt op cyberaanvallen. Mensen die de functie hebben ingeschakeld krijgen automatisch een melding als er iets aan de hand lijkt, zoals het aanmelden van een onbekend device dat kan duiden op afluisteren. Ook kunnen ze de Contact Verification Code handmatig vergelijken met de andere persoon, bijvoorbeeld door face-to-face af te spreken of door een FaceTime-gesprek te voeren.

Security Keys

Security Keys for Apple ID

De derde maatregel is gericht op verbeterde beveiliging van je Apple ID. Apple voerde hiervoor in 2015 tweefactorauthenticatie in. Momenteel gebruikt meer dan 95 procent van actieve iCloud-accounts deze functie en daarmee is het de meestgebruikte, voorzover Apple kan nagaan. Met Security Keys kun je je Apple ID nog beter beschermen door third-party hardwaresleutels te gebruiken. Hierbij moet je een fysieke sleutel gebruiken als één van de twee factoren in de tweefactorauthenticatie. Deze maatregel is gericht op publieke figuren die een gemakkelijk doelwit zijn van hackers, zoals artiesten, journalisten en politici. Je hebt dan niet alleen een vertrouwd apparaat nodig, maar ook de fysieke sleutel.

Bekijk ook
Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmethode voor je Apple ID en iCloud-account. Dankzij deze functie is er een extra stap vereist zodra er ingelogd wordt met jouw Apple ID. In dit artikel lees je er alles over.

In een interview met The Wall Street Journal heeft Apple-topman Craig Federighi verdere uitleg gegeven en ging daarbij ook in op het feit dat Apple stopt met CSAM.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.