Met de iOS 9 Nieuws-app aan de horizon, beginnen de eerste klachten van adverteerders binnen te druppelen. Apple zou namelijk de nodige restricties hebben ingesteld die het vooral voor reclamecampagnes lastig maakt.
Een anonieme topman van een nieuwssite vertelde de New York Post dat ze zich net Taylor Swift voelen die zich opwindt over Apple Music. “De Nieuws-app geeft ons een prachtig nieuw middel om onze content aan de man te brengen, maar maakt het knap lastig om er geld aan te verdienen.”
Apple staat het sinds kort pas toe voor uitgevers om artikelen te embedden met links naar hun eigen website. Een belangrijk gegeven, omdat dit weer voor extra bezoekers op de website kan zorgen.
‘Publicaties twijfelen nog’
Grote namen als CNN en Time lijken van plan om het grootste deel van hun content aan te gaan bieden, al zijn andere media nog erg terughoudend, volgens de New York Post. Zij zouden van plan zijn om maar een paar verhalen per dag aan te bieden via de Nieuws-app, in de hoop dat mensen de rest gewoon via de website blijven lezen.
Ook aan de kant van de adverteerders is er nog veel onrust en onduidelijkheid over de Nieuws-app van Apple. Zo zouden gebruikelijke advertentietools niet werken en zou Apple 48 uur de tijd nemen om een advertentie goed te keuren, voordat hij überhaupt geplaatst kan worden. Daarnaast zouden videoreclames die automatisch afspelen als je een filmpje wilt bekijken, een apart goedkeuringsproces moeten doorlopen.
iAd en DoubleClick
Wat opvalt is dat Apple weigert om het populaire DoubleClick-advertentieplatform van Google te gebruiken. Volgens bronnen zou dit te maken hebben met het feit dat Apple haar eigen iAd-platform wil promoten. iAd vond nooit veel aansluiting bij adverteerders omdat het bijvoorbeeld niet op Android werkt, terwijl Google’s DoubleClick veel breder inzetbaar is.
Als je zelf reclame bij de artikelen zet, mag je 100% van de opbrengst houden. Heb je geen zin of geen tijd om zelf advertenties te verkopen, dan kan het ook via Apple’s iAd. Je krijgt dan de gebruikelijke 70% van de opbrengsten, terwijl de overige 30% naar Apple gaat.
Aanstaande woensdag (16 september) komt iOS 9 uit, samen met de Nieuws-app. De Nieuws-app vervangt de Kiosk-app en moet op een toegankelijke en stijlvolle manier nieuwsverhalen presenteren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat gebeurd er eigenlijk met je krant wanneer je update naar ios 9 als je een abonnement hebt op een krant die in kiosk zit?
De hamvraag is natuurlijk: komt iCulture ook in de Nieuws-app?
Is deze Nieuws app van Apple niet straks de doodsteek van Blendle?
Ik draai al een tijdje iOS 9, nu de GM versie, maar heb de news app nog niet voorbij zien komen. Kan iemand mij vertellen hoe dit precies zit ?
Wij hebben ons ook aangemeld als nieuwsleverancier voor toeristisch nieuws. Wij zijn dat o.a. ook al voor Google News. Ik ben benieuwd wanneer Apple de Nederlandse markt gaat opengooien. Voorlopig werd onze aanmelding aangehouden omdat ze nog niet actief zijn op de Nederlandse markt.
Werkt gewoon, alleen de kiosk zelf is weg. Je hebt dan een losse app die op de achtergrond ververst.
Grote kranten en tijdschriften gaan echt niet al hun artikels gratis weggeven, met advertenties waar Apple 30% van afpakt. Ook is iAd nog lang niet zo lucratief als DoubleClick e.d., dus het is per saldo gewoon echt geen goede deal voor aanbieders. 70% van niks is nog steeds niks.
Blendle creëert nou juist een platform waarop kranten ook nog wat aan verdienen. Klanten betalen gewoon zelf, niet adverteerders. Dat maakt het voorspelbaar en inzichtelijk. Het is absurd wat Apple doet. De Nieuws-app is niet meer dan een simplistische RSS-reader, maar je kunt zelf geen feeds toevoegen en bent afhankelijk van het aanbod van Apple (zij moeten de sites nog zelf goedkeuren ook).
Alleen beschikbaar als je de regio op VS, VK of Australië en de taal op Engels hebt ingesteld. Anders is de app niet zichtbaar.
—
Ik heb zelf de UK-versie getest, maar ik vind er niks aan. Het is een stuk beperkter dan Flipboard.
Hoe je het ook bekijkt, Apple wint. Kranten gaan eigen apps maken met reclame (goed voor het platform), kranten gaan eigen apps maken met in-app-kopen waar Apple 30% van krijgt, kranten gaan meedoen met de Nieuws-app (geeft inkomsten met iAd) of kranten gaan voor een webapp met het risico dat iOS-gebruikers binnenkort gewoon een content-blocker gebruiken. Apple wint hoe dan ook. Daarbij komt dat Apple naar Amerikaanse standaarden censureert en apps en feeds blokkeert die niet aan hun wensen voldoen.
@Bram: komt als losse app in een mapje Kiosk te staan.
@Phthisicus: Gaat nog niet van start in Nederland.
Bij het lezen van dit artikeltje had ik een “Oh ja erlebnis” 🙂
De Nieuws App van Apple. Die was ik tussen al het andere nieuws alweer vergeten. Maar ik ben heel benieuwd hoe dit zal gaan. 48 uur tijd tussen uploaden en plaatsen kan natuurlijk niet. Nieuws is dan oud en zelfs veel achtergrondartikelen hebben tegenwoordig een korte houdbaarheid. Daar zal Apple echt iets aan moeten doen.
Wat verdienmodellen betreft moeten de leveranciers zich niet zoveel zorgen maken, maar er zo goed mogelijk op in spelen. Als ze zelf 100% van zelf geplaatste advertenties mogen houden, dan weten ze toch wat ze het beste kunnen doen. Of ben ik nou gek. Ik ben heel beniewd naar de kwaliteit én de lay-out van de nieuwe app.
Als groot nieuwsliefhebber heb ik veel nieuws-apps op mijn iPhone. De doodssteek voor Blendle zal het volgens mij niet worden. Hooguit zal het buitenlandse (lees Engelstalige) activiteiten van Blendle kunnen frustreren. Maar ik vraag me echt af of Apple’s nieuws app wel Nederlandstalig nieuws gaat brengen. Het lijkt alsof Apple nauwelijks weet waar Nederland ligt op de kaart. Of moeten de Nederlandse nieuwsleveranciers zelf Apple weten te vinden en gaat de rest vanzelf?! Ik ben héél benieuwd. Was het maar vast woensdag!
Als je je regio wijzigt naar de Verenigde Staten, verschijnt de nieuws app vanzelf. Geen idee wanneer de app voor Nederland beschikbaar komt.
@MLVC: Ach jongens jongens…. zitten we weer een tijdje in het verdomhoekje bij Apple…. Plus al die andere landen met andere talen dan Engels. Apple doet er beter aan nieuwe dingen pas naar buiten te brengen als het ook buiten Amerika werkt. Zijn ze nou een regionaal bedrijf of een wereldfirma…
@Bram: alles wat in je kiosk staat komt als losse app in een mapje genaamd kiosk te staan. Daarna kun je ze gewoon uit het mapje halen en in andere mappen doen bijvoorbeeld.
@Woudloper: ik denk eerder andersom!