Reacties voor: Afgewezen: Tawkon meet straling van de iPhone

Tawkon is een applicatie waarmee je de straling van je telefoon kunt meten. De applicatie is echter afgewezen door Apple. Door je locatie en andere factoren te wijzigen, krijg je minder straling van je iPhone.
Lees het complete artikel → Afgewezen: Tawkon meet straling van de iPhone
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 22 reacties

  1. Hmm, dit lijkt net op die kindereclames met apps voor de telefoon met: “Het werkt echt, hou nu iemand voor de gek”.

  2. Ik heb nog nooit gelezen dat er nu ook al een stralingsdetectorchip in m’n iPhone zit!
    Misschien in de 4GS? 😉

  3. Typisch Apple. Wat maar enigszins bedreigend kan zijn wordt de nek omgedraaid. Struisvogelpolitiek.

  4. Er zit ook geen detectorchip in. Ik denk dat ze de gsm chip uitlezen op een of andere manier en zo erachter komen hoeveel straling de iPhone uitzendt.
    En daar is volgens mij geen public-api voor, dus zeer waarschijnlijk is dat gewoon de reden dat de app is afgekeurd.

  5. Zonder goede meetapparatuur kun je natuurlijk nooit exact zeggen hoeveel straling er is. Zover ik weet zit er geen stralingsensor in de iPhone. Waarschijnlijk wordt er aan de hand van de signaalsterkte of de antenne activiteit berekend wat de straling zou moeten zijn.

    Buiten dat is het alleen een nuttige applicatie wanneer je ook echt bang bent voor of erg geïnteresseerd bent in de hoeveelheid straling. Ik vind het dus geen nuttige applicatie.

  6. Israël komt met een wetenschappelijk verantwoord applicatie. Hoe verzinnen ze het.

    Wederom geweldige uitvinding

  7. Kortzichtigheid van Flugel ook. Beetje jammer.
    Ik begrijp precies wat je bedoelt. Echter zal een land als Israël geen namaak app maken !
    Trust me on this one, kiddo

  8. Dat ze het gewoon op Cydia zetten…

  9. Goed dat Apple deze oplichting niet toestaat.

  10. Origineel geplaatst door Hupseflups
    Goed dat Apple deze oplichting niet toestaat.

    Weet niet of dit oplichting is. Denk dat de kracht welke nodig is om een signaal te ondersteunen best meetbaar is.

  11. Origineel geplaatst door Hupseflups
    Goed dat Apple deze oplichting niet toestaat.

    Hoe kan je dat nou zeggen, als je het zelf nog niet hebt geprobeerd, laat staan dat je hebt bewezen dat het oplichting is.

  12. Ik ben in ieder geval blij dat apps netjes met hun vinders van de GSM-radio moeten afblijven. Zowel uit oogpunt van netwerkstabiliteit, privacy als kostenbewaking.

    Er is m.i. een goede reden dat dit soort dingen geen publieke API hebben.

  13. Zonde, dat hij is afgewezen voor de Appstore!
    Had het een leuk concept gevonden 😀

  14. Grappig ik hoop dat dit in Cydia komt!

  15. Origineel geplaatst door Hupseflups
    Goed dat Apple deze oplichting niet toestaat.

    wat je nu zegt is een vooroordeel. Heb je het geprobeerd???? Nee dus niet zeuren!

  16. Origineel geplaatst door Noam
    Origineel geplaatst door HupseflupsGoed dat Apple deze oplichting niet toestaat.wat je nu zegt is een vooroordeel. Heb je het geprobeerd???? Nee dus niet zeuren!

    Onzin.
    Ze moeten redelijkerwijs aangeven of je zo echt straling meet.
    Is anders niveau fart-app (=ook straling)

  17. Ik weet niet of het flauwekul is… De mensen die de oude 61xx-serie van Nokia hebben gehad (6110, 6150, etc), kennen het waarschijnlijk nog wel: het servicemenu waarin je precies kon zien op welke zendmast je zat en wat de ontvangst op dat moment is.

    De ontvangststerkte is natuurlijk omgekeerd evenredig met de zendsterkte: des te zwakker de ontvangst, des te sterker je moet zenden.

    Wellicht dat de iPhone een dergelijke optie ook heeft en dan zou de ‘meting’ redelijk in de buurt kunnen komen.

  18. Als het werkt kan het belangrijk zijn voor mensen met een pacemaker.

  19. Het mag duidelijk zijn dat deze app de straling niet kan meten, de iPhone heeft daar eenvoudigweg de hardware niet voor. Maar het kan natuurlijk de straling wel berekenen op basis van andere gegevens.
    Ik zie in screenshots nergens de claim van meting, wel van monitoring, dat is toch anders. Ik denk dat het idee van meting een interpretatie is van de schrijver van het artikeltje.

    Neemt niet weg dat ik het nut van zo’n app niet zie.

  20. @muppel:
    Precies!

  21. Dat berekenen is een wassen neus er zijn zoveel factoren die hierbij een rol spelen, je kan de straling van het toestel wel meten maar dat gebeurd altijd uitwendig. Inwendig is dit niet te doen. Ik heb zelf bij het Nokia service centre gewerkt, Wij hadden een magnetische stralingsmeter. Van binnen is alleen het uitgezonden vermogen te berekenen maar hoe het van de buitenkant uitstraalt kan je alleen een slag naar slaan.
    Natuurlijk staat Apple niet op dit soort dingen te wachten want het geeft slechte reclame. Dat telefoons slecht zijn voor de gezondheid is al lang bekend. Hoeveel straling acceptabel is is daarbij toch weer iets dat de overheid als norm stelt en dat is iets waarbij de financieele belangen toch wel harder wegen. In ieder geval is dit programaatje onbetrouwbaar.

  22. In het artikel staat:

    “Ter illustratie: als je de iPhone stevig vasthoudt op de plek waar de interne antenne zich bevindt, dan zal de antenne meer moeite moeten doen om de GSM-signalen op te vangen, waardoor de hoeveelheid straling omhoog gaat.”

    Deze redenatie in het artikel klopt natuurlijk van geen kanten. Voor het ontvangen van een signaal hoeft de GSM niets uit te zenden.

    Er is natuurlijk wel een twee weg signaal, maar het werkt op de volgende manier. Als de GSM mast maar een matig tot slecht signaal van een telefoon krijgt heeft hij een seintje terug aan de telefoon om het zendvermogen te verhogen.

    Wat er in het artikel had moeten staan: Als het uitgezonden signaal van de telefoon wordt afgeschermd door een hand of een muur van een gebouw dan ontvangt de GSM mast een zwakker signaal en zal de telefoon een seintje geven om het zendvermogen op te voeren. Als de GSM mast de telefoon goed kan ontvangen, dan geeft de mast de telefoon een seintje dat het zendvermogen verlaagd mag worden. Dit scheelt de telefoon energie waardoor langer van eenaccu lading gebruikt kan worden.

    Het afgegeven zendvermogen (lees het stralingsniveau) is evenredig met het zend vermogen.

    De invloed op menselijk weefsel, hangt weer af van de afstand van de tot de zendantenne. (omgekeerd evenredig met de derde macht van de afstand)

    “Real time radiation Indication” is zo te zien gewoon evenredig aan het uitgezonden zendvermogen van de telefoon, aardig om te weten, maar verder niet echt nuttig en ook geen indicatie voor de stralingsbelasting van het menselijke lichaam omdat de afstand daar een sterk bepalende factor in is.

    De app kon wel eens geweigerd zijn door Apple om deze gebruik maakt van een private api, iets wat Apple niet toestaat. Mar dat is iets wat ik niet kan bevestigen, want ik ben geen app developer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.