
Apple neemt afscheid van AFP in macOS: wat betekent dit voor jou?
Apple heeft in de documentatie voor ontwikkelaars laten weten dat de AFP-ondersteuning officieel deprecated is – oftewel: dit is de aankondiging dat-ie helemaal uitgefaseerd gaat worden. In de huidige bèta van macOS 15.5 Sequoia is de AFP-client nog wel aanwezig, maar met een duidelijke waarschuwing: het protocol wordt in een toekomstige versie van macOS definitief verwijderd. Waarschijnlijk zal dat met macOS 16 gebeuren, dat we zoals gebruikelijk in het najaar kunnen verwachten. Tijdens de WWDC25 begin juni zullen we er al meer over horen.
Gebruik je nu nog AFP om verbinding te maken met netwerkschijven, NAS’en of oudere servers, dan is het tijd om over te stappen op alternatieven. Apple raadt gebruikers nadrukkelijk aan om hun workflows nu al aan te passen, vóórdat ze updaten naar de volgende grote macOS-versie.

Wat is AFP ook alweer?
AFP is een netwerkprotocol dat al sinds de vroege dagen van de Mac bestaat. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld voor AppleTalk en later aangepast voor TCP/IP. Het protocol maakte jarenlang deel uit van het klassieke Mac OS en werd later ook geïntegreerd in Mac OS X (nu macOS). Maar de laatste jaren is AFP feitelijk overbodig geworden.
De opvolger van AFP is SMB (Server Message Block), dat al meer dan tien jaar de standaard is binnen macOS. In tegenstelling tot AFP is SMB geschikt voor moderne bestandssystemen zoals APFS. Hoewel AFP technisch gezien nog toegang kan krijgen tot APFS-schijven, levert dit vaak problemen op. Apple heeft AFP al jaren niet meer actief ontwikkeld. Gênant detail: SMB wordt ontwikkeld door Microsoft en was vroeger dus in feite een concurrent van AFP.
Wat kun je doen als je nog AFP gebruikt?
Als je in jouw netwerk nog AFP gebruikt, bijvoorbeeld voor verbindingen met een oude NAS of server, dan zijn dit je opties:
Stap over op SMB
De meeste moderne netwerkschijven ondersteunen SMB. Controleer of jouw apparaat SMB-ondersteuning heeft en stel dit in als standaard.
Gebruik een oudere macOS-versie
Als je om welke reden dan ook vastzit aan AFP, dan kun je ervoor kiezen om voorlopig op een oudere versie van macOS te blijven werken. Houd er dan wel rekening mee dat Apple vroeg of laat stopt met beveiligingsupdates.
Vervang verouderde hardware
In sommige gevallen is de beste oplossing om oude apparatuur die alleen AFP ondersteunt, te vervangen door iets moderners.
Wanneer verdwijnt AFP precies?
Hoewel Apple geen exacte datum heeft genoemd, wordt verwacht dat AFP met de komst van macOS 16 in het najaar definitief zal verdwijnen. De aankomende update naar macOS 15.5 bevat nog wel de AFP-ondersteuning, maar dus met een duidelijke waarschuwing.
macOS Sequoia is de grote nieuwe Mac-update van 2024. In deze versie zijn al enkele vernieuwingen zichtbaar die de overgang naar modernere technieken benadrukken. De bèta van macOS 15.5 wordt binnenkort voor iedereen beschikbaar, samen met updates voor iOS 18.5 en iPadOS 18.5.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je Mac-klembord gaat flink veranderen: dit wordt er nieuw in macOS 16 (13-05)
- macOS Sequoia 15.5 nu beschikbaar: wat brengt deze nieuwe Mac-update? (12-05)
- Apple brengt Release Candidate van macOS Sequoia 15.5 voor testers uit (06-05)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
Welke gevolgen heeft dit als je een timecapsule of een airport gebruikt voor time machine?
Wil dag zeggen dat mijn Time Capsule uit 2008 niet meer gaat werken vanaf macOS 16?
Zou dit ook het einde betekenen voor Time Machine backups naar Time Capsules? Die gebruiken nog AFP, toch?
Dit lijkt mij ook het einde voor Time Machine backups naar Time Capsules en AirPort Extreme harde schijven. Die gebruiken nog AFP en die apparaten gaan geen update meer krijgen natuurlijk.
Ik denk inderdaad ook dat dit het einde van de Time Capsules en AirPort Extreme-schijven betekent. Die gebruiken AFP (of het verouderde SMBv1), en als de Mac geen verbinding meer kan maken met AFP, dan is het einde verhaal. Er is een kleine kans dat Apple zijn Time Capsules nog een allerlaatste update geeft, maar daar zou ik eerlijk gezegd niet op rekenen. Anderzijds: als je bedenkt hoelang de Time Capsule nou gewerkt heeft, is het misschien tijd voor iets nieuws. En zat mogelijkheden met NAS’en etc.
Definitief weten doen we dit overigens pas met macOS 16.
Ik snap dat een Time Capsule uit 2008 zijn diensten bewezen heeft, maar tegelijk vind ik het heel jammer om een perfect werkend toestel in de prullenmand te gooien.
Anders moeten we een mail sturen naar Tim Cook. ChatGPT heeft zo’n mail in geen tijd geschreven.
tcook@apple.com
Trouwens: ik heb Tim Cook een email gestuurd over de dit probleem
Vandaag heb ik telefoon gekregen van Chris Jordan van Executive Relations die mij belde met de mededeling dat ze het gaan oplossen. Ze bellen over een week terug om te zeggen hoe ze dat gaan doen.
😮