Toetsenbord-app laat data van 31 miljoen gebruikers uitlekken

De intelligente toetsenbord-app AI.type heeft data van 31 miljoen gebruikers laten uitlekken, ook adresboeken en wachtwoorden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

AI.type toetsenbord

De toetsenbord-app AI.type heeft via een onbeveiligde server data van 31 miljoen gebruikers laten uitlekken. AI.type is een intelligent toetsenbord voor iOS en Android, dat leert naarmate je het vaker gebruikt. Voor iOS-gebruikers is er echter goed nieuws: het lijkt alleen te gaan om data van Android-gebruikers.

AI.type lekt data van gebruikers

AI.type is een freemium toetsenbord, die je schrijfstijl herkent en automatisch emoji kan invoegen. Het lek werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Kromtech, dat er bij de ontwikkelaar van de app op aandrong om de server beter te beveiligen, aangezien deze online te raadplegen was zonder enige vorm van authenticatie. In totaal heeft de app 40 miljoen gebruikers. Volgens Kromtech kunnen de gevolgen van het lek groot zijn, omdat met de data identiteitsfraude kan worden gepleegd. De 557 gigabyte aan data die op de server stond bevatte wachtwoorden, e-mailadressen, telefoonnummers, locaties, IP-adressen en contactenlijsten van gebruikers. In totaal zouden bijna 375 miljoen telefoonnummers zijn uitgelekt. AI.type beloofde de gebruikers geen wachtwoorden op te slaan, maar het lijkt erop dat dit toch is gebeurd. Verder bevatte de database IMEI-nummers en allerlei andere data over de toestellen van gebruikers.

Het lek maakt maar weer eens duidelijk hoe selectief je moet zijn bij het installeren van toetsenborden van derden en het geven van volledige toegang tot je ingetikte woorden. AI.type stond niet in onze lijst met beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad en wordt waarschijnlijk ook niet zo vaak gebruikt op de iPhone en iPad. In het overzicht besteden we ook aandacht aan de privacy van dit soort toetsenborden.

https://www.iculture.nl/gids/beste-alternatieve-toetsenborden-ios/

Reacties: 15 reacties

  1. Een van de redeneren, waarom je alles zo stock mogelijk moet houden. Waardeloos.

  2. Ik hou me maar altijd lekker bij de toetsenbordjes van Apple. Intelligent genoeg 😉

  3. Ik gebruik ook echt alleen het toetsenbord van Apple, dat is meer als genoeg.

  4. @Maurice Hollink: Mee eens. Het werkt, zoals altijd (misschien bijna altijd) bij apple. Ik hoef geen voorspellende functies, alleen wil ik gewoon normaal kunnen typen. Autocorrectie is heel fijn (soms heb je er wel ruzie mee (ook tijdens het schrijven van deze paar zinnen)), meer hoef ik niet. Zeker niet bij externe apps

  5. @Maurits: Als je maar 1 taal instelt heb je niet zoveel ruzie met auto correctie ;), maar verder inderdaad lekker stock houden.
    Al die voorspellende functies enzo niet nodig of het vegen over de letters, nee ik tik wel lekker op het apple toetsenbord werkt prima.

  6. Ik heb meerdere toetsenborden geprobeerd, zoals Gboard, Fleksy en Swiftkey van Microsoft, maar geen enkel toetsenbord voldoet aan het standaard Apple iOS-toetsenbord dat standaard is geïntegreerd. Ik maak ook zelden tot geen typfouten met het toetsenbord van Apple en als ik voor de grap een Gboard-toetsenbord gebruik van Google, dan kan ik net zo goed mijn autocorrectie aanzetten.

    Plus, het iOS-toetsenbord is ook het allermooist ontworpen naar mijn mening. Simpel maar toch heel erg doelmatig zonder overbodige extra’s.

  7. Ach, Apple geeft volledige toegang tot je volledige Mac door een Root pasword te vergeten. #MeRoot

  8. Zou de link naar dit toetsenbord in de app-store dan ook niet onderaan dit artikel verwachten…

  9. Sinds ik bij de eerste toetsenborden van derden gelezen had dat wat je typt naar hun servers wordt gestuurd ben ik al direct afgehaakt van toetsenborden van derden. Je moet je wachtwoorden tenslotte ook typen. En ik reken altijd extra pessimistisch omdat bedrijven niet altijd eerlijk zijn in hun beloftes.

  10. Origineel geplaatst door Farl
    Sinds ik bij de eerste toetsenborden van derden gelezen had dat wat je typt naar hun servers wordt gestuurd ben ik al direct afgehaakt van toetsenborden van derden. Je moet je wachtwoorden tenslotte ook typen. En ik reken altijd extra pessimistisch omdat bedrijven niet altijd eerlijk zijn in hun beloftes.

    Bij het intypen van wachtwoorden verschijnt automatisch het apple toetsenboard.
    Wachtwoorden zijn veilig bij apple, de rest uiteraard niet

  11. Uh, beetje vreemd om dan onderaan het artikel wel een link op te nemen naar een onbetrouwbaar programma.

  12. Hopelijk brengt apple nog eens een veeg toersenbord uit. Daarom afhankelijk van derde.

  13. Origineel geplaatst door Farl
    En ik reken altijd extra pessimistisch omdat bedrijven niet altijd eerlijk zijn in hun beloftes.

    Als je zo redeneert kun je Apple ook niet vertrouwen.

  14. Origineel geplaatst door Dick de wit
    Hopelijk brengt apple nog eens een veeg toersenbord uit. Daarom afhankelijk van derde.

    Dat zou mooi zijn!