Heel wat leuke Amsterdamse buurten zijn de afgelopen jaren ‘AirBnB-buurten’ geworden. Amsterdamse appartementjes vlakbij het Leidseplein, de Foodhallen of de Pijp leveren heel wat meer geld op als je er voor €100 per nacht toeristen in stopt in plaats van huurders, die niet meer dan €700 per maand willen betalen. Airbnb heeft ervoor gezorgd dat appartementen tegenwoordig minihotels zijn, beheerd door commerciële uitbaters. Daar willen ze nu iets tegen doen: met een charme-offensief om te zorgen dat Airbnb weer het imago krijgt van een gezellige logeervriend, die je de weg wijst in de stad. In de compleet vernieuwde app zijn daarom reistips en aanbevelingen toegevoegd. Ook is er een buurten-matchsysteem, zodat jij in de buurt terechtkomt die het best bij jou past.
‘Gezellig logeren bij locals, yeah right’
Airbnb heeft de afgelopen jaren wel wat kritiek gekregen, vooral omdat het big business is geworden. Dat merk je vooral in steden als Amsterdam. In plaats van een buurtman die de stoep veegt, of een buurvrouw die haar fietsband aan het plakken is, lopen er vooral mensen met rolkoffertjes en een stadsplattegrond in de straat. Ze zijn op zoek naar dat ‘authentieke gevoel’ van wonen aan de gracht of in een volksbuurt. Maar door de aanwezigheid van al die toeristen verandert wel de buurt: in plaats van een leuke koffiebar komt er alwéér een Nutella-wafelzaak (tip: zie ‘Pretpark Amsterdam‘ op Facebook voor meer toeristische ontwikkelingen).
Eigenlijk is dat niet zo gek: als jij naar Berlijn of Barcelona gaat, wil je het liefst ook niet in een slaapfabriek logeren, maar in een knus appartementje tussen de locals, ook al zijn die twee steden ook wel danig gewend geraakt aan rolkoffertoeristen.
Airbnb heeft lang beweerd dat ze geen concurrent voor hotels zijn, maar een gezellige community van reizigers, waarbij mensen met elkaar in contact komen en bij elkaar op de bank slapen. Omdat te onderstrepen zet Airbnb in de vernieuwde app volledig in op reisgidsen. Guidebooks, die gemaakt zijn door Airbnb-aanbieders, zorgen ervoor dat het een concurrent wordt van Lonely Planet en Yelp. De app is daardoor zelfs interessant geworden voor mensen die nog nooit een Airbnb’tje hebben geboekt. Door regelmatig in de app rond te bladeren krijg je vanzelf zin om het eens te proberen: zo’n appartement boeken van een wildvreemde.
De app benadrukt wat logeren in een bepaalde stad allemaal te bieden heeft, behalve een bed om in te slapen. Je krijgt tips welke buurten bij jou passen en dat is slim: als je naar een vreemde stad reist, is het vaak makkelijk om te achterhalen waar de theaters en de café’s zijn, maar dat hoeft niet meteen een leuke buurt zijn om te wonen.
Airbnb doet ook wat voor de verhuurders, door te zorgen dat de gasten beter bij ze passen. Dus bijvoorbeeld geen bierdrinkende Britten, terwijl jij een vegan lifestyle hebt.
Foto via Shutterstock.com, Kaspars Grinvalds.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
- Apple maakt het ontdekken van nieuwe apps in de App Store makkelijker (09-01)
Reacties: 3 reacties