AirPods-patent verklapt nieuwe details over het koppelen

Apple werkt al sinds 2015 aan de AirPods. In een nieuw verschenen patent legt uit hoe het koppelen geregeld is en dat één van de AirPods een regelneef is.

Uit een nieuw gepubliceerde patentaanvraag blijkt dat Apple al sinds 2015 werkte aan de AirPods. Het patent beschrijft ‘Wireless audio output devices’ maar uit de afbeeldingen is meteen af te leiden dat het om de AirPods gaat. Het patent bevat ook nieuwe informatie hoe het koppelen van de AirPods via Bluetooth werkt. Ook blijkt elk oordopje te beschikken over een uniek MAC-adres. Je kunt ze dus niet zomaar verwisselen met de AirPods van iemand anders.


AirPods-patent: AirPods in het doosje

Het patent werd al in juni 2015 aangemeld en noemt Robert D. Watson, David John Shaw, Ganesha Adkasthala Ganapathi Batta, Chandrahas Aralaguppe Chandramohan, Gregory Robert Burnsand en Benjamin Huth Byer als uitvinders.

AirPods-patent: AirPods in het doosje

Uit het patent blijkt dat je voor het koppelen van de AirPods altijd de oplaadcase nodig hebt. Tijdens het koppelen stuurt elke AirPod een geheime code naar de oplaadcase, via een beveiligde link. Dit voorkomt dat de verbinding kan worden gekaapt, waardoor iemand kan meeluisteren bij een telefoongesprek.

Bekijk ook
AirPods koppelen met iPhone, iPad en alle andere apparaten

AirPods koppelen met iPhone, iPad en alle andere apparaten

Heb je geen idee hoe je je AirPods moet koppelen aan je iPhone of iPad of wil je weten hoe je ze aan een Apple TV koppelt? Of wil je de koppeling ongedaan maken? In dit artikel lees je alles erover, inclusief weer loskoppelen van de AirPods.

In de opbergcase zit een eigen processor en een communicatie-interface, plus een sensor die detecteert of je het klepje opent. Het openen van het klepje is het signaal dat het koppelingsproces van start moet gaan. Dat je daarvoor het doosje nodig hebt, heeft ermee te maken dat de AirPods zelf geen knop (of een ander mechanisme) hebben om het koppelingsproces te starten. Zodra de oordopjes gekoppeld zijn, zijn ze ook beschikbaar op elk ander Apple-apparaat waarmee je met hetzelfde Apple ID bent ingelogd en die verbinding heeft met iCloud. Voor het koppelen van apparaten die niet door Apple zijn gemaakt is er een fysieke knop aanwezig achterop het AirPods-oplaaddoosje, waarmee je het koppelingsproces kunt starten.

AirPods-patent: techniek uitgelegd

Elk AirPod-oortje beschikt over een geheugenmodule met de Bluetooth-informatie en een uniek MAC-adres. Dit zorgt ervoor dat de Batterij-widget voor iOS precies kan aangeven wat de resterende batterijlading is voor het linker en rechter oortje. Ook de oplaadcase heeft een uniek ID, dus ook daarvan kan de status worden getoond. De geheugenmodules in de AirPods houden een geschiedenis bij van de gebruikte koppelingen.

Primaire AirPod regelt alles

Ook interessant om te weten, is dat er één primaire AirPod is, die communiceert met de secundaire AirPod. Deze ontvangt de data en audiosignalen van de primaire AirPod. Haal je deze uit je oor, dan zal de secundaire AirPod die rol overnemen en zelf de audiosignalen ontvangen van de iPhone of een ander gekoppeld apparaat.

De primaire AirPod bepaalt ook of de nieuwste firmware is geïnstalleerd en kan de tweede AirPod voorzien van de nieuwste firmware-versie, zodat ze op een later moment hun rollen kunnen omwisselen. Apple heeft rekening gehouden met allerlei situaties, zoals het verwijderen en omwisselen van de oortjes.

Mic-Bud en Mute-Bud

In het patent is ook te lezen dat je als gebruiker de rol van de oortjes handmatig kunt wisselen. Je kunt de rechter AirPod instellen als een zogenaamde Mic-Bud, waarbij de microfoon van dit oortje wordt geactiveerd. Dit wordt dan de primaire AirPod, terwijl de andere een ondergeschikte rol krijgt als Mute-Bud. Nog niet alle mogelijkheden die Apple in het patent noemt zijn al gerealiseerd en dat geldt ook voor deze functie. Apple besloot blijkbaar op een later moment om het wisselen tussen Mic-Bud en Mute-Bud automatisch te regelen. Je kunt wel via de instellingen een Mic-Bud instellen, maar je kunt niet aangeven welk oordopje primair is.

Apple had in 2015 al het idee om twee losse oordopjes in een oplaadcase te stoppen en dankzij dit patent weten we nu meer hoe het werkt. Later zullen waarschijnlijk nog wel meer patenten boven water komen, waarin specifieke functies worden uitgelegd. Dat er aparte processoren en een communicatie-interface in de AirPods zitten, bleek eerder al uit de teardown van de AirPods. Ook bevatten ze een microfoon, infrarood-nabijheidssensoren, accelerometer en een kleine batterij. Er zitten een paar speciale componenten in, maar de AirPods zijn eigenlijk twee Bluetooth-headsets die met elkaar samenwerken.

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels meerdere generaties van de AirPods uitgebracht en speciale modellen, zoals de AirPods Pro en de AirPods Max. De AirPods 4 is de nieuwste generatie van de standaard AirPods, verkrijgbaar met en zonder actieve ruisonderdrukking en draadloze oplaadcase met speaker. Hoe kun je de AirPods koppelen, hoe zit het met draagcomfort en hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips en je weet het! Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.