AirPods Pro eerste indruk: dit zijn onze ervaringen met Apple’s nieuwe oortjes

De AirPods Pro zijn er en wij kijken in deze eerste indruk hoe het zit met de geluidskwaliteit, het draagcomfort en de ruisonderdrukking. Klinken de AirPods Pro echt beter en zitten ze wel lekker? Wij vertellen over onze ervaringen!
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Hoe ‘Pro’ zijn deze AirPods?
Apple heeft ervoor gekozen om deze nieuwe AirPods de toevoeging ‘Pro’ te geven. Dat wekt de indruk dat er meer functies in zitten dan in de standaardmodellen. Of het betekent dat ze speciaal voor professionals zijn gemaakt, die vaak in een vliegtuig of in een gehorig kantoor moeten werken? Die indruk krijgen we niet. Deze oortjes zijn simpelweg gericht op een andere doelgroep: mensen die op ruisonderdrukking zaten te wachten, meer functies wilden of moeite hadden met de pasvorm van het eerdere model.

AirPods Pro op tafel

Terwijl de Pro-versies van de iPad en de diverse Mac- en MacBook-modellen duidelijk op de professional zijn gericht, is dat bij de Pro-modellen van de iPhone en deze AirPods veel minder het geval. De toevoeging Pro houdt vooral in dat je extra mogelijkheden krijgt.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny) en Daniel Vischjager (@d_vischjager), fotografie: Daniel Vischjager

AirPods Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Alleen verkrijgbaar in glimmend wit
  • Nieuw in-ear design met rubberen oortips
  • Drie formaten oortips meegeleverd: S, M en L
  • Zweet- en waterbestendig (IPX4)
  • Gewicht 5,4 gram
  • Bluetooth 5.0
  • Afmetingen oortjes: 30,9 x 21,8 x 24 mm
  • Afmetingen doosje: 45,2 x 60,6 x 21,7 mm
  • Tot 4,5 uur luistertijd met ruisonderdrukking bij één keer opladen
  • Meer dan 24 uur luistertijd dankzij doosje
  • Verkrijgbaar voor €279

De AirPods Pro zijn ook verkrijgbaar bij Apple voor de standaard adviesprijs van €279.

Design van de AirPods Pro

  • Kortere steeltjes en grotere kop
  • Rubberen oortips in 3 formaten
  • Oplaaddoosje is groter en breder
  • Uitgevoerd in hoogglans wit

Het design van de oortjes en het opbergdoosje is nieuw bij de AirPods Pro. Je ziet het verschil meteen: de oortjes hebben een korter steeltje en ze hebben siliconen rubbertjes die in je gehoorgang gaan. Voor mensen die vonden dat de originele AirPods een ‘belachelijk’ uiterlijk hadden oogt dit dikkere, compactere model misschien een stuk prettiger.

AirPods Pro overzicht

Het oplaaddoosje ziet er ook anders uit: het is breder en minder hoog, alsof het een kwartslag gedraaid is ten opzichte van het originele model. Het doosje lijkt groter, maar past nog net zo goed in je broekzak. Het is dan ook een heel verschil met het veel grotere doosje van de Powerbeats Pro (zie vergelijking).

We merkten wel dat de oortjes moeilijker uit het doosje te halen zijn, omdat je er minder makkelijk grip op krijgt. Ook is het lastiger om ze weer op de juiste manier terug in het doosje te doen, maar dat kan ook gewenning zijn. Bij de originele AirPods kun je met twee vingers één oortje pakken, maar door de rubberen oortips is dat nu lastiger. Je vinger glijdt namelijk van het rubberen deel af.

AirPods Pro naast gewone AirPods

Wat wel hetzelfde is gebleven is de afwerking en kleurkeuze: alles is glimmend wit en je kunt nog steeds het opengeklapte doosje gebruiken als iPhone-houder om films te kijken.

Koppelen en dragen van de AirPods Pro

  • Koppelen door doosje te openen
  • Drie formaten oortips: Small, Medium en Large
  • Ventilatiesysteem voor minder druk

Voordat je de AirPods Pro kunt gaan gebruiken moet je een aantal stappen doorlopen. Die zijn bij deze AirPods iets anders dan je gewend bent. Ten eerste moet je het juiste formaat oortips bepalen en met de speciale Pasvormtest controleren welke maat bij jouw oor past.

iOS 13.2 bevat een functie om het geluid te analyseren en het profiel aan te passen aan de vorm van jouw gehoorgang, zodat je de best mogelijke luisterervaring hebt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de interne en externe microfoons. Het duurde zo’n vijf seconden en je krijgt meteen te zien of je beter voor Small, Medium of Large kunt kiezen. Bij ons was het Medium-formaat prima. Het is overigens niet zo dat er maar één formaat juist is. Daarom kan het zijn dat de Pasvormtest een positieve uitslag geeft bij meerdere formaten.

AirPods Pro zonder oortip

Voor het loshalen van de rubbertjes moet je behoorlijk stevig trekken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de dopjes snel kwijtraakt. Mocht dat toch gebeuren, dan kost het ca. 4 euro om een nieuwe aan te schaffen bij Apple.

De aansluiting van de rubberen dopjes is ovaal, dus je kunt geen oorkussentjes van andere merken gebruiken als je ze kwijtraakt. Het is echter een kwestie van tijd voordat er allerlei namaak-oortips te krijgen zijn. Bij het terugplaatsen van het dopje moet je even goed opletten je het wel goed gepositioneerd hebt.

AirPods Pro oortjes en case

Qua draagcomfort is het wel even wennen, zo’n rubber dopje in je oor. Je merkt beter dat er iets in je oor zit dan bij de gewone AirPods, maar storend vinden we het niet. Hoewel bij ons de gewone AirPods altijd bleven zitten, voelen de AirPods Pro steviger aan. Bij onze vroege tests voelden de AirPods Pro na zo’n twee uur luisteren nog helemaal goed aan. Die ervaring verschilt per persoon, maar wij zijn vooralsnog positief. Mede door het nieuwe ventilatiesysteem is er bij ons ook geen sprake van een benauwd gevoel door druk.

Het koppelen van de oortjes verloopt nog net zo simpel als voorheen: je houdt het doosje bij je iPhone en opent het klepje. Je krijgt dan meteen een melding te zien met de vraag of je wilt koppelen. Daarna gaat het koppelen automatisch op al je apparaten.

Actieve Ruisonderdrukking op de AirPods Pro

  • Bevat H1-chip voor geavanceerde functies
  • Interne en externe microfoons luisteren naar omgevingsgeluid
  • Neutralisatie van ongewenste rumoer met antigeluid

De grootste vernieuwing bij de AirPods Pro is niet zozeer het nieuwe design, maar de toevoeging van actieve ruisonderdrukking. Dit gaat een stap verder dan de Powerbeats Pro, die alleen het geluid van buitenaf isoleren, maar verder niet actief ingrijpen op het geluid.

Bij de AirPods Pro is dat anders: daar zijn de microfoons continu actief om het omgevingsgeluid te meten, zodat ongewenste rumoer vervolgens door de ingebouwde chip kan worden tegengegaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van antigeluid. Dit houdt in dat geluidsgolven worden geneutraliseerd met een precies tegengestelde geluidsgolf, waardoor het effect in feite nul is. Je hoort alleen nog de muziek en de geluiden om je heen lijken van heel ver weg te komen. Zelfs je eigen stem hoor je vanaf dat moment van heel ver weg komen. De microfoons checken 200 keer per seconde het geluid en past het op basis daarvan aan. Hiervoor is een H1-cip aanwezig die ook nog allerlei andere geavanceerde functies regelt, zoals het makkelijk koppelen en de draadloze prestaties.

AirPods Pro inhoud

De actieve ruisonderdrukking blijkt erg goed te werken: geroezemoes en het geluid van bouwactiviteiten zijn opeens een stuk minder storend en lijken veel verder weg. Je hebt veel meer oor voor de muziek. Zodra je de oortjes indoet zakt het omgevingsgeluid direct vrijwel helemaal weg.

Een andere fijne toevoeging vinden we de Transparantie-modus. Je schakelt dit in door kort in het steeltje te knijpen. We hadden eerder van andere gebruikers gehoord dat dit nogal een gedoe is om het de eerste paar keer voor elkaar te krijgen, maar bij ons leverde het eigenlijk geen problemen op. We vinden het zelfs makkelijker dan het tikken tegen de oortjes, zoals bij de normale AirPods. Je krijgt namelijk ook in één keer feedback of je goed gedrukt hebt. Je hoort een zacht klikje, terwijl je bij de gewone AirPods geen directe feedback krijgt.

Bij Transparantie-modus hoor je de stemmen van de mensen om je eens opeens heel helder. Ook kun je je eigen stem opeens weer natuurlijk verstaan, alsof je geen oortjes in hebt. Het is alsof je in een microfoon praat en via een koptelefoon meeluistert, zoals bij het opnemen van een podcast.

AirPods Pro geluidsonderdrukking

Uiteraard komt de ruisonderdrukking alleen tot zijn recht als je beide oortjes in hebt. Wat we als toevoeging nog wel graag hadden gezien is een stapsgewijze optie voor de ruisonderdrukking. Op hoofdtelefoons van andere merken heb je soms de mogelijkheid om de ruisonderdrukking in 2 of 3 stappen te verminderen.

Tijdens het bellen werkt de ruisonderdrukking ook goed. Het voelt alleen wat onwennig, want mensen zijn geneigd zachter te praten als het stil is. Daarom moet je jezelf ietwat forceren om luider te praten. Je moet ook niet té hard praten om geen vreemde blikken te krijgen van anderen.

AirPods Pro doos 2

Audio van de AirPods Pro

  • Dynamische equalizer past audio aan je gehoorgang aan
  • Versterker met een groot dynamisch bereik
  • High-excursion Apple-driver

De AirPods Pro beloven een beter geluid dan de normale AirPods. Eén van de factoren daarbij is het feit dat je oren zijn afgesloten door de rubbertjes, zodat je meer muziek en minder omgevingsgeluid hoort. Een andere factor is de dynamische equalizer, die de muziekweergave aanpast aan jouw oren.

We hebben nog iets meer luisterervaringen nodig om iets te kunnen zeggen over het verschil in audiokwaliteit tussen deze Pro’s en de normale AirPods, maar onze eerste ervaring is veelbelovend. Het geluid lijkt voller, maar niet bij alle genres muziek. In onze volledige review zullen we hier een beter oordeel over kunnen vellen. Bij deze AirPods Pro heeft Apple geprobeerd om meer nadruk te leggen op de audio, al zit er niet zoveel bas in als bij de Beats-producten.

Conclusie AirPods Pro eerste indruk

We zijn positief over onze eerste indrukken met de AirPods Pro. Deze oortjes zijn weliswaar wat duurder dan de standaard AirPods, maar er zitten ook meer goede functies in. De 50 euro extra die je betaalt voor ruisonderdrukking en de betere equalizer, zullen het voor sommige mensen de moeite van een upgrade waard maken. We zijn ook positief over het draagcomfort, al zijn er wel wat kleine dingetjes die nét iets handiger hadden gekund, zoals het uit de case halen van de oortjes.

AirPods Pro case met inhoud achtergrond

De actieve ruisonderdrukking maakt een groot verschil en zorgt ervoor dat je echt van de muziek kunt genieten, zonder te worden gestoord door de geluiden van bouwactiviteiten of roezemoezende collega’s. Ben je vaak in de trein of andere drukke plekken, dan kan het de investering zeker waard zijn. Maar heb je al een goede over-ear hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking, die je af en toe gebruikt tijdens vliegreizen, dan zal het wat minder nodig zijn om te upgraden. Ook als je nu gewone AirPods hebt die het nog helemaal goed doen is een upgrade geen must.

De AirPods Pro zijn ook verkrijgbaar bij Apple voor de standaard adviesprijs van €279. Alle andere winkels hanteren momenteel ook nog deze adviesprijs, maar we verwachten dat er in de loop van de tijd wel wat meer prijsverschil gaat optreden.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. In 2023 werd de tweede generatie AirPods Pro vernieuwd met een usb-c-poort in de oplaadcase en ondersteuning voor lossless audio in combinatie met de Vision Pro. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.