Apple AirPods Pro functies

AirPods Pro vs gewone AirPods, wat zijn de verschillen?

Apple verkoopt de gewone AirPods in twee varianten en de AirPods Pro. Het verschil in prijs is enorm, maar geldt dat ook voor de functies? We vergelijken de AirPods Pro met de gewone AirPods en vertellen wat de verschillen zijn.

AirPods of AirPods Pro: de verschillen zijn groot

Apple heeft al drie generaties van de gewone AirPods en twee generatie van de AirPods Pro uitgebracht. De verschillen zijn meteen zichtbaar: de AirPods Pro hebben rubberen eartips waardoor ze zich stevig vastklemmen in je oor, terwijl de gewone AirPods dat niet hebben. Ook is er een flink verschil in prijs en functies. Welke AirPods moet je hebben? Heeft het zin om extra geld uit te geven voor de AirPods Pro, of zit je goed met de gewone AirPods? We kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de AirPods vs AirPods Pro en helpen we je met kiezen van de juiste AirPods.

Lees ook:

AirPods Pro vs. AirPods verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de AirPods Pro en de AirPods uit 2019:

  • De adviesprijs van de AirPods Pro ligt een stuk hoger ten opzichte van de gewone AirPods. Het goedkoopst ben je uit met de tweede generatie AirPods, maar ook hier geldt dat je bij andere winkels vaak goedkoper uit kan zijn dan bij Apple.
  • De AirPods Pro hebben een ander design met aangepaste pasvorm, dankzij de verschillende maten van de meegeleverde oortips. De AirPods Pro gaan dieper je oren in en sluiten je gehoorgang beter af. Ze blijven daardoor ook beter zitten, maar er zijn mensen die het onprettig vinden om iets in hun gehoorgang te hebben. De gewone AirPods hebben een universele pasvorm en hangen wat meer losjes in je oor.
  • Opladen gaat verschillend. De AirPods 2 zijn alleen op te laden via de Lightning-poort aan de onderkant van het doosje. Bij de AirPods 3 kun je kiezen uit een standaard oplaaddoosje met Lightning-poort of een duurdere uitvoering met MagSafe. Bij de AirPods Pro is het doosje altijd draadloos op te laden maar is er ook nog een oplaadpoort aan de onderkant aanwezig. Bij de nieuwste AirPods Pro is Lightning vervangen door usb-c.
  • De AirPods Pro hebben noise cancellation. Het gaat om zogenaamde actieve ruisonderdrukking. De AirPods Pro controleren continu het omgevingsgeluid via de microfoon en passen anti-geluid toe om dit te maskeren. Je hebt daardoor minder last van geluid om je heen en geniet meer van de muziek.
  • Met de transparantiemodus op de AirPods Pro zorg je ervoor dat je toch nog wat van je omgeving meekrijgt. De geluidskwaliteit blijft hoog, maar je hoort toch nog een toeterende auto of tringelende fietser. Ook kun je op deze manier een gesprek voeren. De AirPods Pro kunnen zelfs automatisch de transparantiemodus inschakelen op het moment dat er een pratende persoon wordt gedetecteerd.
Bekijk ook
Transparantiemodus op AirPods en Beats: zo werkt het

Transparantiemodus op AirPods en Beats: zo werkt het

Met de transparantiemodus kun je zorgen dat je via de oordopjes of koptelefoon kunt meeluisteren met je omgeving. Je vindt het op bepaalde AirPods- en Beats-modellen. In deze tip lees je hoe je de transparantiemodus inschakelt, hoe je de instellingen aanpast en welke modi er nog meer zijn.

  • De AirPods Pro hebben veel meer audiofuncties, zoals Adaptieve audio, Live luisteren en Gespreksversterking. De microfoons van de AirPods Pro herkennen waar stemmen vandaan komen en versterken het geluid in je oren. Dat kan in allerlei situaties van pas komen, zoals een druk restaurant of op een feestje.
  • Adaptieve EQ is een functie die je alleen op de AirPods Pro vindt. Dit zorgt ervoor dat het geluid afgestemd wordt op de vorm van je oor. De gewone AirPods hebben dit niet, waardoor het geluid niet bij iedereen optimaal klinkt.
  • De AirPods Pro zijn zweet- en waterbestendig met een IPX4-beoordeling. Je kan er niet mee zwemmen, maar ze kunnen wel tegen een plens water. Bij de gewone AirPods 2 geeft Apple op dit punt geen garanties, terwijl de AirPods 3 zweet- en waterbestendig zijn.
  • Bediening van de AirPods Pro en de AirPods 3 gaat met de druksensor in het steeltje. Je drukt één keer om af te spelen, pauzeren of een telefoongesprek te beantwoorden, twee keer om naar het volgende nummer te gaan, drie keer om naar het vorige nummer te gaan en ingedrukt houden om te wisselen tussen de ruisonderdrukking en transparantie-modus. Bij de AirPods 2 moet je op het oortje tikken.
  • De accuduur van de AirPods Pro en de AirPods 3 is iets langer: 6 uur tegenover 5 uur. Zet je de ruisonderdrukking op de AirPods Pro uit, dan kan je langer luisteren. Qua gesprekstijd scoren de AirPods Pro ook goed.
  • De chip in de tweede generatie AirPods Pro is een H2-chip met verbeterde ruisonderdrukking en betere geluidsweergave. In de AirPods 2 en 3 vind je een iets oudere H1-chip.
AirPods Pro.

Heb je de eerste generatie AirPods, dan zijn er nog wel meer verschillen met de AirPods Pro. Bij de eerste generatie ontbreken de H1-chip voor snel wisselen, ondersteuning voor Hé Siri en is de accuduur wat korter.

AirPods Pro vs AirPods overeenkomsten

Bij het vergelijken van AirPods kijken we ook naar de overeenkomsten, want de twee modellen hebben veel gemeen. Dit zijn de overeenkomsten tussen de AirPods Pro en gewone AirPods 2:

  • Ondersteuning voor Hé Siri: je kan met je stem Siri activeren op de AirPods.
  • Het bijladen gaat snel: in 15 minuten kun je ongeveer 3 uur muziek luisteren.
  • Met draagdetectie stopt de muziek automatisch zodra je een AirPod (Pro) uit je oren haalt.
  • Alle AirPods worden meegeleverd met een oplaadcase, die de gebruiksduur van de AirPods verlengt. Aan de onderkant zit altijd een oplaadpoort (Lightning of usb-c). Bij de AirPods Pro kun je het doosje altijd draadloos opladen, terwijl dat bij de gewone AirPods afhankelijk is van het model.
  • Alle AirPods maken verbinding via Bluetooth en zijn ook geschikt voor niet-Apple-apparaten.
  • De kleur en het materiaal is hetzelfde: alle AirPods zijn er alleen in wit met een glimmende afwerking.
AirPods Pro onderdelen

Moet ik mijn standaard AirPods upgraden naar Pro?

Of je nu je standaard AirPods moet upgraden naar de Pro, is afhankelijk van je behoeften en welk model je hebt. In het kort zijn dit de belangrijkste redenen om wel of niet je AirPods te upgraden naar de AirPods Pro:

Ga upgraden naar de AirPods Pro als…

  • … de huidige AirPods (te) makkelijk uit je oren vallen of niet lekker zitten. De verschillende pasvormen van de AirPods Pro zijn dan waarschijnlijk beter voor jou geschikt.
  • … je de geluidskwaliteit van de huidige AirPods niet goed vindt. Met ruisonderdrukking klinken de AirPods Pro beter.
  • … je heel erg zweet of vaak buiten sport in een vochtige omgeving. De AirPods Pro zijn zweet- en waterbestendig en kunnen dus beter tegen water.
  • … je de nog de eerste generatie AirPods hebt en de batterij snel leeg is. Je zou dan ook kunnen kiezen voor de gewone AirPods 2 of 3.

Ga je AirPods niet upgraden als…

  • … je meer dan tevreden bent met je huidige AirPods. Je zou dan beter een generatie over kunnen slaan en wachten op een eventuele opvolger met betere specs die we in 2024 verwachten: de AirPods 4.
  • … je het geluid van de huidige AirPods prima vindt.
  • … je niet van in-ear-achtige oordopjes houdt. Sommige mensen vinden dit niet prettig zitten.
  • … de huidige AirPods prima in je oren blijven zitten. Het design met rubberen eartips heeft dan voor jou een minder toegevoegde waarde.
  • … je niet vaak buiten sport en nooit zweet.
AirPods 2 met lampje aan buitenkant

Conclusie AirPods Pro vs AirPods vergelijking

Bij het vergelijken van de AirPods valt een aantal dingen op. De prijs, het design en de ruisonderdrukking zijn veruit de belangrijkste verschillen. De originele AirPods kregen vaak kritiek dat het geluid onder de maat was en daar heeft Apple met de AirPods Pro iets aan gedaan. Deze oortjes klinken gewoon goed en met de ruisonderdrukking en de speciale audiofuncties zoals gepersonaliseerde audio klinkt alles nog beter, want je hebt veel minder last van omgevingsgeluiden. Bovendien zorgt de Adaptieve EQ voor beter geluid, omdat het zich aanpast aan je gehoor. En dankzij de keuze uit meerdere oortips is ook het draagcomfort beter.

Toch zijn er ook veel overeenkomsten. Het gebruikte materiaal en de kleur zijn hetzelfde en ook het oplaaddoosje is vrijwel gelijk. De accuduur is ongeveer hetzelfde, net als de manier van verbinden en het wisselen tussen apparaten.

Ga de AirPods Pro kopen als…

  • … je een betere geluidskwaliteit wil. Met actieve ruisonderdrukking en adaptieve EQ klinken de AirPods Pro beter.
  • … de meest geavanceerde oortjes wil met allerlei handige audiofuncties, zoals gespreksdetectie.
  • … de gewone AirPods niet lekker zitten. Het design met rubberen eartips past mogelijk beter bij jouw gehoorgang en zitten daardoor prettiger.
  • … je nog geen AirPods hebt en meteen het meest geavanceerde model wil.
  • … je veel sport en beweegt. De AirPods Pro blijven dan beter zitten en ze zijn zweet- en waterbestendig.

Prijzen AirPods Pro 2 (usb-c)

Bekijk ook
AirPods Pro kopen: hier vind je ze het goedkoopst

AirPods Pro kopen: hier vind je ze het goedkoopst

De AirPods Pro zijn het topmodel van Apple’s eigen oortjes. De nieuwste versie zijn de AirPods Pro 2 met usb-c poort, maar er zijn ook eerdere modellen die goedkoper zijn. Lees hier alles over de AirPods Pro: functies, specs, verschillen, maar ook de beste prijzen en deals.

Ga de AirPods 3 kopen als…

  • … de universele pasvorm voor jou prettiger zit dan in-ear oordopjes.
  • … de meest uitgebreide standaard AirPods wil.
  • … je de AirPods Pro te duur vindt. Je kunt ongeveer 80 euro besparen door de AirPods 3 te kopen.
  • … standaard AirPods met wat kortere steeltjes wilt.
  • … standaard AirPods met drukbediening op de steeltjes zoekt.

Prijzen AirPods 3 (2021)

Ga de AirPods 2 kopen als…

  • … je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn. De AirPods 2 zijn regelmatig voor een prijs rond de 100 euro verkrijgbaar.
  • … je vooral naar podcasts en audioboeken luistert. De AirPods klinken goed en zijn ideaal om af en toe eens een muziekje te luisteren, maar voor de echte audiofiel zal het net niet goed genoeg zijn.
  • … je niet van in-ear oordopjes houdt en de oortjes ook al goed blijven zitten.
  • … fan bent van de Apple EarPods en nu een draadloze opvolger zoekt.
  • … geen stof- en zweetbestendige oortjes voor sporters nodig hebt.

Prijzen AirPods tweede generatie (2019)

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 augustus 2024 om 9:55
Categorie
Accessoires

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.