Dit kan niet iedereen: AirTag gehackt en opnieuw geprogrammeerd
AirTag gehackt
Apple beveiligt de producten die ze maken meestal goed, maar dat biedt ook leuke uitdagingen voor beveiligingsonderzoekers. Binnen een week blijkt de tracker al te zijn gehackt en opnieuw geprogrammeerd. Op Twitter liet ‘Stack Smashing’ (uiteraard niet de echte naam) zien dat het mogelijk is om toegang te krijgen tot de microcontroller van de AirTag en dingen aan te passen. Rond hetzelfde moment publiceerde elektrotechnicus Colin O’Flynn zijn ontdekkingen, waarin hij precies uitlegt welke functie de contactpunten hebben.
Er gingen wel een paar AirTags kapot in het proces, dus dit is niet iets waar je casually even mee aan de slag gaat. De onderzoeker maakte firmware-dumps en ontdekte dat de microcontroller opnieuw kon worden geflasht. Het lukte ook om de microcontroller anders te programmeren, zodat het anders functioneert.
Zo bleek het mogelijk om voor de NFC-functie een andere URL te tonen. Normaal krijg je found.apple.com te zien als je een AirTag scant met een NFC-telefoon. Het zijn nog maar kleine stapjes, maar het biedt uitzicht op veel grotere aanpassingen. De onderzoeker waarschuwt dat het wel veel kennis vergt om de AirTag te hacken. De AirTag is verbonden met kabels, die alleen nodig zijn voor de stroomtoevoer, niet voor datafuncties.
AirTag hacken met beperkingen
Het betekent echter niet dat je alles zomaar kan aanpassen en binnenkort de AirTag voor je eigen hobbyprojecten kunt gebruiken. Apple heeft waarschijnlijk ook beveiligingsfuncties aan de serverkant aangebracht, zodat je niet alles ermee kunt doen. Er zitten wel wat potentieel leuke toepassingen aan, bijvoorbeeld als je AirTags vastmaakt aan spullen die vaak worden uitgeleend. In bedrijven en op scholen kun je uitgeleende spullen dan weer makkelijk terugvinden binnen het gebouw. Nu is de AirTag nog erg op persoonlijk gebruik gericht en kun je ze niet delen.
Via: Colin O’Flynn
Het is afwachten wat er nog meer mogelijk is en in hoeverre Apple dit tegenhoudt. Er is sinds de introductie ook al een verborgen developer-menu gevonden voor de AirTag, zodat je ook zonder gereedschap al wat kunt rondneuzen. Je doet dot uiteraard wel op eigen risico: er is kans dat je AirTag daarbij onbruikbaar wordt.
Een andere leuke ‘hack’ is om de AirTag dunner te maken. Een man kwam daarbij op het idee om de batterij en de elektronica van elkaar te splitsen en naast elkaar te leggen in een 3D-geprinte houder.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple verkoopt nu een Thunderbolt 5-kabel voor de Mac mini (en aanstaande MacBook Pro) (30-10)
- Deze Apple-producten met Lightning verkoopt Apple nog steeds (29-10)
- Met deze stekelige iPhone-hoes schrik je dieven pas echt af (26-10)
- Astropad Bookcase maakt van je iPhone een e-reader (24-10)
- AirPods 4 vs AirPods 3: de verschillen op een rij (23-10)
AirTag
De AirTag is Apple's Bluetooth-tracker voor het terugvinden van zoekgeraakte voorwerpen. De AirTag werkt samen met het Zoek mijn-netwerk van Apple om je voorwerpen terug te vinden, ook als je zelf buiten bereik bent. Je kunt tot op de centimeter de locatie bepalen, dankzij Ultra-Wideband. Lees alles over AirTag kopen en accessoires voor de AirTag. Ook zijn er diverse AirTag-alternatieven voor het Zoek mijn-netwerk.
- Alles over de AirTag
- AirTag kopen
- AirTag review
- De beste AirTag-accessoires
- Zoek mijn Objecten: voorwerpen vinden met AirTag
- Toepassingen voor de AirTag
- AirTag in je koffer gebruiken
- De beste AirTag-tips
- AirTag vs. Tile
- AirTag gevonden? Dit kun je doen
- AirTag delen met je partner en meer
- Zo voorkomt Apple stalking met AirTags
- Is de AirTag waterdicht?
- Onbekende AirTag beweegt met je mee?
- AirTag batterij vervangen
- AirTag firmware-updates installeren
- AirTag ressetten
Reacties: 5 reacties