AirTag hoesjes voor sleutels en tas

Wensenlijstje: deze AirTag-verbeteringen willen we graag zien

De AirTag bestaat alweer twee jaar. Wij hebben de trackers de afgelopen jaren veelvuldig gebruikt, maar hebben wel nog onze wensen voor AirTag-verbeteringen. Deze verbeteringen staan hoog op ons lijstje.

5 wensen voor toekomstige AirTag-verbeteringen

De AirTag heeft ons al vaak wat tijd bespaard met het zoeken naar onze sleutels en andere persoonlijke bezittingen. Dankzij het Zoek mijn-netwerk werkt het ook buitenshuis en met de U1-chip kun je erg nauwkeurig zoeken. Apple heeft eerder in iOS-updates al wat nieuwe functies toegevoegd, zoals het ontvangen van een melding zodra je je AirTag-sleutelbos ergens achtergelaten hebt. Ook is er regelmatig gesleuteld aan de anti-stalkingfuncties van de AirTag en inmiddels komt er zelfs een universele standaard om tracking door Bluetooth-trackers tegen te gaan.

Met de WWDC 2023 in het vooruitzicht en het gerucht dat de Zoek mijn-app wat nieuwe functies en verbeteringen krijgt, is het tijd om eens te kijken naar hoe Apple de AirTag met (voornamelijk) software-updates beter kan maken. In dit artikel focussen we vooral op de verbeteringen voor de eigenaar van de AirTag. Hoe kan Apple ervoor zorgen dat het terugvinden van je persoonlijke spullen nog makkelijker wordt? Dit zijn onze vijf wensen voor AirTag-verbeteringen, zowel op het gebied van software als hardware.

Dit artikel verscheen eerder op 9 februari 2022, maar is geactualiseerd voor de WWDC 2023 en de mogelijke verbeteringen voor de Zoek mijn-app. Ook hebben we de wensen aangevuld, met een extra wens voor een hogere limiet per Apple ID.

#1 AirTag kunnen delen of uitlenen

Het grootste gebrek van de AirTag is het gemis van een deelfunctie. Hoewel de AirTag bedoeld is voor het tracken van je persoonlijke spullen, zijn niet alle persoonlijke spullen het bezit van één persoon. Denk aan een knuffel voor je kind, een fiets die je samen gebruikt of een tas die je als partners allebei wel eens mee neemt. En wat te denken aan autosleutels, want jullie gebruiken misschien wel samen dezelfde auto. Doordat je de AirTag maar aan één Apple ID kan koppelen, gaat de AirTag piepen zodra hij langere tijd niet bij de eigenaar is maar wel meebeweegt met iemand anders met een iPhone. Ook krijgt de ander een melding op zijn of haar iPhone zodra diegene thuiskomt, waarin staat dat er een AirTag met je meebeweegt. Nogal logisch, want dat is de AirTag van je partner! Dat maakt het gebruik van de AirTag bij gezamenlijke bezittingen erg onhandig. Het zou daarom fijn zijn als je leden van gezinsdeling toegang kan geven tot de AirTag, zodat ook zij de spullen waar een AirTag aan zit kunnen gebruiken en terugvinden. Daarmee voorkom je ook meteen dat de ander ongewenste volgmeldingen krijgt van gedeelde spullen.

AirTag met knuffel


Een AirTag in een knuffel is door het ontbreken van een deelfunctie eigenlijk erg onhandig

Datzelfde geldt ook voor het uitlenen van bezittingen. Leen je een vriend of familielid bijvoorbeeld tijdelijk je autosleutel, dan wil je dat diegene tijdens het lenen de locatie van de AirTag kan zien. Ook is het in zo’n geval soms onnodig voor de eigenaar om de locatie van de AirTag (en dus degene die de sleutels leent) te bekijken.

#2 Hogere limiet voor maximum aantal AirTags per gebruiker

Wist je dat je maximaal zestien AirTags per Apple ID kan configureren? Dat betekent dat je dus in totaal zestien persoonlijke voorwerpen kan traceren. Dat klinkt op zich als meer dan voldoende, maar als Apple een deelfunctie gaat toevoegen en je ook de voorwerpen van je partner kan volgen, loop je al snel tegen deze limiet aan. Het liefst zien we helemaal geen limiet, maar het zou al voldoende zijn om het te verdubbelen tot 32 stuks per Apple ID.

#3 Zoeken in augmented reality

De AirTag maakt voor nauwkeurig zoeken met de U1-chip al in bepaalde mate gebruik van augmented reality, maar het kan nog een stuk uitgebreider. Wat wij graag willen zien is dat je door het oog van de camera precies kunt zien waar bijvoorbeeld je sleutels liggen. De pijl geeft nu alleen aan in welke richting je moet zoeken en doet dat ook alleen in 2D. Met een 3D weergave en het eigen beeld van de camera kan het zoeken nog een stuk makkelijker. Eerder liet Tile al zien hoe dit er bij hun uit gaat zien.

Tile Ultra met ultra-wideband en augmented reality.

#4 Verbeterd geluid en aanpasbare ringtones

De AirTag heeft een ingebouwde speaker die een geluidssignaal afgeeft, maar we vinden dit geluidje wat aan de zachte kant. We zouden dan ook graag een betere speaker in de AirTag willen zien. Als de AirTag aan een sleutelbos of de buitenkans van een tas hangt, is het geluidje nog wel goed te horen. Maar als de sleutels ver weggestopt zijn in een jaszak of in een rumoerige omgeving ligt, is het speakertje niet altijd toereikend. Ook zouden we graag andere geluidjes in willen stellen, zodat je bijvoorbeeld meerdere sleutelbossen ook via een geluidje van elkaar kan onderscheiden.

#5 U1-support voor Apple Watch

Al in watchOS 8 voegde Apple ondersteuning voor de AirTag toe aan de Apple Watch, dankzij de Zoek objecten-app. Maar het is vanaf de Apple Watch nooit mogelijk geweest om de nauwkeurig zoeken-functie vanaf de Apple Watch te gebruiken. De Apple Watch heeft sinds de Apple Watch Series 6 ook een U1-chip, net als in de nieuwste iPhones. Maar dit wordt in de Apple Watch alleen gebruikt voor CarKeys. Mogelijk heeft het ermee te maken dat de nauwkeurig zoeken-functie gebruikmaakt van enige vorm van augmented reality en dat dat door het ontbreken van de camera in de Apple Watch niet mogelijk is. Maar Apple kan vast wel een andere manier bedenken hoe ze de U1-chip in de Apple Watch kunnen gebruiken om het zoeken naar de AirTag makkelijker te maken. We hopen dan ook dat dit in watchOS 10 toegevoegd gaat worden.

AirTag in Zoek objecten-app op Apple Watch

#6 Nieuwe hardware: AirTag in een andere vorm

De AirTag is een klein rond accessoire dat niet veel groter is dan een muntje. Maar de tracker is nog wel vrij dik en kan eigenlijk alleen gebruikt worden in combinatie met een bepaalde hanger. Door de ronde vorm is de AirTag bovendien minder praktisch voor sommige persoonlijke objecten, zoals een portemonnee. We zouden dan ook graag zien dat Apple een AirTag maakt die een andere vorm krijgt, bijvoorbeeld die van een pinpasje. Diverse andere merken, zoals Tile, Chipolo en eufy, hebben al iets soortgelijks, maar missen dan vaak nog bepaalde functies die de AirTag wel heeft, zoals nauwkeurig zoeken met U1.

Welke nieuwe softwarefuncties of verbeteringen voor de AirTag zou jij graag willen zien? Laat het ons weten in de reacties. Lees ondertussen ook ons artikel voor de beste AirTag-tips.

Bekijk ook
De beste AirTag tips: haal alles uit je tracker met deze 15 tips en trucs

De beste AirTag tips: haal alles uit je tracker met deze 15 tips en trucs

Op zoek naar handige tips voor je AirTag? In dit artikel verzamelen we de beste AirTag tips, zodat je precies weet hoe je alles uit de AirTag kan halen. Ken jij ze allemaal?

Prijzen AirTag

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 30 mei: Artikel bijgewerkt met nieuwe wensen en geactualiseerd voor WWDC 2023.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.