Vorige week kondigde Apple een platform voor studieboeken in de iBookstore aan. Succesverhalen van studenten die betere cijfers halen dankzij de iPad zijn dan ook koren op de molen. Maar er is meer succes te melden: in drie dagen zijn er al 350.000 studieboeken gedownload uit de iBookstore. De cijfers zijn niet afkomstig van Apple zelf, maar van Global Equities Research, een bedrijf dat de verkoop van iBooks in de gaten houdt via een eigen trackingsysteem. Ook iBooks Author bleek een succes: de tool werd al 90.000 keer gedownload.
Voor uitgevers van studieboeken is het nieuwe platform aantrekkelijk: ze hoeven hun boeken niet meer via de boekhandels verkopen en voorkomen daardoor de distributiekosten en de marge die de boekhandels rekenen (in Nederland zo’n 40%, in de VS tussen de 33 en 35%). Rechtstreeks zakendoen met Apple heeft weliswaar nadelen, maar als je een paar tussenpartijen elimineert blijft er voor de auteur meer over. De kosten van een iBook-productie zijn volgens Global Equities Research ook nog eens zo’n 80 procent dan bij een gedrukt boek. En bovendien kun je als auteur elk jaar nieuwe boeken rechtstreeks aan de studenten verkopen. Dat levert elk jaar geld op, terwijl de auteurs in de oude situatie langer moesten wachten op inkomsten: scholen kochten slechts éénmaal per 5 jaar nieuwe schoolboeken, die meerdere jaren aan studenten werden uitgeleend. Maar het initiatief is niet alleen aantrekkelijk voor de boekenauteurs, ook voor Apple: “Dit is een recept voor Apple’s succes in de studieboekenindustrie”, zegt onderzoeker Trip Chowdhry.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De presentatie van vorige week heeft weinig aandacht gekregen in de pers, maar volgens mij heeft Apple hier weer een nieuwe hit. Ongelofelijk hoe mooi die lesboeken zijn en wat er allemaal mee kan. En verbluffend hoe makkelijk iedereen die boeken kan maken met iBooks Author. Zo gaan ze goud geld verdienen aan die lesboeken én natuurlijk krankzinnig veel iPads verkopen. Slim.
Vandaag heb ik gelijk dat Life on Earth boek op de beamer gegooid en laten zien aan mijn leerlingen en collega’s. Ze waren erg enthousiast! 🙂
Komend schooljaar krijgen bij mij op school in ieder geval alle docenten een tablet o.i.d. De leerlingen volgen een jaar later. Het lijkt me erg gaaf om ermee les te geven. Wel jammer dat je voor iBooks Author perse een Mac nodig hebt. Ik had bij de presentatie gelijk allemaal ideeën, maar alleen toegang tot Windows.
Hopelijk worden uitgevers nu wakker geschut en komen ze met producten die passen bij de toekomst.
@Mathijs:
Als die tablets allemaal iPads zijn is het misschien een idee om vanuit de onderwijsinstelling een iMac te kopen. Nieuw kan dat als onderwijsinstelling vanaf 1080 euro en tweedehands vast nog wel een stuk goedkoper (let er dan wel op dat er Lion op moet staan / op gezet moet worden).
Als student werk ik zelf met alleen maar Apple en dat gaat prima. Wordbestanden kunnen gewoon geschreven en gelezen worden.
Ontopic: ik hoop dat Kluwer hier ook aan gaat meewerken. Als rechtenstudent zijn bijna al mijn studieboeken door deze uitgever uitgegeven. Helaas zijn hun activiteiten betreft digitale studieboeken vooralsnog zeer beperkt.
Ligt het aan mij? Ik kan, naast Life on Earth, geen een interactief boek vinden… Er wordt ook gesproken over ander soort boeken dan studieboeken. Hebben jullie leuke voorbeelden?