Opinie: Algoritmes maken Apple Music leuker… of toch niet?
Als Apple het over Apple Music heeft, komen ze al snel met hun stokpaardje ‘echte mensen’.’Gecureerde afspeellijsten door muziekexperts’ was ook het motto bij de introductie van Apple Music in 2015. En recent nog benadrukte Tim Cook in een gesprek over Apple Music dat hij bezorgd is dat de menselijkheid uit de muziek verdwijnt:
We worry about the humanity being drained out of music, about it becoming a bits-and-bytes kind of world instead of the art and craft.
Persoonlijke aanbevelingen
Concurrent Spotify pakt het op een hele andere manier aan. Daar wordt vooral met algoritmes gewerkt om zo op basis van je eerder gekozen muzieknummers je persoonlijke aanbevelingen voor te schotelen. Op die manier zie je bij Spotify je ‘Daily Mix’ en je ‘Discover Weekly’ voorbij komen met nummers die bijna altijd passen bij wat je al kent en vaak dus ook leuk vindt.
Het idee van muzieklijsten die door mensen zijn samengesteld, is dat je kan worden verrast door een nummer dat een algoritme niet bij jou vindt passen. Je hoort eens een keer wat anders. Maar omgekeerd kan een door mensen samengestelde lijst ook worden overschat. Zo lag Apple lange tijd onder vuur vanwege de manier waarop ze met klassieke muziek omgingen. Veel liefhebbers klaagden over de slecht samengestelde lijsten bij Apple Music en het feit dat alle klassieke muziek op één hoop wordt gegooid. Waar er voor elk subcultuur in de populaire muziek wel een apart genre is aangemaakt, lijkt klassieke muziek wel als eenheidsworst te worden behandeld. Apple bleek gevoelig voor die kritiek en sloot in 2018 een overeenkomst met het gerenommeerde klassieke muzieklabel Deutsche Grammophon. Hierdoor kan Apple nu betere afspeellijsten van klassieke muziek aanbieden.
“It’s got to be both”
Met de komst van Oliver Schusser als nieuwe baas van Apple Music lijkt het menselijke aspect nog meer ruimte te krijgen. “We vinden echt dat we de verantwoordelijkheid naar onze luisteraars hebben om mensen te laten bepalen hoe een afspeellijst eruit moet zien en wie de volgende supersterren zijn” zo zei Schusser in een interview. Maar tegelijk wil hij het werken met algoritmes niet loslaten. “It’s got to be both” aldus Schusser. Het is in elk geval een manier waarmee Apple Music zich nog meer van de andere streaming muziekdiensten wil onderscheiden. Apple Music was een tijd lang de snelst groeiende online muziekdienst in de VS, maar moest recent wat terrein prijsgeven aan Amazon Prime Music, die als snelste stijger nu Apple Music op de hielen zit.
Ook de Apple Nieuws-widget werkt zeer waarschijnlijk met echte redacteuren om de nieuwsfeed samen te stellen, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek. Er wordt – anders dan bij Google News – vooral gekeken naar de grote nieuwsmedia, en de minder serieuze berichten laat Apple voor de News-app links liggen. Maar om te kijken welke berichten je als gebruiker wil zien, komt Apple er niet onderuit om ook algoritmes te gebruiken op basis van je surfgedrag en de stukken die je eerder las.
Niche-genres
Voor de genres waar Apple de nadruk op legt – pop en urban bij Apple Music bijvoorbeeld – kan een eigen team dat keuzes voor je maakt erg goed werken. Maar voor minder bekende genres of nieuwsartikelen kan Apple best wat meer kijken naar hoe Spotify en Google dit aanpakken. Met een combinatie van algoritmes en door mensen gemaakte lijsten gaat Apple hopelijk ook de meest kritische muziekliefhebber verrassen. De weg die Apple Music opgaat door met nieuwe playlists voor niche-genres te komen en tegelijk algoritmes niet taboe te verklaren, is in elk geval veelbelovend.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Apple doet alsof muziekliefhebbers dom en onwetend zijn… Ik heb niemand nodig om MIJN muzieklijstjes te maken! Zeker niet Apple.. BTW er mankeert van alles aan Apple music.. laten dat eerst oplossen. Toch zou ik weer voor AM kiezen in plaats van voor Spotify, maar dat terzijde.
Ik was overgestapt van Spotify naar Apple Music, maar ben juist vanwege het gemis van m’n Discover Weekly weer terug gegaan naar Spotify. De lijst die ik bij Apple voorgeschoteld kreeg was behoorlijk “mainstream” terwijl mijn lijsten bij Spotify bijna wekelijks leuke nieuwe nummers bevatten. Wel erg jammer want ik zou natuurlijk liever Apple Music gebruiken vanwege de integratie met Apple producten.
Helaas zie ik bij veel diensten dat de algo’s niet doen wat ze moeten doen voor mij. Dit geeft een negatief gevoel over de dienst. Best grappig en zorgelijk is dat ze deze algo’s A.I. Noemen😱 (ai= artificial intelligence)
Algoritme van Spotify was perfect. Maar die van Apple is echt ruk. En dan druk ik me nog licht uit. Erg jammer want op spotify ontdekte ik veel nieuwe muziek
Apple Music, Spotify zijn allemaal voor mij outdated!
Ik heb gekozen voor YouTube en YouTube music premium.
Alles in een app video muziek enz! (€11,99 via site) Naast mijn goede platenspeler en echte stereo! (Zonder afluistermicrofoon!)
Het maakt allemaal niet zoveel uit welke dienst je neemt. Ik stel mijn eigen lijsten samen. Ik heb Apple music omdat het frisser oogt met dat wit ipv het zwart van Spotify en omdat ik alle diensten van Apple heb. Gewoon persoonlijke voorkeur. Ik heb voorheen Spotify gehad, ook een prima dienst
Het laatste lijkt me juist omgekeerd logisch. Voor de bekende en veelbeluisterde genres komt een algoritme er juist makkelijker uit dan bij de minder bekende genres.
Zijn er hier toevallig Apple Miusic gebruikers die er ook van balen dat je in je muziekbibliotheek niet kunt zien of je een nummer al hebt toegevoegd aan een afspeellijst?
Volgens mij moet je nu telkens kijken of een bepaald nummer aan een specifieke afspeellijst (door jouzelf is aangemaakt) toe te voegen?!
De eerste maanden was er een enkele verrassende treffer tegenover heel veel nietszeggende en matige missers die Apple voor me koos. Steeds meer likes en like nots doorgegeven, maar ik heb de indruk dat dit vrijwel niet wordt opgepakt. Regelmatig krijg ik nummers te horen die ik eerder al had gedisliked. Inmiddels 10 maanden vrijwel dagelijks gebruiker. Mijn eigen vrij grote muziekverzameling is geheel geupload naar mijn account, Apple put daar heel vaak uit bij zijn voor mij geselecteerde muziek. Klassieke nummers van Apple zijn vaak zeer matige opnames en uitvoeringen, er is geen klik met de muziek die ik heb aangegeven graag te horen. Vele stijlen moderne muziek is weinig verrassend bij de selectie, meestal voorspelbare middle of the road selecties. Er is geen manier om aan te geven of ik tevreden ben of wat ik verbeterd zou willen hebben. Ik ga het nog even aanzien, maar als er geen verbetering komt stop ik ermee. Het enige voordeel dat ik nu zie is dat ik alle muziek die in itunes te koop is kam horen en downloaden, maar dan moet ik deze wel zelf zelf vinden.
Volgens Apple Music ligt mijn voorkeur bij rap en Nederlandstalige hip-hop🤢. Nou🤔. Dacht niet Appeltje. Ben weer gillend terug gegaan naar Spotify.
“(Zonder afluistermicrofoon)”
Maar ome Google die voor de rest alles vastlegt vergeten we gemakshalve even?!?
Ik ben er vanaf gestapt. Werd helemaal gek van die hip hop en r & b meuk waar bijna edere niet-eigen lijst vol mee staat. Heel Amerikaans georiënteerd. En de geluidskwaliteit is niet echt goed genoeg wanneer je over een beter dan gemiddelde audio set beschikt.
Ik vind de algoritme ook erg slecht. Vaak krijg ik geen goede “Voor jouw” suggesties voorgeschoteld. Erg jammer, had beter verwacht van Apple. Zelfs met IOS 13 is het vrij slecht.
Het is ook volledige onzin dat Spotify niet zelf lijsten maakt. Ja, iedereen krijgt een persoonlijke playlist als Discover Weekly o.b.v. algoritmes, maar playlists als Woordenschat worden ook gewoon door iemand in dienst van Spotify samengesteld.
Niet vreemd dat Apple zich zo wil profileren, wel vreemd dat iedereen dat verhaal voor waar aanneemt.
@MrDelissen: is opgelost in iOS13 😉