In de App Store kun je van alle apps extra informatie opzoeken. Je vindt er niet alleen screenshots en algemene info over wat de app doet, maar ook praktische informatie zoals geschikte iPhones. Onderaan vind je bij veel apps ook een link naar het privacybeleid van de app, maar dat was nog lang niet bij alle apps het geval. Daar komt nu dus verandering in, want Apple verplicht ontwikkelaars om dit in te vullen.
Privacy voorop
Het is een mooie ontwikkeling, want Apple laat alle appmakers nu nadenken over privacy. Zelfs als een app geen internetverbinding maakt, is het straks verplicht om een website te hosten waar privacybeleid op te vinden valt. Zo moet iedereen dus nadenken over de privacy van de gebruiker. Eerder gold deze regel alleen voor apps die abonnementen aanbieden. Die vereiste breidt Apple nu echter naar iedereen uit. Tegelijk zal het daarna niet zo’n vaart lopen. De eis geldt alleen voor nieuwe apps en updates van bestaande apps die vanaf 3 oktober ingediend worden. Apps die al in de App Store staan, hoeven dus niet direct een privacybeleid op te stellen en toe te voegen. Wel is het vanaf die datum zo dat als er een update voor een app komt, er dan een link naar privacybeleid moet zijn.
Als je een iPhone of een iPad hebt krijg je straks bij elke app een linkje te zien. Als je dan daarop klikt, kom je terecht op een website met het privacybeleid. Binnen tvOS gaat dat iets anders werken. Er zit geen browser in dat besturingssysteem, dus is het openen van een website niet mogelijk (hoewel er wel manieren zijn voor een browser op de Apple TV…). Hier wordt een los venster geopend waar het privacybeleid in te zien is.
Uitgebreide eisen
Apple geeft ook duidelijk aan wat er allemaal in het privacybeleid moet staan. Zo moeten ontwikkelaars laten weten welke gegevens hun apps verzamelen. Ook moet duidelijk zijn hoe ze die data verzamelen en wat ze ermee doen. Als een ontwikkelaar een dienst van een andere partij gebruikt, moet die er ook voor zorgen dat die andere partij aan het privacybeleid voldoet.
Verder wil Apple dat ontwikkelaars hun gebruikers uitleggen hoe ze de gegevensverzameling kunnen stoppen. Daarnaast moet het mogelijk zijn om persoonlijke gegevens te laten verwijderen. Het is niet zeker wat de consequenties zijn voor ontwikkelaars die niet aan de nieuwe regels voldoen. Mogelijk verwijdert Apple die apps straks uit de App Store.
Het nieuwe privacybeleid is in lijn met de Europese datawet AVG. Die stelt eisen aan de manier waarop bedrijven gegevens over hun gebruikers verzamelen. Zo is het mogelijk om data in te zien en te verwijderen. Natuurlijk voldoet Apple ook aan deze regels. Als je wil weten hoe je kan zien welke data Apple over je heeft, lees dan onze tip over je Apple-data opvragen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple maakt het ontdekken van nieuwe apps in de App Store makkelijker (09-01)
- Eney is de nieuwe Clippy, maar dan een stuk slimmer [CES 2025] (09-01)
- Apple werkt aan nieuwe Invites-app, maar wat is het? (09-01)
- bunq stopt volgende maand met Apple Watch-app (08-01)
- Philips Hue krijgt AI-assistent: dit kun je ermee (07-01)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 1 reacties